Kadın haklarıyla ilgili eski tarz bir Fransız komedisi “La bonne épouse / İyi Bir Eş Olmanın Yolları”

1957 doğumlu Martin Provost , orta ve alt sınıf Fransız kadınlarının sorunlarına eğilen filmlerle ün yapmış bir sinema yönetmeni, senarist ve romancı.

Tematik olarak en açıkça feminist çalışması “La Bonne Épouse / İyi Bir Eş olmanın Yolları” 1967-1968 arasında Fransa’nın Alsace yöresindeki bir ev kadınlığı enstitüsünde geçer. Özgürlükçü bildiğimiz Fransa’da 1968 olaylarına kadar revaçta olan, her kesimden genç kızın bir koca bulma amacıyla gönderildiği bu okullarda öğrencilere ev idaresi ve kocalara itaat etme konusunda eğitim verilirdi.

İyi Bir Eş olmanın Yolları”nda, okullarında modern bir esaretin kurallarını kocası ile birlikte ve de bir dereceye kadar farkındalığı olmadan yürüten Paulette Van Der Beck’in, koca aniden ölünce dengesini, parasını ve hevesini yitirmesini Provost, mizahi bir dille ele alıyor. Yazar yönetmen, başrollerini Juliette Binoche ve fetiş oyuncusu Yolande Moreau’nun üstlendiği bu komedide dayanışma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ele alırken 1960’ların baskın ataerkil düzenini de alabildiğine eleştiriyor. Ancak, okulun temsil ettiği sistemi kıyasıya eleştirirken çok başarılı olan Provost, başta yöneticileri olmak üzere okulun tüm kadınlarının aniden bilinçlenmesini sudan sebeplere bağlarken öyküsünü kanımca hem kadınların özgürlük savaşını, hem de Fransız toplumsal evriminin önemli bir halkası olan 68 olaylarını önemsemeyen, hatta küçümseyen bir çizgide bitiriyor.

İnatla güldürmeye zorlayan modası geçmiş güldürü tarzıyla güldürmeyi pek de başaramayan filmin, okul müsameresini aratan şarkılı finaliyle tahammül sınırlarımı epey zorlamış olduğunu da ekleyeyim.

Yönetmen : Martin Provost

Senaryo : Martin Provost, Séverine Werba

Görüntü Yönetmeni : Guillaume Schiffman

Kurgu : Albertine Lastera

Müzik : Grégoire Hetzel

Oyuncular : Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Edouard Baer, François Berléand

Belçika / Komedi-Dram / 109 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz