Sonbaharın müjdecisi Filmekimi 8 – 17 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek

GÖRKEMLİ SEÇKİSİ İLE FİLMEKİMİ

İstanbul, Ankara ve İzmir’de sinemaseverlerle buluşacak Filmekimi, son yılların en parlak programıyla bir sinema ziyafeti vaad ediyor. Seçkisindeki 45 filmin üçte ikisi (29 film) Cannes’da kaliteleriyle öne çıkan ve ödül kazanmış yapıtlar. Programda Altın Palmiye’ li “Titane”, Altın Kamera Ödüllü “Murina” ve Altın Aslan’lı “Kürtaj” da var. Bu üç filmin yaratıcıları kadın yönetmenler.

TİTANE

Fransa Sinovac aşısını kabul etmedi. Temmuzda festivali yerinde izlemek için Cannes’a gidemeyenler üzülmesin. Filmekimi programındaki filmlerin üçte ikisi Cannes Film Festivali’nde prömyerlerini yapan filmler. Zengin seçkide yer alan 45 filmden 29’u Cannes’dan. Ayrıca Venedik Film Festivali’nden ödül almış ve kendinden bahsettirmiş 7 filmi izleyebileceğiz.

Bu iki festivalden en büyük ödülleri kazanan 3 film Türkiye’deki prömyerlerini Filmekim’inde yapacak. Bunlar Altın Palmiye’li “Titanyum / Titane”, Altın Aslan’lı ”Kürtaj / L’Evenement” ve Altın Kamera Ödüllü “Murina”. Hoş bir tesadüf bu filmlerin tümünün kadın yönetmenlerin elinden çıkması. (Tıpkı Oscar’lı Chloé Zhao’nun “Nomadland”i gibi.) Ayrıca Altın Lale Ödülü sahibi Brezilya filmi “Madalena” da programda yer alıyor.

MURİNA

“NE İZLEDİĞİM ÖNEMLİ”

Pandemi sebebiyle geçtiğimiz sene gerçekleşmeyen, sonbaharın temsilcisi Filmekimi’nin bu yılki sloganı “Ne İzlediğim Önemli”. Filmekimi bu sloganla iyi şeyler izlemenin seyirci gözünde ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Filmekimi’ni yılın en çok heyecanla beklenen festivali yapan, Cannes ve Venedik’ten sonra gelen şenlik olması.

Sinema endüstrisinin en eski, en köklü ve en görkemli bu iki etkinliğinde ödül kazanan veya kaliteleriyle öne çıkan filmler, Filmekimi’ne zengin bir malzeme sunuyor. 20. Filmekimi’nin biletleri Pazartesi (4 Ekim) satışa çıkıyor. Bu yazımla okurlarımın Filmekimi seçkisinde yardımcı olabilirsem, ne mutlu bana.

Biletler passo.com.tr üzerinden, Passo perakende noktalarından ve İKSV binasındaki gişeden satın alınabilecek. Filmler 5 seansta ( 11.00 – 13.30 – 16.00 – 19.00 ve 21.30 ) gösterilecek.

5 – 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 20. Filmekimi’nin Açılış Filmi, Cannes’da “tek başına” Altın Palmiye kazanan ilk kadın yönetmen olarak tarihe geçen Julia Ducournau’nun “Titanyum / Titane”ı. Kapanış Filmi ise Kanadalı Denis Villeneuve’ün epik bilimkurgu filmi ”Dune”u. Devamı gelecek olan serinin bu filmine “Dune 1” de denilebilir.

MADALENA

FİLMEKİMİ’NİN ALTIN YILDIZLARI

Programdaki diğer ödüllü filmlere gelince: Asghar Farhadi’nin ülkesi İran’a dönerek yaptığı, Cannes’dan Büyük Ödül sahibi “Kahraman / Hero”su, Tayvan’ın Altın Palmiyeli yönetmeni Apichatpong Weerasethakul’un Kolombiya’da çektiği, Cannes’dan Jüri Ödülü sahibi “Memoria”sı, aynı ödülü paylaşan, eleştirel tavrıyla ülkesi İsrail’de fırtınalar koparan Nadav Lapid’in “Ahed’in Dizi / Ha’Berech”i, yine Cannes’da Leos Carax’a En İyi Yönetmen Ödülünü getiren “Annette”, Cannes’da Renate Reinsue’yi En İyi Kadın Oyuncu yapan, Joachim Trier’in “Dünyanın En Kötü İnsanı”nı, Cannes’da Büyük Ödül, Kudüs’te En İyi Uluslararası Film Ödülüne ulaşan Juho Kuosmanen’in “6 Numaralı Kompartıman”ı, Cannes En İyi Senaryo, FİPRESCİ ve Ekümenik Jüri Ödülü sahibi, Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin “Drive My Car”ı sayabiliriz.

Yazımın telefon rehberi sıkıcılığına kayma tehlikesi yaşadığının farkındayım. Ancak Filmekimi’nin zengin içerikli seçkisindeki diğer ödüllü filmleri es geçmek haksızlık olur. Kerem Ayan’ın direktörü olduğu İKSV Film Festivali, bu yıl rekor sayıda ödüllü filmi İstanbul, Ankara ve İzmir’li sinemaseverlerin beğenisine sunuyorlar. Bunda, Filmekimi’nin resmi sponsorluğunu sürdüren Paribu Pazarlama’nın ve Yürütme Kurulu Üyesi Görkem Öztürk’ün payının da öneminin altını çizelim.

KAHRAMAN / GHAHREMAN

ÖDÜLLÜ FİLMLERDEN BİR DEMET

Atlamamamız gereken ödüllü filmlerin arasında, Venedik’te Jane Campion’a En İyi Yönetmen Ödülünü getiren “The Power Of The Dog”u, aynı festivalde ödül listesine 2 kez giren tek film olan Paolo Sorrentino’nun “The Hand Of God”u var. Sorrentino’nun filmi yarışmanın ikincilik ödülü sayılan Jüri Büyük Ödülü’nü, başrol oyuncusu Filipo Scotti En İyi Genç Oyuncu Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Son yılların en heyecan verici programıyla 20. yıl dönümünü kutlayacak olan Filmekimi’nin seçkisindeki Cannes Film Festivali’nden ödül alarak ayrılan 3 filmle, telefon rehberi sıkıcılığının sınırına gelen yazımın bu bölümünü noktalamak istiyorum. Bunlar, göz hapsinde tutulan, ülkesinden çıkması yasaklanan Cannes’daki basın konferansına zoom’dan katılan Rus yönetmen Kirill Serebnnikov’un festivalde heyecan yaratan ve Vulcan En İyi Görüntü Ödülü’nü kazanan “Petrov Grip Oldu / Petrov’s Flu”su, Finlandiya’dan gelen, Belirli Bir Bakış Bölümü ödüllü Valdimar Johannsson’un “Kuzu”su, Cannes Kuir Palmiye Ödülü sahibi, Catherine Corsini’nin “Yol Ayırımı / La Fracture”ü.

Aralarında bazılarını önceden izlediğim ve sabırsızlıkla izlemeyi beklediğim Filmekimi filmlerine ilerde ki yazılarımda etraflıca değineceğim. Bu bilgilendirme amaçlı yazımın sinefilleri sevindireceğinden hiç kuşkum yok. Ancak henüz sinema salonlarına gitmeyi planlamayan, evlerinde online platformlardan film izleme alışkanlığını sürdürmeye niyetli sinemaseverlere kötü bir haberim var. Çevrimiçi online ile film izleme olanağı yok.

Filmekimi bu yıl sadece 3 salondaki fiziki gösterimlerle gerçekleşecek. Bunlar Beyoğlu Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy Sinemaları.

HAFIZA / MEMORİA
AHED’İN DİZİ / HA’BERECH
ANNETTE
6 NUMARALI KOMPARTIMAN
ARABAMI SÜR / DRİVE MY CAR
KÖPEĞİN GÜCÜ / THE POWER OF THE DOG
TANRI’NIN ELİ / THE HAND OF GOD
PETROV GRİP OLDU / PETROV’S FLU
KUZU / LAMB
YOL AYRIMI / LA FRACTURE

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz