Asteroit Şehir

HANTAL, GEREKSİZ GEVEZELİK

Hantal, tahammül edilemeyecek kadar geveze senaryosuyla “Asteroid City” Wes Andersonun kariyerinin en sönük, en parıltısız filmi.

OrtaKoltuk Puanı:

 

ÇÖL KASABASI

Renkli hayal gücüyle drama, bilimkurgu filmleriyle izleyicisini kendi dünyasına çeken Wes Anderson, görsel mükemmellik sağlarken herşeyin parlak ve güzel bir dünyayı ayağımıza getirmekle ünlendi. 1969 Teksas doğumlu sanatçı 76. Cannes Film Festivaline katıldığı son filmi “Asteroid City” belki de kariyerinin en sönük, en parıltısız filmi.

Konu 1955’lerde fiktif bir Amerikan çöl kasabasında geçiyor. Kıdemsiz Yıldız Gözlemcileri ve Askeri Uzay Öğrencileri kongresinin programı, dünyayı değiştiren olaylarla bir şekilde alt üst olur. Kongrenin amacı tüm ülkeden öğrencileri ve ebeveynleri birlik ve akademik rekabet için bir araya getirmektir. Bu çöl kasabasında öğrenci ve velilerin buluştuğu ve bilgilerinin, deneyimlerinin ve yaşamlarının beklenmedik şekillerde örtüştüğü bir astronomi kongresi gerçekleşecektir.

HEYECAN YOK

Filmin senaryosu için Roman Coppola ile Wes Anderson 5. kez bir araya geldiler. Bu ikilinin önceki başarılarını sıralıyayım : “Köpek Adası / İsle of Dogs” (2018) Berlin’de En iyi Yönetmen Gümüş Ayı Ödülünü kazandı, Oscar’a 2 dalda aday gösterildi. Cannes Film Festivalinin açılışında gösterilen “Moonrise Kingdom”un (2012) senaryosu Oscar adayları arasındaydı. “The Darjeeling Limited” (2007) Venedik’te senaryo dahil 2 ödül aldı. “The French Dispatch” (2021) R. Coppola – W. Anderson birlikteliğinin başarısı sayıldı.

Ancak bu ikilinin “Asteroid City”de hantal, bir yere varamayan, beklentilere cevap vermeyen, tahammül edilemeyecek kadar geveze bir senaryo yazmışlar. Bu verimsiz metinden Wes Anderson karton dekorlarla tiyatro tadında bir film yapmak istemiş. Filmlerinde yarattığı renkli dünya ve özgün mizahın kırıntısını dahi göremediğimiz “Asteroid City”deki dünyayı değiştiren beklenmedik olaylar sürprizi heyecan yaratmıyor. Wes Anderson sıradışı karakterlerle varoluşçu sorunlara odaklanan, tuhaf, eksantrik ve absürt hikayelerine alışık izleyicisi, bu son derece sıkıcı kendini tekrarlayan, yeni bir şey söylemeyen 104 dakikalık filmde, birşeylerin değişmesini boşuna bekliyor.

Askeri uzay programı öğrencileri ve ailelerinin bir yarışma için, soğuk savaş döneminde bir araya geldikleri filmin, sayısız ünlü oyuncuya oynatmaktan başka bir hasleti yok. Wes Anderson bu filmde de alışık olduğu baba-çocuk, anne-çocuk ilişkisini, annelerini kaybetmiş Steenbeck ailesi üzerinden işliyor. Ama filmde alışık olduğumuz melankoli duygusu, kayıtsızlık ve şiirli sinema dili yok. ”Rushmore”da (1998) şaşırtıcı loser’ler, “The Royal Tenenbaums”ta (2001) şüpheli erkek ve kızkardeş ilişkileri, “Büyük Budapeşte Oteli”nde (2014) zero (sıfır) adlı bir yetişkin çocuk karakterine rastlarken, senaryosunda “Asteroid City”de özgün bir kişilik yaratamamış.

Filmin açılış sahnesinde fotografçı Augie Steenbeck’i (Jason Schwartzman) eşinin kaybını çocuklarına açıklayacağı çöl kasabasına varırken görürüz. Dul baba 4 çocuğunu bu kasabaya büyükbabalarını (Tom Hanks) görmeleri için getirmiştir. Yıllık Junior Stargazer kongresinin güzergahı dünyayı değiştiren olaylarla olağanüstü bir şekilde kesintiye uğrar. Kıdemsiz Yıldız Gözlemcileri ve Askeri Uzay Öğrencileri Kongresi, tüm ülkeden öğrencileri aileleriyle birlikte akademik rekabet için bir araya getireceği bir program düzenlemiştir. Ancak işler istendiği gibi gelişmez.

2 yıl önce Cannes’da “The French Dispatch”in görkemli oyuncu kadrosuyla kırmızı halıyı kateden Wes Anderson, yeni filmiyle 76. Festivalin en zengin kadrosuyla boy gösterdi. Tilda Swinton, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Margot Robbie, Edward Newton, Willem Dafoe, Jeffrey Wrigth, Steve Carell, Jeff Goldblum, Scarlett Johanson gibi Anderson’un devamlı oyuncularına bu son filmde Tom Hanks de katılmış. Bazılarının 2-3 dakikalık rolü var; ama bu görkemli kadronun (Jeffrey Wright dışında) filme katkısı sıfır.

Wes Anderson’un 2009’dan beri birlikte çalıştığı Alexandre Desplat, “The Grand Budapest Hotel”, “Moonrise Kingdom”, “The French Dispatch” filmlerinin müzik partisyonlarını yazmıştı. Paris doğumlu 62 yaşındaki bestekarın, biri “Büyük Budapeşte Oteli”, diğeri “Suyun Sesi” ile kazanılmış 2 En İyi Müzik Oscar Ödülü var. Wes Anderson’un 7 filmde işbirliği yaptığı görüntü yönetmeni, Filadelfiya doğumlu 72 yaşındaki Amerikalı Robert D. Yeoman, “Büyük Budapeşte Oteli” için Oscar’a aday gösterilmişti. Bol parlak renkli filmlerine alışık olduğumuz ikili “Asteroid City”de yer yer siyah-beyazı tercih ediyorlar.

Yönetmen / Senaryo : Wes Anderson

Görüntü Yönetmeni : Robert D. Yeoman

Kurgu : Barney Pilling

Müzik : Alexandre Desplat

Oyuncular : Jason Schwartzman, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Adrien Brody, Edward Norton, Bryan Cranston

ABD / Dram / 106 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz