Yaratıcı / The Creator

Amerikalılar Yapay Zekaya

Kamera çekimlerine, bilgisayar hilelerine, gerçeği yaratan kaliteli özel görsel efektlerine tek laf edemeyeceğim dini felsefi ve politik, özgün söylemlerin bolca yer aldığı yapımın ismi ”Yaratıcı” olsa da yaratıcıyı değil yaratılanı ve onu koruyanı takip ediyor. Yönetmen Gareth Edwards’ın kurduğu %70’i karanlık, kasvetli dünyayı sevmedim. Filmi izlerken sıkılmadım dersem yalan olur. Anlatılan hikaye çok basit ve yavan geldi bana. Karar sizin.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Bugüne kadar yapay zeka ile ilgili onlarca film çekildi. Bunlardan en önemlileri arasında A Space Odyssey, Metropolis, Matrix, Blade Runner, Her, Moon, Westworld, Ex Machina, Avatar ve daha onlarca film sayabiliriz. Peki bu yeni yapay zeka’lı hikaye olmuş mu? Ben, ”Rogue One : Bir Star Wars Hikayesi” filminin yönetmeni Gareth Edwards’ın kurduğu %70’i karanlık, kasvetli dünyayı sevmedim. Filmi izlerken sıkılmadım dersem yalan olur. Anlatılan hikaye çok basit ve yavan geldi bana.

2065 yılında Amerikalılar ve batı ülkeleri, savunma sistemlerini yapay zekaya teslim etmenin sonucu Nükleer patlamayla Los Angeles ve diğer şehirler yok olup başlarına dert açmaya devam edince yapay zekayı her birimde kullanmayı, üretmeyi yasaklıyıp yasa dışı ilan ediyorlar. 3. Dünya savaşının başladığı o yıllarda yasağı tanımayıp üretip kullanmaya devam eden Asyalılara da savaş açıyorlar. Amerika, Asyalıların her türlü silahı kullama ve durdurma, savaşı tersine çevirme gücü olan yeni bir yapay zekanın yapıldığı haberini alınca onu ele geçirmek için bir ekip oluşturuyorlar. Ekibin başındaki albay ve adamları, Asya’da Nirmata ismi verilen laboratuvarı avucunun içi gibi bilen, hamile karısını kaybetmiş savaş gazisi eski asker çavuş Joshua’yı (John David Washington) ikna ederek ekibe dahil ediyorlar. Joshua, gittiği yerde bulduğu yapay zekanın Alphie (Madeleine Yuna Voyles) isminde küçük bir kız çocuğu olduğunu öğrenince olaylar başka yöne evrilmeye başlıyor..

Size, anlatılan hikayede gördüğüm bazı aksaklıklardan bahsetmek istiyorum. Yapay zeka o kadar gelişmişken, kafalarının arkası neden yarım ay şeklinde demir parçası olarak tasarlanmış. Tam donanımlı insan şeklindeki yapay zekalar yemek, meyve, dondurma yiyebiliyor, sıcak soğuk içecekler içebiliyor ama Dünya’yı yok etme ya da Dünya barışını sağlama yeteneği olan son derece gelişmiş bir yazılıma sahip olan Alphie, cennet ve cehennemin ne olduğunu bilmiyor! Diğer yandan eski asker çavuş Joshua, bir kolu ve ayağı olmamasına rağmen yapay zeka tarafından geliştirilmiş kol ve bacakla her türlü engeli zorlanmadan aşıyor! Buna benzer daha bir sürü zırvalama var filmde.

Kamera çekimlerine, bilgisayar hilelerine, gerçeği yaratan kaliteli özel görsel efektlerine tek laf edemeyeceğim dini felsefi ve politik, özgün söylemlerin bolca yer aldığı yapımın ismi ”Yaratıcı” olsa da yaratıcıyı değil yaratılanı ve onu koruyanı takip ediyor. Küçük kızı yaratanın kim olduğunu ise filmin ikinci yarısında öğreniyoruz. Karışık hikayelerin yorucu tempoda anlatıldığı, sürekli tekrarlanan sahnelerin ”uff yaa yeter artık” dedirterek can sıkıntısı yarattığı Aksiyon-gerilim-dram ağırlıklı yapımda, komediye yok denecek kadar az yer veriliyor ve seyircinin rahatlaması sağlanmıyor. Kısacası, yukarıda anlattığım nedenlerle anlatılan hikayede ki karakterlere tam kanalize olamıyor ve onları aksiyonun dışında bir konuma yerleştirmek zorunda kalıyorsunuz.

80 Milyon dolar bütçeli auter film olarak lanse edilen ”Yaratıcı”, olumlu tesadüflerin, olası olmayan kısayolların ve saçma durumların utanç verici bir şekilde çoğalmasını da eklersek yapımcı ve yönetmenin böyle bir hikayeyi bu kadar kötü çektikleri için üzülmesi gerekir. Daha az maliyetle çekilen ortalama bir filmde bu filmdeki hatalar yapılmaz. Yönetmen, bu film için daha iyi çalışabilseydi türün yeni dahi yönetmeni diyebilirdik ama tren kaçtı bir kere.

Karizmatik efsane aktör Denzel Washington‘ın oğlu John David Washington babası gibi yakışıklı ve karizmatik olmadığı gibi iyi oyuncu da değil. Daha önce başrol oynadığı filmlerdeki oyun gücünü beğenmemiştim. Bu filmde oyuculuk olarak biraz piştiğine şahit oldum. Küçük oyuncu Madeleine Yuna Voyles ile uyumu iyiydi. Senaryo daha iyi ve detaylı yazılabilirdi. Müzikler fena değil. Kurguyu beğenmedim. Oyunculuklar ortalamanın üzerinde.

Yönetmen : Gareth Edwards

Senaryo : Gareth Edwards, Chris Weitz

Görüntü Yönetmeni : Greig Fraser

Kurgu : Hank Corwin, Scott Morris, Joe Walker

Müzik : Hans Zimmer

Oyuncular : John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Madeleine Yuna Voyles, Allison Janney, Robbie Tann, Marc Menchaca

ABD / Bilimkurgu-Aksiyon-Gerilim / 133 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz