Merve Kült
İRONİK, YARATICI, EĞLENCELİ EN ÖNEMLİSİ KÜFÜRSÜZ BİR GENÇLİK FİLMİ!
Anne kız ilişkisinden komşuluk ilişkisine hatta iş ilişkilerine kadar bir şeyler söyleyen hem de dramatize etmeden eğlendirerek, güldürerek düşündüren bir film Merve Kült. Anne zaten Zuhal Olcay, bayılacaksınız; hatta eğer anne iseniz kendinizi de o annede göreceksiniz.
“Benim kızımı benden başka kimse üzemez” sözünü hangimiz söylemedik ki….
KÜFÜRSÜZ KOMEDİ
Şu sıralarda Netflix’te yaz dönemi başladığından dişe dokunur bir filmin olmamasından söz etmiştim bir önceki film eleştirimde.
Merve Kült’ü de açıkçası böyle bir film zannetmiştim. Özellikle fragmanındaki ilk çarpışma sahnesinden Merve karakterinin “Sen ne biçim bir insansın; hatta insan mısın acaba?” repliğinden yola çıkarak sıradan, basit, klasik bir yaz filmi olabileceğini düşünmüştüm, seyretmeye bile tenezzül etmeyecektim ama yine fragmandaki Zuhal Olcay’ın sahnesindeki espri renginin değiştiğini görünce seyredilmeye değebileceğine karar verdim. Sonuç : iyi ki izlemişim…
Öncelikle yönetmen Cemal Alpan’ı kutlamak isterim; neden mi? filmde tek bir küfür bile olmadığı için. Hayatın içinde küfür var diyerek abartılı biçimde küfür kullanan ve bunu olağanlaştıran anlayışa her zaman karşıyım, seyrettiğim iyi bir filmde bile aşırı küfürün filmin lezzetini bozduğuna inananlardanım; olumsuz kültür anlayışının peşine düşmek yerine hayata zerafeti, estetiği, olumlu davranışları empoze etmek gerekiyor. “Herkes yapıyor” anlayışı bana ters gelen bir anlayış…
Yönetmenin seyrettiğim ilk filmi; bu yılın başında “Rüyanda Görürsün” adlı başka bir filmi daha gösterime girmiş ama izlemediğim için film hakkında kısa da olsa yorum yapamayacağım…
Kadrosunda Zuhal Olcay, Mehmet Ozan Dolunay, Ahsen Eroğlu, Arif Pişkin, Ferit Aktuğ, Ege Aydan gibi oyuncuların olduğu filmde Zuhal olcay, Ferit Aktuğ başta olmak üzere tecrübeli oyuncuların arasında genç oyuncular da uyum sağlamış ve ortaya güzel bir ekip çıkmış. Doğrusu Ahsen Eroğlu’nun performansını da beğenmedim dersem yalan söylemiş olurum.
Film, Ceylan Naz Baycan’ın 2019 yılında yayınlanan “Merve Kült- Bir Çöküş ve Dirilişin Öyküsü” adlı romanından uyarlanmış; edebi değeri var mı yok mu bilmiyorum ama filmden anladığım kadarıyla belli ki içinde önemli mesajları olan bir eser…
MERVE KÜLT, HİÇBİR ŞEY ANLATMIYORMUŞ GİBİ YAPAN FAKAT BİR ŞEYLER ANLATAN BİR FİLM.
Merve, (Ahsen Eroğlu) kapitalizmden ve her şeyin ruhunu çürüten sistem içerisinde yer almak istemeyen yaratıcı, uçarı, dobra, işletme üniversitesini bitirmiş genç bir kızdır. Annesi Nevra Kültür (Zuhal Olcay) basın dünyasından emekli olmuş; güçlü, gururlu, tek başına hayatı ve kızını omuzlamış götüren ve hayatla hiciv eden bir kadındır. Kızı Merve’nin düzenli maaş getiren bir işe girmesi için eski ilişkilerini kullansa da özgür ruhlu olan Merve iş görüşmelerinde kendisini reddetmeleri için elinden geleni yapar…Lakin bir gün yaşadıkları apartmanın annesinden 15 yıl önce ayrılmış olan babası tarafından satıldığını ve annesinin de birikmiş parasının suyunu çektiğini öğrenince çaresiz bir işe girmeye karar verir; bir yandan da apartmanı geriye satın almak için arkadaşlarıyla birlikte zamane metotlarından yararlanarak farklı bir çöpçatan tanışma sitesi kurarlar. Konsept şöyledir: Kişiler ruh ikizini bulmak için yüzlerine maske takarlar ve doğruları ancak bu şekilde dile getireceklerinde ruh ikizini bulabileceklerine inanırlar…
Filmdeki en etkili ironilerden birisi bu maske sahneleriydi; günümüzde insanların gerçek kimliklerinden uzaklaşarak soyut anlamda yüzüne maske takıp sahte kimliğiyle dolaşması yerine burada tam zıttı yüzüne maske taktığında gerçek kimliğini taşıyor. Tabii bizim Merve ceylan maskesi, karşısında intikam hissi ile yanıp tutuşan Anıl Gürman ise kurt maskesini takması da ayrı ironi…
Yani burada maskeler düştüğünde gerçekler değil yalanlar ortaya saçılıyor….
Bir başka ironi ise kitabın alıntılarından edindiğim bilgide Merve çok küfür ettiği halde filmde hiç küfür etmiyor. (Sadece aklına geleni pat diye söyleyiveriyor.) “Beklenmedik anlarda yaşadığı bayılma ve yüksek oktavda küfür etme şikâyetiyle gittiği doktorlardan farklı bir tür panik atak olduğunu öğrenmesiyle hayatı değişen Merve Kült sizin de hayatınızı değiştirmeye geliyooor…” (kitaptan alıntı)
Senaryosunu bizzat yazar Ceylan Naz Baycan kaleme aldığı halde anlaşılan o ki romanın aslına birebir bağlı kalınmamış; çünkü filmde de Merve tez canlı, heyecanlı olmasına rağmen panik atak durumuna rastlanmıyor; sadece bir sahnede bu panik atak durumu alaya alınarak yalandan Anıl’ın kucağına düşmesi şeklinde verilmiş…
70’lerin ve 80’lerin aranan insan ilişkileri de vurgulanmış. Neredeyse aile gibi olmuş Kültür apartmanı sakinleri; terzisi, falcısı,kedileriyle yaşayan hayvansever teyzesinin Merve’yi kendi kızları gibi benimsemişler. Sakinlerin birlik ve dayanışma içerisinde olması günümüzün özlenen ilişkisini hatırlatıyor…
Anne kız ilişkisinden komşuluk ilişkisine hatta iş ilişkilerine kadar bir şeyler söyleyen hem de dramatize etmeden eğlendirerek, güldürerek düşündüren bir film Merve Kült. Anne zaten Zuhal Olcay, bayılacaksınız; hatta eğer anne iseniz kendinizi de o annede göreceksiniz.
“Benim kızımı benden başka kimse üzemez” sözünü hangimiz söylemedik ki….
Günümüz sinemasında özellikle Avrupa sinemasında rastladığımız gençlik filmlerinde moda olan anlatım tarzı; kahramanın iç konuşmalarını seyirciye aktarması sanıyorum bizim sinemada yeni denenmeye başladı…
Tabii eleştirilecek birkaç durum söz konusu; örneğin kapitalizme karşı çıkan ve yaşadığımız dünyayı “gri cehennem” olarak gören Merve moda tasarımcılığı ile sistemin bir parçası haline gelecek olması çelişki yaratıyor. Gerçi önce annesinin dokundurtmadığı gardrobundaki kıyafetlerden kreasyon yaratıyor ama ilerde bu delice tüketim zincirinin halkası olacağı kuşku götürmez bir gerçek…
Tabii yine bir kadın filmi; romandan uyarlandığını bilmeden filmi izlediğimde buraya bir kadın eli değmiş diye düşünmüştüm. Küllerinden doğan kadınlar : şarkıların eşlik ettiği gibi dipten dirilen kadınlar:
“Gömül gömül şimdi en dibe
Bir kurmacanın içine…,
Evet hayatımız bu teknoloji çağında bir kurmaca artık. Son söz olarak ne diyelim; o Merve’nin bir türlü tamamını doğru söyleyemediği sözü söyleyelim, Kapitalizme karşı :
“Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.”
Yönetmen : Cemal Alpan
Senaryo : Ceylan Naz Baycan
Görüntü Yönetmeni : Muratcan Gökçe
Kurgu : Evren Aksoy
Oyuncular : Ahsen Eroğlu, Mine Tugay, Zuhal Olcay, Ferit Aktuğ, Ege Aydan, Arif Pişkin, Burcu Türünz, Ozan Dolunay, Esra Akkaya
Türkiye / Komedi-Romantik / 99 Dk.
13-19 yaş arası kız çocukları için yapılmış çöp.
İzledim zorla.. bitsin diye bekledim yorum yapmak için. çok sıkıcı ve şu Ahsen denen kız çok yeteneksiz hiç olmamış.
Ben izlerken utandim onlar cekerken utanmamis hayret