Gassal

Bu Kadar Çok Diri Görmeye Nasıl Dayanır İnsan?

Ahmet Kural’ın etkili oyunculuğuyla göz dolduran, otuzar dakikalık kısa süreli bölümleriyle “Gassal”, günümüzün temel meseleleri olan iletişimsizlik, yalnızlık, gelecek kaygısı ve tutunamayan halleri iyi bir senaryo ve kitlenin damarını yakalayan klasik arabesk şarkılarıyla veriyor. Üstelik bunu ilkin güldürürken ardından ağlatabilen, duygu geçişlerini kolaylıkla ama hileye başvurmadan verebilme becerisiyle de sergileyen bir tarzda sunabiliyor. Sadece tabii’nin değil, tüm platformlarda bu sene yayınlanan en iyi yerli yapımlardan Gassal.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Ölünce Beni Kim Yıkayacak?

Önce bilboardlarda bir sabah hayretle gördüğümüz, aidiyeti konusunda birbirimize baktığımız afişin şaşkınlığı vardı üzerimizde. Afişteki “ölünce beni kim yıkayacak” yazısı toplumsal kutuplaşmanın da etkisiyle bazı kurumlara dönük tepkileri ona yöneltirken, kimsenin aklına bunun bir dizi afişi olduğu gelmedi. Evet, bu afiş yönetmenliğini Selçuk Aydemir‘in yaptığı, Ahmet Kural‘ı ilk kez bu denli dram ağırlıklı bir yapımda gördüğümüz “Gassal” adlı, tabii platformunda yayımlanan diziye aitti.

Gassal” yani ölü yıkayıcısı olan Baki (Ahmet Kural), işini çırağı Nadir’in de (Ferhan Vural)olmasına rağmen onun ölü korkusu yüzünden tek başına yapan ancak “ölüden korkma, hiç seni dolandıran, soyan ölü gördün mü” diyerek işini ciddiye alan ve kendisine ölüm konusunda fikri bir zemin de hazırlayan biridir. Ancak annesinin erken ölümü, babasının hapiste olması ve bekarlık durumunun da etkisiyle kendisini son derece yalnız hisseder. Artık bir bakıma kendisi için takıntı hale gelen bir durumu da vardır üstelik. O da yeri gelince en yakın arkadaşlarını ölürken yıkayan Baki, kendisinin ölümü sonrasında kimin bu işi üstleneceğinden endişe duyar. Spoiller vermemek içi bölüm detaylarına girmeyeceğim ama arkadaşları konusunda da kimi bahtsız durumlara maruz kalır. Ve özellikle arkadaşı Ahmet’in (Muharrem Türkseven) kendisinin bu ölülerle baş başa kalan arkadaşını evlendirmek için üstün gayretleri vardır. İlk bölümde Kerime ile yaşanan talihsiz buluşma ve ardından hemşire Elif ile o sürprizli sonda yaşanan ilginç duygusal durumu diziyi sürükleyen unsurlardan sayabiliriz.

Tabii platformunda yayımlanan ve büyük ilgi gören Gassal’ın ilk sezonu on bölüm olmasına rağmen otuzar dakikalık kısa bölümleri ve özellikle Ahmet Kural’ın etkileyici oyunculuğu ile bir günde bile tüm bölümleri izlenir kılınıyor. Ve her bölüm bir başlık ve sonrasında Şahin Kendirci’nin seslendirdiği damardan arabesk müziklerle sona ermekte.

Ahmet Kural’ın Ustalık İşi Performansı.

İlk bölüm başlığı olarak “Ben Gassal”ı seçerek kahraman Baki’yi bize tanıtan dizi, sonrasında başlık olarak “Kim Ölecek, Kim Kalacak Nazım”, “Helvalar ve Sırları”, “Ölünün Manzaraya İhtiyacı Olmaz”, “Merak Ettim, Neden Evlenmezmişsin Benimle”, “Servis, Cüzdan Aşk ve Ölüm”, “Kimsenin İstemediği Bir Adam”, “Herkes Gitti Ben Kaldım”, “Hiç Bilmeseydim Özgürdüm” ve “Sen, Ben ve Çocuklar” olarak belirlemiş. Tek başına bir anlam ifade etmeyen bu cümleler bölüm sonunda yerli yerine oturuyor.

Dizinin beğenilmesinde birçok faktör var. Öncelikle sık tekrar olacak ama en önemli dizi taşıyıcısı başrol oyuncusu Ahmet Kural kuşkusuz. Genelde Murat Cemcir ile ikili olarak komedide kendisine alan açan Kural sonrasında şarkıcı Sıla ile yaşadığı adliyelik olan kötü olaylardan sonra sallantılı kariyerini şimdi her rolün altından kalkabilen yeteneği ile sağlamlaştırmış görünüyor. Yer yer bezgin, absürt, bazen anti kahraman ve de filozofça söylemlerden çekinmeyen ve en önemlisi seyircinin kendisini özdeşleştirmekte zorluk çekmeyeceği bir oyunculuk sergilemiş. Ahmet Kural’ın bu başarısında daha önce ”Düğün Dernek”, “Çalgı Çengi” gibi filmleri yöneten Selçuk Aydemir’in kamera arkasında olması ve Kural ile uyumlu halinin de etkisi büyük. Ona eşlik eden Muharrem Türkseven, Sibel Aytan, iki bölümde gördüğümüz Nazım rolüyle Serkan Ercan, yine bir bölümde Baki’nin cezaevinden çıkan babası rolüyle karşımıza çıkan usta oyuncu Mesut Akusta’nın da rol aldığı dizi, oyuncu performansı bakımından göz dolduruyor.

Dizinin senaryosuna imza atan Sümeyye Karaarslan ise bence genel kitlenin damarını iyi bilen birisi. İlk ve sezon final bölümü drama ağırlıklı olsa da dizinin bütününe sinen absürt komedi ve İskandinavya ile Abbas Kiyarüstemi tarzı hisse dayalı Farsi filmlerine benzer diyaloglar da çok başarılı. Benim son dönemde izlediğim yapımlar arasında birçok tür karışımını üstelik dozunu bozmadan verebilen nadir dizilerden olduğunu söyleyebilirim. Ancak dizinin her bölümü başarılı demek çok zor. Özellikle üçüncü ve mafyayı odağına alan, Ebru Cündübeyoğlu’nun da rol aldığı dördüncü bölüm biraz daha derinlikli işlenebilirdi.

Dizinin başarısında bir diğer faktör de özellikle bölümün sonlarına konan arabesk şarkılarda kuşkusuz. Bu şarkılar karakterin dramatik ruhunu daha da belirginleştirirken öte yandan devamı gelen bölüme de izleyiciyi hazırlamakta. Yani geçişlerde bir duygu bütünlüğü sağlanmış. Peki hangi şarkılar var? En başta dizinin ilk ve son bölümlerinde Şahin Kendirci tarafından seslendirilen Ferdi Tayfur’un “İçim Yanar”, “Bu Şehir Beni Boğuyor” ve “Bana Sor”unun yanı sıra Orhan Gencebay’ın “Kaderimin Oyunu”, İbrahim Tatlıses’in “Gülüm Benim” ve “Yıkılmadım Ben”i, Bergen’in “Benim İçin Üzülme“si, İbrahim Erkal’ın “Sevme”si bulunmakta. Ancak özellikle bu son şarkının sürekli dizi bölümü boyunca çalması ve Şahin Kendirci’nin kulak tırmalayıcı bazı tınıları seyir zevkini yer yer aksaklığa uğratıyor.

Yapımın bir önemli başarısı da yılın kelimeleri olan “Kalabalık Yalnızlık” tanımına uygun olarak sürekli ölülerle muhatap olup onlardan zarar görmeyen kahramanın toplum karşısında kendisini gittikçe tutunamaz hale koyan durumunu komediyi ve Autuer Sinemasına benzer bir estetikle iyi kaynaştırarak verme başarısında görmek mümkün.

Derin Yalnızlığın Hüznü

Sonuç olarak, 21 Aralık itibariyle tabii platformunda yayınlanan Gassal, yer yer mizahı barındırsa da izleyiciyi Ahmet Kural’ın canlandırdığı Baki’nin derin yalnızlığının hüznüne ortak ediyor. Onun derdi hepimize sinerek onunla dertdeş oluyoruz. Özellikle final bölümü son dönemde izlediğim en hüzünlü sahneleri de içeriyor. “Gassal”, diğer platformlara nazaran gerilerde kalan tabii’nin ve genelde de yılın son sürprizlerinden. Arabesk sevmeyebilirsiniz, platforma şu veya bu şekilde mesafeli de olabilirsiniz ama her şeyi bir tarafa bırakarak Ahmet Kural’ın usta işi oyunculuğu için bile izlenmesi gerekli yapım var karşımızda… Gassal.

Yönetmen : Selçuk Aydemir

Senaryo : Sümeyye Karaarslan

Görüntü Yönetmeni : Türksoy Gölebeyi

Kurgu : Ahmet Teke

Müzik : Gürkan Çakıcı

Oyuncular : Ahmet Kural, Muharrem Türkseven, Sibel Aytan, Ezgi Özyürekoğlu, Serkan Ercan

Türkiye / Dram-Komedi / 10 Bölüm 30 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz