Kim Bu Aile ?
Aile Olduk mu?
İsmini daha çok “Yol Arkadaşım”, “Bayi Toplantısı” gibi kitle sineması örnekleri ile duyuran yönetmen Bedran Güzel imzalı “Kim Bu Aile?” bu hafta itibariyle sinemalarda gösterime girdi. Lee Byeong-hun’un 2019 Güney Kore yapımı “Extreme Job” filminin bire bir yeniden uyarlaması olan filmde, uyarlama filmi izleyenler hatırlayacaktır, narkotik şubede görevli bir polisin başarısız bir operasyon sonucu açığa alınması sonrasında bir nevi kriminal kişiliklerle oluşturduğu yeni “polisiye birlik” ile mesleğine yeniden kavuşma hedefi hikâye edilmişti.
“Kim Bu Aile?” de ise başarılı komiser Adem (Cengiz Bozkurt) bir operasyon sırasında hedefi tutturamayınca amirlerince açığa alınmakta. Kendisinin altındaki kişilerin iyi konuma geldiğini hazmedemeyen Adem, bunun üzerine yine kendisi gibi ama kendi iradesi ile polislikten ayrılan Müco (Ferit Aktuğ) ile birlikte başında Çigan’ın (Fatih Al) olduğu büyük bir uyuşturucu şebekesini çökertmeyi isteyerek bu başarısı ile yine kuruma dönmeyi amaçlar. Ancak bu hedefe ulaşmak kendisinin tüm polislik yetkileri elinden alındığı için çokta kolay değildir.
Dolayısıyla kendisinin polislikte iken kullandığı ajanlarından Ali’nin yurt dışına kapağı atma zaafını da kullanarak onu da içine katar. Ve Ali yine farklı bir hikâyesi bulunan pavyonda çalışan Menekşe’yi (Nurgül Yeşilçay) ve yankesici bir çocuğu da alarak yeni bir zoraki aile görünümüne girerek operasyon merkezi olarak kullandıkları bir tavukçu dükkânını kiralarlar.
Ancak kriminal tiplerden oluşan bu aile ve sonrasında Adem’in kendisinden habersiz polis olan kızı Deniz (Beste Kökdemir) de işin içine girince işler sarpa sarar. Zira tavukçu dükkânının asıl sahibi olan Sabahattin Amca (Altan Erkekli) aile işlerine burnunu sokmayı çok seven, meraklı bir tiptir. Onun da zaman zaman habersiz dükkâna gelmesi ile operasyon bazen ciddi olarak sekteye uğrar.
Cengiz Bozkurt Güldürüyor…
Aslında benzeri birçok hikâyede olduğu gibi kaybeden polisin yeniden “Anka Kuşu” misali dirilme gayretleri aksiyon sinema yapımlarının son dönem en çok ele aldığı konulardan. “Kim Bu Aile?” aslında tek bir tür sineması kalıbına girmiyor. İçinde sadece Amerikan ya da Kore yapım estetiği yok. Yer yer bence Fransız hareketli sinema unsurlarını ve mizah yönünden de esinlenmeler var. Bir de ana kahraman Cengiz Bozkurt tarafından hayat bulunca aksiyondan ziyade “komik unsurlar” daha çok aradan sıyrılıyor.
Gerçekten de film küfürsüz, sinkafsız hali ile belli oranda güldürmeyi başarıyor. Henüz ilk sekanslarda bile yoğun şekilde kendini belli eden dinamik kovalamaca ve toplu aksiyon sahnelerinde oldukça temiz bir görüntü yönetiminin olduğu da bir gerçek. Bunların renk ve kamera tekniği itibariyle görüntü yönetmeni olan Jean-Paul Serrasin eli ürünü olduğu hemen anlaşılıyor. Ve filmin yapımcılardan Justin Kim’den başlayarak teknik ekipte çok sayıda Koreli ve başka yabancı ülke isminin olması teknik desteğin çokuluslu olduğunu gösteriyor.
