Mardin Bianeli

Mardin Bienali’nin ilgi çekici işlerinden biri de Halil Altındere’nin doğduğu şehirdeki ilk, farklı işlerinden oluşan geniş sergisi. Sanatçı ile işlerini konuştuk.

Stars Wars Mardin sokaklarında, Bienal’i bastı!

Yazgülü Aldoğan

 

Mardin Bienali 6. Edisyonu içinde yer almayıp Sakıp Sabancı Müzesi, Dilek Sabancı Galerisi’nde eş zamanlı olarak açılan Halil Altındere Sergisi, bienale gelenlerin büyük ilgisini çekiyor. Mardin 1971 doğumlu Halil Altındere, Çukurova Üniversitesi resim bölümünden mezun olduktan sonra göç, mültecilik, milliyet, uzay gibi konularda çalışmasıyla kısa sürede yurt içinde açtığı sergiler kadar yurt dışında da tanınmış ve çeşitli bienallere katılarak pek çok ülkede işlerini sergilemiş. Doğduğu yerde, Mardin’de Sabancı Müzesi’ndeki ilk büyük sergisi, “Motherland / Anayurt”, 1990’ların sonundan bu yana sarkastik diliyle ürettiği yerleştirme, heykel, video, fotoğraf, tuval ve neonlardan oluşan seçkisinin yanı sıra; Stars Wars’un bilim kurgu evreniyle murakka ve minyatür geleneklerini bir araya getirdiği işlerden oluşuyor. Bunlardan en çok ilgi çekenlerden biri Mardin sokaklarında dolaşıp savaşan Stars Wars kişileri!  3D Animasyon, tam bir ekip çalışması, Mardin’in en ünlü yapıları içinde Stars Wars’un bütün ünlü figürleri son model savaş aletleriyle koşturuyor! Bu videolar youtube’da viral olan Stars Wars serisinin üçüncüsü. İlkini Çanakkale’de, Troya’da çekmiş, 2. Sini Kapadokya’da, Uçhisar’da, 3. Sü ise şimdi Mardin için yapılmış!

Minyatürler

Minyatürlerle yapılan işleri ise ayrı bir şölen: Osmanlı Sultanları arasında bir yolculuk, Gökyüzü ve Tahtlar. Tophane Sırtlarında Gelecek : Yavuz Sultan Selim Nil Nehri’nde timsah avlıyor, ama bu kez ışın kılıcı ile. Minyatürler üzerine yapay zeka ile desteği ile üretilmiş işlerin illüstrasyonu Filiz Adıgüzel ve Fatma Akdaş tarafından yapılmış.

Uzay ve Göçmenler

Halil Altındere, Suriyeli bir savaş pilotu olan Muhammed Farisi’nin hikayesinden de çoketkilenmiş. Muhammed Farisi, SSCB ve Suriye arasında 1987’de yapılan bir ortaklık antlaşması sonucunda iki Rus ile birlikte uzaya gitmek üzere seçiliyor ve bunun için Rusya’da eğitim görüyor. İki astronot ile birlikte uzaya gidip bir yıl kalıyor. Dünyaya ve ülkesine döndükten sonra üst rütbelerle orduda görev yapıyor ama Suriye’de devrim için savaş başlayınca Muhammed Farisi özgürlük için devrim yanlılarıyla beraber savaşıyor. 2012 yılında ülkesinden kaçmak zorunda kalıyor. Pek çok Suriyeli gibi kara yoluyla ve çok zor koşullarda ailesiyle birlikte Türkiye’ye müllteci olarak geliyor. Uzun bir süre Gaziantep’te zor koşullarda yaşayan Muhammed Farisi’nin hikayesi Halil Altındere’nin dikkatini çekiyor. Kendisiyle görüşüp mülteciler ve uzay ile ilgili 22 eser üretiyor. Bunun için uzay hukuku alanında çalışan uluslararası bir bilim adamıyla ve Mars’la ilgilenen otoban firmasıyla iş birliği yapıyor. Muhammed Farisi Nisan 2024’de Türkiye’de Gaziantep’de yaşama veda ediyor, yaşadığı sürece kendisi ve uzay deneyimlerinden ne yazık ki hiçbir şekilde faydalanılmıyor.

Madem kimse istemiyor….

Halil Altındere ile Sabancı Müzesi’nde konuştuğumuzda şunları anlattı : “2016 yılında yapmaya başladığım “Uzay Göçmenleri” serisi içinde Muhammed Farisi’nin hikayesinden onun söylediği bir cümleden yola çıktım : “Dünyada hiç kimse mültecileri istemiyorsa onları Mars’a mı yollayalım?” Bu hikayeden 22 tane eser ürettim. Otoban firmasıyla Mars’ta bir göçmen kolonisi yaratmak üzere iş birliği yaptık. Dünyada özgürlük yoksa biz de özgürlüğü Mars’ta arayıp bulacağız!

Afgan Savaş Halıları

Halil Altındere’nin ilgisini çeken bir başka konu da Afgan kızlarının ilmek ilmek dokuduğu halılar. Bu halıların üzerindeki savaş motifleri, çünkü o kızlar hayatlarında savaştan başka bir şey görmemiş. Halil Altındere de üç halı tasarlamış. Bu halılardan birinde SİHA’lar var. 2.sinde dronelar. 3.sünde ise insansız kara araçları. Bu halılar yapay zeka ile yapılmış. Halıların dokunması için Step Halı ile iş birliği yapılmış.  

Bütün bu işler, 10 Haziran’a kadar Mardin’de görülebilir.

YAZGÜLÜ ALDOĞAN / HALİL ALTINDERE

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz