The Persian Version

Müthiş eğlenceli ve düşündürücü

Leila adlı İran kökenli Amerikalı genç bir sinemacının gözünden hayatın sevinç, üzüntü ve mucizelerle içe geçmiş trajedilerini, kültür çatışmalarını, kuşak farklarını, gençlik aşklarını, aidiyet ve gençlik isyanı gibi konuları parlak renkler, pop müzik ve danslar eşliğinde anlatan, duygu dolu, hem çok eğlenceli hem de çok hareketli bir film.

OrtaKoltuk Puanı:

 

1975 New York doğumlu senaryo yazarı, yönetmen, film yapımcısı Maryam Keshavarz, ilk kurmaca filmi “Circumstance” ile 2011 Sundance Film Festivalinde ABD Dramatik Bölümü İzleyici Ödülünü kazanmıştı. İki yeniyetme genç kızın aşk ilişkisinin onları Tahran topluluğu ve özellikle kızlardan birinin aşırı dindar abisiyle karşı karşıya getirmesini aktaran filmin İran’da gösterimi ve İran kökenli yazar, yönetmen, yapımcı Keshavarz’ın ülkeye girmesi yasaklanmıştı. Malum, her etkinin tepkisi olur. “Circumstance” o dönemde İran’da en çok izlenen korsan DVD olmuştur.

12 yıl sonra Maryam Keshavarz, “The Persian Version” ile Sundance’de ABD Dramatik Bölümü İzleyici Ödülünü ikinci kez kazanmakla kalmaz, festivalin Senaryo Ödülü’nü de alır. Annesine, anneannesi “mamanjoon”a, kızına ve “tüm güçlü İranlı kadınlara” ithaf ettiği “The Persian Version” kurmaca bir film olmasına karşın, yazar yönetmeninin öz yaşamından öğeler taşıyan, kısmen otobiyografik bir çalışmadır. Amarika’da hekim sayısının yetersiz olduğu bir dönemde, toplumun yeterli hizmet alamayan kesimlerine sağlık hizmeti götürmek amacıyla dış ülkelerden hekimlerin işe alındığı program kapsamında, Keshavarz’ın ailesi 1967’de ABD’ye gelmiş. Babası Brooklyn’de bir muayenehane açmıştı, ABD’de doğan Maryam, yazları İran’da geçirmiş, okulların İslamlaşma sürecinde ikinci sınıfı orada okumuş, hatta ülkeye gizlice Michael Jackson, Cyndi Lauper ve Prince kasetleri sokmuştu.

Amerika’da bir yeniyetme olarak büyüdüğünde, aralarındaki kültürel farklılıklar ve özellikle genç Maryam’ın kendini biseksüel olarak tanımlaması, annesiyle ilişkilerinde çatışmalara sebep olmuştu. Son yıllarda annesinin geçmişiyle ilgili beklenmedik bir sırrın açığa çıkması, Keshavarz’ın annesinin davranışlarını farklı biçimde algılamaya başlamasını sağlamıştır.

Persian VersionLeila adlı İran kökenli Amerikalı genç bir sinemacının gözünden hayatın sevinç, üzüntü ve mucizelerle içe geçmiş trajedilerini, kültür çatışmalarını, kuşak farklarını, gençlik aşklarını, aidiyet ve gençlik isyanı gibi konuları parlak renkler, pop müzik ve danslar eşliğinde anlatan, duygu dolu, hem çok eğlenceli hem de çok hareketli bir film.

Filmin başında çift kültürlülüğüne selam çakan benzersiz kostümüyle bir Halloween partisine giden Leila (Layla Mohammadi) , Broadway’de “Hedwig And The Angry Inch”in başrolünde oynayan aktör Max’ın (Tom Byrne) dikkatini çeker. Karakterinin kostümüyle partiye gelmiş olsa da Hedwig’in cinsel yönelimini paylaşmayan Max ile Leila arasında gerçekleşen kısa ama tutkulu cinsel ilişki, karısı Elena’dan yeni ayrılmış olan biseksüel Leila ile genç İngiliz aktör için beklenmedik sonuçlar yaratacaktır…

Hem Thanksgiving’i, hem İran yeni yılını kutlayan dokuz çocuklu bir ailenin tek kızı olan Leila, ailesinin 1960’ların New York’undan 2000’lerin New Jersey’ine öyküsünü aktarır.

Kişisel dengesini bulmaya çalışırken, kimi zaman doğrudan kameraya bakarak, evhamlı bir genç yazar yönetmen olarak sorunlarını, ait olduğu iki zıt kültürle ilgili takıntılarını yorumlar ve eleştirir; toplumun kendisine yakıştırdığı etiketlere cesurca meydan okur. Tüm anlatısı boyunca iki arada bir derede kaldığının bilincindedir; ta çocukluğundan beri Amerika’daki okulunda “pis terörist”, İran’dakindeyse “pis emperyalist” olarak görülmüştür.

Yaşam tarzını onaylamasalar da, ekiz ağabeyi ve babasıyla büyük sorunlar yaşamayan Leila’nın ailede sürekli çatıştığı kişi güçlü annesi Shirin’dir (Niousha Noor). Aile içinde ona tek destek ve sevgi gösteren ise bilge ve sevecen anneannesi Mamanjoon’dur (Bella Warda).

Leila’nın kaotik yaşamını bir süre geri plana çeken film, daha ölçülü ve düşünceli bir tonlama ile Shirin’in öyküsüne odaklanır. Film, 13 yaşında evlenen, ailenin Amerika’ya göçmesine önayak olan, yorulmaz bir azimle çocuklarını yetiştiren, kocası Ali Reza’nın (Bijan Daneshmand) ciddi ağlık sorunları yüzünden ailenin geçimini başarıyla sağlayan bu kadına anlayış ve takdirle bakarken Leila da geçmişte yaşanmış olan bir skandalın annesiyle olan sorunlarını çözeceğini hisseder…

Eğlenceli, kimi zaman çılgın güldürüden, ciddi ailevi sorunlara ustalıkla geçebilen Keshavarz dört dörtlük ekip oyunculuğunun da desteğiyle hem müthiş eğlenceli hem düşündürücü bir iş çıkarmış. Vizyonda kaçırmayın derim.

Yönetmen / Senaryo : Maryam Keshavarz

Görüntü Yönetmeni : André Jäger

Kurgu : Abolfazl Talooni, JoAnne Yarrow

Müzik : Rostam Batmanglij

Oyuncular : Niousha Noor, Bijan Daneshmand, Shervin Alenabi, Jerry Habibi, Arty Froushan, Tom Byrne, Reza Dieko, Andrew Malik, Ash Goldeh, Samuel Tehrani

ABD / Dram / 108 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz