Ölü Mevsim
Seyircisine Güvenen Film
Birçok temel meseleyi didaktik anlatımın kolaycılığına saplanmadan, izleyiciye alan açan ve ona sonuna kadar güvenen bir yapım olan “Ölü Mevsim”, kimi izleyici için depresif ve umutsuz olarak görülebilecek ise de, sinemasal bakımdan kusursuza yakın kurgusu, tümü iyi yönetilmiş oyunculukları ve anlatım dili itibariyle aldığı ödülleri hak etmiş dedirtiyor. Haftanın en iyi vizyon tercihi olarak “Ölü Mevsim” sınırlı salonlarda… Kaçırmayın.
Doğuş Algün’ün Bol Ödüllü İlk Uzun Metrajlı Filmi
Bu hafta vizyona giren Doğuş Algün’ün ilk uzun metrajlı filmi “Ölü Mevsim”, festival yolculuklarında birçok ödüle uzanan bir yapım. Özellikle 31. Uluslararası Adana Film Festivali’nde “En İyi Senaryo”, “En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerine uzanmıştı. Yapımın senaryosuna da imza atan 1990 doğumlu olan Doğuş Algün öncesinde kısa film ve dokümanter çalışmaları ile biliniyordu.
Öznur ve Ali’nin Ortak Dertleri
“Ölü Mevsim”i geçen yıl katıldığım kimi festivallerde ne yazık ki izleme imkânı bulamamıştım. İzmir İstinye Park Renk Sineması’nda ekip katılımlı olarak nihayet izleyebildim. Filmden sonra izleyiciler kimi sorularıyla yönetmen Algün ve oyuncu Ece Yaşar’ın ağzından filmin serüvenini de öğrendiler. Film aslında genel olarak üçü de kalıtsal olarak kısırlıkla boğuşan üç kız kardeşin hikâyesi. Ama ön plana çıkan asıl kardeşler Nimet (Funda Eryiğit) ve onun eşi olan Halil (Erdem Şenocak) ile aynı evi paylaşan en küçük ve bekar kardeş Öznur (Ece Yaşar). Nimet’in eşi olan Halil ise abisi olan Faruk (Serkan Ercan) ile bir marangoz atölyesi işletir. Atölyede bir de kaçak olarak çalışan göçmen Ali (Haydar Şahin) bulunmakta.
Film, kimi temel makro ve mikro sorunları, yanıtlarının çoğunu flu halde ve izleyene alan açar şekilde yansıtıyor. Sağlık sisteminden, kaçak işçi sorununa, kadının cinsel zorbalığa maruz kalmasından, mahalle baskısına değin birçok temel sorun bu iki farklı ailenin kardeşleri arasındaki meselelerle serimleniyor. Filmdeki daha minör sorunlar ise özellikle Öznur’un kısır olmaması ihtimaline binaen kardeşi Nimetçe kıskanılmasından kaynaklanıyor. Aynı evde bekar haliyle Öznur, Nimet tarafından kocasını avlayabilecek korku ve nefret öznesine dönüşüyor. Atölyede kimi ırkçı saldırılara maruz kalan Ali ise kapağı Paris’e atmak istemekte ve Fransızcasını geliştirmeye uğraş edinmektedir. Ama tek mülteci o değildir aslında. Öznur da gittikçe sıkışan, erkeklerin cinsel saldırılarına maruz kalan haliyle o da sığınılacak bir dal aramaktadır. Belki onun da en iyi kurtuluşu kaçmak olacaktır.
Gerçekçi Ama Didaktik Değil
Yönetmen ve senarist Doğuş Algün söyleşi sırasında aslında iki saati bulan ve kendi haklı tabiri ile “geveze” olan filminin ham halinin üç saat kırk dakika olduğunu belirtti. Film üçüncü kız kardeş olan Zülal’in (Naz Göktan) geçmişini çok açık etmezken, kahramanları biraz pasif kılmayı tercih etmiş. Ne mahalle baskısında, ne uğradığı cinsel saldırılar esnasında Öznur’un ve Ali’nin kimseye tepki göstermemesi yönetmenin hiper gerçekçi bir film yapma tercihi olarak sunuluyor. Filmin bence kayda değer en büyük başarısı diyalogların gerçekçi sunumu, yemek sahneleri ile açığa çıkan kimi sorunları yansıtan ve aslında riyakarlığı da saklayan oyuncu mimikleri ile bunlara alan açan oyuncuların gücünde.
Tüm oyuncular rollerinin hakkını vermiş. Ama ben en çok büyük abi rolüyle Serkan Ercan’ı başarılı buldum. Oyuncular demişken filmin bir yerinde Müfitcan Saçıntı’yı da küçük bir rolde perdede göreceğiz. Film, iki saati bulan süresince hiç müzik kullanmamasına, genel olarak depresif havayı arttıran kapalı mekanları tercih etmesine karşın bu derece dramatik ögeyi sıralayarak kendisini izletmeyi başarıyor. Bu bakımdan ilk uzun metrajlı filmi ile Doğuş Algün her türlü övgüyü hak ediyor.
Birçok temel meseleyi didaktik anlatımın kolaycılığına saplanmadan, izleyiciye alan açan ve ona sonuna kadar güvenen bir yapım olan “Ölü Mevsim”, kimi izleyici için depresif ve umutsuz olarak görülebilecek ise de, sinemasal bakımdan kusursuza yakın kurgusu, tümü iyi yönetilmiş oyunculukları ve anlatım dili itibariyle aldığı ödülleri hak etmiş dedirtiyor. Kimi boşlukta görünen kısımlar ise yönetmenin tabiriyle kendisine çok güvendiği izleyicinin yorumuna bırakılıyor. Haftanın en iyi vizyon tercihi olarak “Ölü Mevsim” sınırlı salonlarda… Kaçırmayın.
Yönetmen / Kurgu : Doğuş Algün
Senaryo : Selen Örcan, Doğuş Algün
Görüntü Yönetmeni : Ece Latifaoğlu
Oyuncular : Funda Eryiğit, Ece Yaşar, Erdem Şenocak, Serkan Ercan, Naz Göktan, Sibel Şişman, Banu Fotocan, Goncagül Sunar, Tolga Tekin, Müfit Can Saçıntı
Türkiye / Dram / 120 Dk.