Güzel günler göreceğiz çocuklar..

Nazizm, yani Alman faşizmi sadece kendi ülkesi sınırları içinde kalmamış, önce komşu ülkelere, sonra kıtaya, ardından da tüm dünyaya bulaşmış, insanlık dışı bir yönetimdir. Her şeyi sadece bir açıdan ele alır; ırkçı ve yararcıdır. Olumlu yanı hiç görülmedi şimdiye kadar.

Babası kasap olan genç adam, pantomim sevdalısıdır. Ama bir sakıncalı yanı vardır, çünkü Yahudi’dir. Buna da bağlı olarak gestapo denilen o insanlık düşmanı askerler bırakın sahneye çıkmasını, nefes almasını bile istemez. Savaşın içinde bir de yetim çocukların yaşam güvencesi olmak sadece yürekle değil, bilinçle, kararlılıkla, yaşam sevgisiyle anlaşılabilir.

Kendisi için değil, gözlerinin önünde babaları, anneleri öldürülen, dolayısıyla da büyük travmalarla boğuşan çocuklar için yaşamını ortaya koyan küçük bir izci grubu oluştururlar. Çocukların akılları başlarından gitmiştir, bırakın bir şey yapmayı konuşmaları bile anlamakta güçlük çekmektedirler. İşte Marcel Marceau’nun (Marcel Mangel) o, sese hiç yer vermeyen tüy hafifliğindeki oyunları büyük acıyı siler. Gözlerinin içi güler çocukların.

Direniş

Lyon Kasabı..

Savaşın yakıcı günlerinde çocukları kurtarmak için çabalayan izcilerin karşısına Klaus Barbie çıkar. İkinci Dünya Savaşı’nın eli en kanlı katillerinden biridir Barbie, 44 bin insanı katlettiği bilinen bir gestapodur. Onu da aşmaları gerekir çocukların.

Savaş acımasız, koşullar çetin, yaşam zorlu… Fransız Direnişçilerine katılan izci grubu çocukları kurtarmak için her şeyi göze alır.

Dünyanın bilinen en iyi pantomim ustalarından Marcel Marceau, hazırladığı kimlikte Mangel adını tercih etmiş ve Lyon Kasabının ölüm kusan silahından çocukları kurtarmış, büyük övgüler almıştır.

Savaş öldürür..

Son yüzyılda iki büyük paylaşım savaşı yaşandı ve ikisinde de milyonlarca insan öldü, milyonlarcası sakat, evsiz, işsiz kaldı. Artık o denli büyük savaşlar yok, ama yerel savaşlarda da çok insan ölüyor asker ve sivil. Modern silahlar ayrım gözetmiyor, herkesi hedef alıyor, yaşlı genç, kadın çocuk ayırt etmiyor.

Fransız Yeraltı Direnişçilerinin çocukları kurtarmak için canını hiçe sayan küçük bir grubunun çabası, sadece o zamana değil, bugüne de ışık tutuyor. Çok güçlü bir film, kaçırmayınız.

Misafir Yazar : Korkut Akın

Yönetmen / Senaryo : Jonathan Jakubowicz

Görüntü Yönetmeni : M.I. Littin-Menz

Müzik : Angelo Milli

Oyuncular : Jesse Eisenberg, Ed Harris, Matthias Schweighöfer, Édgar Ramírez, Félix Moati, Bella Ramsey, Clémence Poésy, Géza Röhrig

Fransa-Almanya-ABD-İngiltere / Tarihi-Biyografi-Dram / 120 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz