Kayıp / Missing

BİR BİLGİSAYARLA NELER YAPABİLİRSİN ?

Tamamen webb kameralarının, mini dv’lerin, iPhone’ların ve CCTV’nin merceğinden çekilen ”Kayıp”, gerilim ve bilgisayar meraklısı seyircilerin hoşuna gidecek, çok fazlaca örneğine rastlanmayan yenilikçi bir yapım. Bir genç kızın bilgisayarını kullanarak neler yapabileceğini 110 dakika boyunca gözünüzü kırpmadan izleyeceksiniz. ”Kayıp” ı gerilim – gizem meraklısı seyircilere ve bilgisayarla haşır neşir olan herkese tavsiye ediyorum. Kaçırmayınız !

OrtaKoltuk Puanı:

 

Kayıp”, bildiğim kadarı ile filmin yönetmenleri Nick Johnson ve Will Merrick‘in ilk uzun metraj filmleri. Daha önce tv’lere senaryo yazan ve tv. dizileri çeken ikili bu sefer Sev Ohanian, Aneesh Chaganty ikilisinin romanından senaryolaştırdıkları hikayeyi kendileri çekmek istemiş. Oldukça ilgi çekici ve gerilimi bir hayli yüksek hikayeyi anlatmakta da bir hayli başarılılar. Filmin finali oldukça zayıf, istenilen etki seyircide tam olarak yansıtılamıyor ne yazık ki…

Hikaye, annenin kamera ile çekim yaptığı, June isminde küçük bir çocuğun babası ile oyun oynadığı sahne ile açılıyor. Babanın burnu kanıyor ve baba çocuğunu yanına geleceğini söyleyerek yukarı gönderiyor. Kamera kapanıyor, sonrasında günümüze dönüyoruz. June (Storm Reid), büyümüş 18 yaşında bir genç kız olmuştur. June’un annesi Grace (Nia Long), uzun yıllar sonra tanıştığı Kevin (Ken Leung) ile Kolombiya’ya geziye çıkmaya karar verir. Grace, kızını yakın arkadaşı avukat Heather’a (Amy Landecker) emanet eder. İlerleyen günlerde June, annesinden ve erkek arkadaşından haber alamaz. Kimse nerede olduklarını bilmemektedir. Amerika konsolosluğu yetersiz kalır ve devreye CİA girer. June, tüm Amerika ve Kolombiya hükümetini bilgisayar desteği ile ayağa kaldırmasına rağmen çabası yetersiz kalır. Kolombiya’da hafiyelik yapan Javi’yi (Joaquim de Almeida) sosyal medya da bularak iletişime geçer ve annesini arayıp bulmada yardımını ister. June, bütün işlerini dışarı çıkmadan bilgisayarını kullanarak, internet üzerinden sosyal medya da gerçekleştirir. June, annesini ve erkek arkadaşını bulabilecek midir?

June’un, bilgisayarını kullanarak ekranlar ve TV monitörleri aracılığıyla ile hafiyelik yapması ve internet sayesinde ailesi ile ilgili ilginç sırlara erişmesi filmin dikkat çeken yanı. Yönetmenlerin yeni bir gerilim türü yaratma düşüncelerini sevdim. Film, 2018 yılında vizyona giren Searching (Kayıp Aranıyor) aranıyor filmi ile büyük benzerlik taşıyor. O filmde de bir baba bilgisayar aracılığı ile kızını arıyordu. Searching, gerilim ve tempo olarak ”Kayıp” filminden daha iyiydi. Kayıp’ın finalinde ki zayıflığını görmezden gelirsek kötü bir gerilim değil. Tamamen webb kameralarının, mini dv’lerin, iPhone’ların ve CCTV’nin merceğinden çekilen ”Kayıp”, gerilim ve bilgisayar meraklısı seyircilerin hoşuna gidecek bir yapım.

Bu işe kafa yoran, para yatıran ve arayış içinde olan yapımcılar, bir insan zihninin bir bilgisayar ekranındaki uygulamalarının ve bilgilerin kaotik yan yana dizilişini ve bunu takip eden süreçleri nasıl işlediğine dair dikkate değer bir anlayış sergilediler. Bu anlayış sayesinde sağlam bir kurmaca vuruş yaratmayı başardılar. Bu nedenle, Searching ve Missing‘e benzeyen gerilim türü filmler yapılmaya devam ederse sinema dünyasında hatırı sayılır bir yere oturabilir.

Bu filmi izleyen seyirci için amaç, hoş bir vakit geçirmek midir? Yoksa, anlatılan hikayeden duygusal olarak derslik bir şeyler çıkarmak mıdır? Ben, ikisi de dediğinizi duyar gibiyim ama hoş bir vakit geçirmeye aday seyircinin, anlatılan hikayede ”Kayıp” ın kahramanı June’a duygusal olarak katılım sağlamayacağını düşünüyorum. Sinema perdesi, kayıp annesi için kıvranan kahramanın bilgisayarına karşılık geliyorsa, biz izleyiciler kendimizi onunla değil, vakayı çevreleyen olaylar hakkında güvenle yorum yapan sayısız iletişim ikonuyla özdeşleştiriyoruz. Gerçek fiziksel aksiyon hikayeye girdiğinde ve kahramanımızın yaşamı için savaşması gerektiğinde bile, sonunda ne olduğunu öğrenmek ve merakımızı gidermek isteyen internet izleyicileri olarak kalıyoruz. Yani sonuç olarak, film bittiğinde anlatılan hikayeyi zerre umursamadan hayatımıza devam ediyoruz.

Sonuç olarak ”Kayıp”, çok fazlaca örneğine rastlanmayan yenilikçi bir yapım. Bir genç kızın bilgisayarını kullanarak neler yapabileceğini 110 dakika boyunca gözünüzü kırpmadan izleyeceksiniz. ”Kayıp” ı gerilim – gizem meraklısı seyircilere ve bilgisayarla haşır neşir olan herkese tavsiye ediyorum. Kaçırmayınız !

Yönetmen : Will Merrick, Nick Johnson

Orijinal Hikaye : Sev Ohanian, Aneesh Chaganty

Senaryo : Will Merrick, Nick Johnson

Görüntü Yönetmeni : Steven Holleran

Kurgu : Austin Keeling, Arielle Zakowski

Müzik : Julian Scherle

Oyuncular : Storm Reid, Joaquim de Almeida, Ken Leung, Amy Landecker, Daniel Henney, Nia Long

ABD / Gerilim-Gizem-Dram / 110 Dk.

1 YORUM

  1. Film ,başta sıradan gibi geldi,sonra durum olay dizisi ilerledikçe daha heyecanlı ve enteresan bir hal aldı .Sonunda ise günümüzün en büyük sorunlarından birini izledim .Tabi burada bilgisayarı ile bir hacker gibi çalışan 18 yaşındaki kız abartılı gelse de bunlar da olabiliyor diyorsunuz yine de .Fakat filmi izlediğimde ve bittiğinde en çok sorguladığım şey internet ortamında her bilgimizi açık etmeli kayıt altına almalı mıyız yoksa tam tersi mi ? Şu bir gerçek ki bütün hayatınızı kaydettiğiniz internet ortamı size hayatınızı geri de verebilir tamamen elinizden de alabilir aslında ? Siz hangisini yeğlersiniz ?

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz