Sinema tarihi kısa filmlerle başlamıştır. Günümüzde Kısa Film çoklukla yönetmenlerin uzun metraja geçmeden önceki aşaması olarak görülse de, uzun metrajdan farklı anlatım tarzı ve dokusuyla kendine has özgün sinemasal tadı olan bir türdür ve birçok önemli sinema insanı, tüm kariyerleri boyunca hem kısa hem uzun filmler çekmişler, hatta bazıları sadece kısa film yapmıştır. Kısa filmle uzun metraj arasındaki ilişki edebiyatta öykü ile roman arasındaki ilişkinin benzeridir. Ve aynen öyküde olduğu gibi kısa film de tek bir konu etrafında gelişir.
Ulusal yarışmanın kısa filmlerine toplu olarak göz atalım.
Kulak Misafiri
Yönetmen / Senaryo / Kurgu : Ahmet Toğaç
Görüntü Yönetmeni : Nusret Emre Bilgin
Oyuncular : Turgay Aydın, Deniz İnanç, Hülya Gülşen Irmak
Türkiye / Dram / 20 Dk.
Büyük bir merkeze taşınmanın arifesindeki bir şirketin eski santralinde çalışan Selamet, transferinin gerçekleşeceği zamanı beklerken tüm gününü tanımadığı insanların telefon konuşmalarını dinleyerek geçirmektedir. Telefondaki bir yabancıya karşı hissettiği yakınlığı keşfeden Selamet, kendi hayatını ona benzetmeye çalışacaktır. İlginç, ama biraz fazla uzun, çok konuşma-az sinema olarak pek de etkilenmediğim bir çalışma
(**1/2)
Evde Yok
Yönetmen / Senaryo : Murat Emir Eren
Görüntü Yönetmeni : Deniz Eyüboğlu
Kurgu : Yasemin Akıncı
Özgün Müzik : Ekin Fil
Oyuncular : Nihan Aker, Emre Yetim
Türkiye / Dram / 14 Dk.
Otuzlarında bir genç kadın, hayatı onun için yaşanmaz hale getiren huzursuzluk duygusuna son vermek için, kendisine ait izleri silip evini terk etmeye karar verir. Ancak evden kurtulmaya çalıştıkça ev ona daha da tutunur ve her şeyi denemesine rağmen bir türlü evden ayrılamaz. Yok olmanın da var olmak kadar zor olduğunu keşfeden kadın, hayaletlerin var olduklarını ve her an bizimle birlikte yaşadıklarını anlar. Sineması ve oyunculukları epey etkileyici, ancak tanıtım yazısını okumayanları tam anlayacağından emin değilim ki bunun birçok kısa filmin kusuru olduğunun düşünüyorum.
(***)
Yolcular
Yönetmen / Senaryo : Farnoosh Samadi, Ali Asgari
Görüntü Yönetmeni ve Kurgu : Iman Tahsin
Oyuncular : Alihan Türkdemir, Emir Dinçer
Türkiye / Dram / 17 Dk.
İstanbul’da yaşayan annelerini aramak için babalarına haber vermeden, yaşadıkları evi terk eden iki erkek kardeş, annelerini son kez çok küçük yaşlarda ziyaret ettiklerinden, onun nerede yaşadığını hatırlamakta zorlanırlarsa da gitmek istedikleri yere vardıklarında, annelerinin artı orada yaşamadığını öğrenirler. Ne geri dönmek için beş kuruş paraları, ne de babalarını aramak için cesaretleri vardır…
Bu Türk-İran ortak yapımı, yalnız yola çıkan iki küçük çocuğun maruz kalacağı, ancak günümüzün epey uyanık çocukları oldukları için atlatabildikleri, cinsel tacizden gaspa pek çok tehlikeyi olay örgüsüne ustaca yediriyor. Çocuk oyuncuların ustalıkla yönetilmesi de cabası.
(***1/2)
Göremediğimiz Tüm Işıklar
Yönetmen / Senaryo 7 Kurgu : Şeyhmus Altun
Görüntü Yönetmeni : Eren Yıldız
Özgün Müzik : Artem Litovchencko
Oyuncular : Sinan Demirer, Erhan Acun, Hasan Canberk Karaçay, Gökhan Taşdemir (13’)
Avlanırken kullandıkları tüfek yüzünden av olan baba-oğul, içinde bulundukları durumdan kurtulmak için beraber hareket etmek zorundadır. Babanın çocuğuna öğrettiği her şey bir bir karşısına çıkar. Hem oyunculukları hem gerilim dozuyla çok etkileyici bir film. tek kusuru, Haneke’nin “Benny’s Video”sunu fazlaca anımsatması
(***)
Bir Yazdan İzlenimler
Yönetmen, Senarist, Görüntü Yönetmeni, Kurgu : Ayça Çiftçi
Türkiye / Dram / 12 Dk
Deniz kenarında uyuyakalmış bir çocuğun rüyası, plaj şemsiyelerinin dansı, denizden kıyıya vuran ışıltı dalgaları, bulutların içinde taş sektirme oynayan küçük kızlar, ağaç yaprakları kıpırdadıkça dile gelen gün ışığı… Empresyonist ressamların denize, kumsalların manzarasına, suyun parıltısına, aylaklık hâlindeki insan figürlerine ve bitkilerin bedenlerindeki boşluklardan süzülen ışığa tutkularından ilham alan bu film, bir yaz mevsiminin ardında bıraktığı izlenimleri bir araya getiriyor. Hareketli tablolar olarak tasarlanmış bu gündelik hayat fragmanlarına ses izlenimleri eşlik ediyor. Duyabilseydik eğer, ışığın sesi neye benzerdi?
Evet bu filmde tanıtım yazısındaki her şey var. Ancak, empresyonist resmin tadını vermek için tamamen flu çekildiği için, online gösterimde iyice uzaktan izlediğimde etkileyici bulduğumuz görüntüler, normal bir sinema salonunda epey zor izlenir gibime geliyor
(***)
Yağmur Olup Şehre Düşüyorum
Yönetmen / Senaryo : Kasım Ördek
Görüntü Yönetmeni : Emre Pekçakır
Kurgu : Erhan Örs
Özgün Müzik : Mehmud Berazi
Oyuncular : Ramazan Ergin, Asuman Durmaz, Fatoş Yıldız, Eyüp Kan, Metin Kılıç, Savaş Işık, Yunus Albayrak
Türkiye / Dram / 15 Dk.
Kızı Hacer, nişanlısı İsa tarafından terk edilince durumu kabullenemeyerek, eski çırağı olan İsa’yı aramak için yola çıkan Sait, ailesiyle beraber Diyarbakır’da yaşamaktadır. Neredeyse Alzheimer’i düşündürecek kadar unutkanlığı, o kadar yaşlı olamamasına karşın hastalık belirtisi olabileceği gibi, sebebi bazı gerçeklerle yüzleşmekten kaçmak olabilir…
Kürtçe çekilmiş olan film bugüne kadar,2020 İFSAK Kısa Film Festivali Birincilik–Kurmaca – 2020 Akbank Kısa Film Festivali Mansiyon – 2019 Malatya İkincilik Ödülü – 2019 Siirt Özel Ödül – 2019 İpekyolu Film Ödülleri En İyi Kurgu, Jüri Özel Ödülü – 2019 SETEM Akademi BAK Jüri Özel Ödülü, En İyi Kurgu–Kurmaca ödüllerini kazanmış.
Özenli sineması, sağlam dramaturgisi, başarılı görselliği ve doğal oyunculuklarıyla seçkinin bence en iyilerinden biri, belki de yarışmanın en iyi filmi.
(****)
Free Fun
Yönetmen / Senaryo : Fehmi Öztürk
Görüntü Yönetmeni : Bünyamin Karair
Kurgu : Muammer Koçak
Özgün Müzik : İnal Bilsel
Oyuncular : Mustafa Kınalı, Tuvana Türkay, Serdal Ay
Türkiye / Dram / 5 Dk.
İnteraktif Sanal Gerçekçiliğin giderek yaygınlaştığı çok yakın bir gelecekte, eğlenmek için oyuna giren Kika, beklenmedik şekilde babasıyla karşılaşır. Babasının fark etmediği bu karşılaşmadan sonra, hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır… Olağanüstü bir giysi, renk ve makyaj tasarımı sanal ortamdaki inanılmaz yaşama müthiş bir inandırıcılık katıyor. Görsel olarak olağanüstü başarılı.
(***1/2)
#21xoxo
Yönetmen : Sine Özbilge & İmge Özbilge
Senaryo / Görüntü Yönetmeni / Kurgu : Sine Özbilge
Belçika / Dram / 9 Dk.
2020 Canlandıranlar (İstanbul) En İyi Film – 2020 Banjaluka Uluslararası Canlandırma Film Festivali Sanatsal İfade ve Yaratıcılık Ödülü – 2020 Prix Ars Electronica Mansiyon
Belçika yapımı “#21xoxo”, izleyiciyi bir genç kızın nihilist paralel evren serüvenleri aracılığıyla 21. yüzyılın aşk öykülerini ve gerçeküstü siber dünyayı sorgulamaya davet ediyor. “Hipster”lar, internet meraklıları ve sosyal medya bağımlıları bu rengârenk maceranın başrollerinde; piksel piksel, Photoshop karelerinin arasında… Yaratıcı, eğlenceli, iyi düşünülmüş, iyi tasarlanmış bir film.
(***)
Cemile Sezgin
Yönetmen : Aylin Kuryel & Raşel Meseri
Senaryo : Resident of Dominik Caddesi Sakinleri
Görüntü Yönetmeni : Raşel Meseri
Kurgu : Fırat Yücel
Oyuncular : Residents of Dominik Caddesi Sakinleri
Türkiye / Dram / 10 Dk.
Cemile ve Sezgin, İzmir sokaklarında beş yıldan bu yana duvarlara ve sokaklara aşklarını kazımaktadır. Şehir yüzeylerine ve efsanelerine dair bu kısa belgeselde yazılanların olduğu Dominik Caddesi sakinlerinin bu gizemli karakterlerin kim olduğu hakkında çok çeşitli teorileri vardır.
İyi çekilmiş, iyi kurgulanmış ilginç bir belgesel. Tabii ki cadde sakinlerinin teorileri Cemile ile Sezgin’in değil, konuşanların aklından geçenleri anlatıyor.
(***)
Ahtapot
Yönetmen / Senaryo : Engin Erden
Görüntü Yönetmeni : Firar Güney Kayran
Kurgu : Sezer Uçar
Özgün Müzik : Ömer Özgür
Oyuncular : Yusuf Bayraktar, Lidya Akkuş
Türkiye / Dram / 13 Dk.
8 ve 9 yaşlarındaki Ece ve Efe, sıcak bir yaz günü sahilde yetişkinler tarafından kenara itilmekten sıkılıp, kendilerini kanıtlamak için bir plan yaparlar. İlk kez kendi başlarına balık avlama planları başarıyla sonuçlandığında, bu başarının acı bir bedeli olacağından habersizdirler… Yine çocuk oyunculardan ustalıklı performans elde eden, çok etkileyici finaliyle epey dokunaklı bir film.
(***1/2)
Siyah Güneş
Yönetmen / Kurgu : Arda Çiltepe
Senaryo : Arda Çiltepe & Julia Tielke
Görüntü Yönetmeni : Julia Tielke
Özgün Müzik : Nekropsi
Oyuncular : Enes Yurdaün, Nur Sürer, Ercan Kesal, Seren Şirince, Sencar Sağdıç, Ariya Toprak, Semih Gülen
2019 Locarno En İyi Uluslararası Kısa Film
Türkiye / Dram / 15 Dk.
Sıcak yaz günlerinin ardından gelen bir fırtına, uzaktaki bir adaya ailedeki bir cenaze için yapılan yolculuğu uzatır. Ölen alelacele gömülürken bir adam Ege’de dolanır. Cenazeye son arzunun gölgesi düşer. Görsel olarak çok başarılı, ancak yukarıdaki tanıtım yazısını okumamış bir izleyici için çözülmesi epey zor bir bilmeceye dönüşen bir çalışma. kısa ya da uzun bir fil izlemeye gelen izleyicinini bilmece çözmeye zorlanmasını kabul edemiyorum.
(**1/2)
Büyük İstanbul Depresyonu
Yönetmen / Senaryo : Zeynep Dilan Süren
Görüntü Yönetmeni : Deniz Eyüboğlu
Kurgu : Doruk Kaya & Yankı Akoğlu & Selda Taşkın
Oyuncular : Nazlı Bulum, Kübra Balcan, Şebnem Hassanisoughi
Türkiye / Dram / 20 Dk.
İstanbul’da yaşayan, öğrencilikleri biteli bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ iş bulamamış iki genç kadının yetişkinliğe adım attığı ve artık para kazanmaları gereken, insanlık için kısa, onlar için asla geçmek bilmeyen bu zaman diliminde, görünürde günlerin öncekinden ve birbirinden pek de farkı yoktur. Metropolün kıyısında, evlerinin terasından yükselen gökdelenlerin ve gecekondudan bozma apartmanların arasında kalakalmışlardır… İyi oynanmış, iyi yönetilmiş, özenle çekilmiş bir film. Ama müthiş özgün mü? Hayır.
(***)
ortakoltuk.com