Aksiyon sahneleri yoğun şiddet barındırsa da filmin ivmesinin azalmamasında isteneni verdiğini de belirtelim. Tempoyu tutturmada müziğin de payı büyük. Oyunculuklarda ise kendine has bir duruşu ile son dönemlerin başarılı komedyenlerinden Cengiz Bozkurt rolünün hakkını sonuna kadar veriyor. Kendine has dedik zira Bozkurt gerçekten de sadece söze dayalı olarak güldürmüyor, tuluat sanatçılarına benzer şekilde beden dilini de ancak abartısız bir şekilde çok iyi kullanabilen bir sanatçı aynı zamanda.
Kendisine eşlik eden Ferit Aktuğ ve daha çok “Güldür Güldür”deki performanslarıyla akıllarda yer edinen Onur Buldu’nun da mizah kısımlarında Cengiz Bozkurt’a iyi destek verdiğini görüyoruz. Pavyondan geçme ama kutsi bir görev yaptığının bilincinde olan anaç karakterli Menekşe rolü ile Nurgül Yeşilçay da yine duru güzelliği ile ışıldıyor ve filme katkısı çok büyük. Meraklı tavukçu rolünde Altan Erkekli ise profesyonelliğini konuşturuyor.
Filmin tek sıkıntısı belki de ele aldığı karakterlerin altının çok doldurulmaması olarak görülebilir. Menekşe’nin, Ali’nin, hatta ana kahraman Adem’in geçmişi, kızının polis olmasını istememesi gibi ana başlıklar çok da detaylandırılmadan öylesine yüzeysel olarak ele alınıyor. Bu da ister istemez aile oluşumuna giden bu birlikteliği algılamada ve bunu ciddiye almada bize zafiyet sağlıyor. Ve iki saati aşkın süresi de bence çok uzun.
Zaman zaman konunun bir başarı hikâyesi olduğunu bilerek bu kadar uzun süre sinemada bulunmak biraz sıkıcı olabilmekte. Ancak buna rağmen filmin mizah ve aksiyon ile bunu gidermek için uzun uğraşılara girdiği ve kısmen de bunu başardığı, üstelik amacın sadece Adem’in mesleğine dönmesi ile sınırlı kalmayıp, yeni zoraki birlikteliğin gönüllü olup olmayacağını sordurtmasıyla da farklı bir rotaya ilerlediğini de görüyoruz…
Soğukların yavaş yavaş kendisini gösterdiği bu sonbahar günlerinde, sinema salonlarına yeni yapımların girdiği bu süreçte, ailesi ile birlikte film izlemek isteyenler için “Kim Bu Aile? yer yer şiddetin dozunu arttırmış olsa da gülüp eğlenilecek bir aile yapımı kıvamında… Hafta sonu için iyi bir tercih olarak şimdi vizyonda… İyi seyirler.
Yönetmen : Bedran Güzel
Senaryo : Ali Erkan Ersezer
Görüntü Yönetmeni : Jean-Paul Seresin
Oyuncular : Cengiz Bozkurt, Nurgül Yeşilçay, Onur Buldu, Ferit Aktuğ, Altan Erkekli, Fatih Al, Beste Kökdemir, Doğan Can Sarıkaya
Türkiye / Aksiyon-Komedi / 104 Dk.
Komedi adı altında bu kadar rezalet bir film olabilir. Normalde yorum yapmayı hiç sevmem ama tek kelime ile berbattı. Güldüren tek bir sahnesi bile yoktu. Boşa zaman kaybı, net!!!!!!!! Umarım bu yorumumu paylaşırlar!!!
16.45 seansından filmi bitirmeden ilk yarısından şimdi çıktık biletler hala elimde. gerçekten her anlamda çok kötü bir film ve bu sayfada sözde eleştiri altında yazılan methiyeler ancak bir piar çalışmasının parçası olabilir anlamsız müzikleri anlamsız karakterler ile seyirciyi salona dışına itmeyi başarabiliyor. Emek çok değerlidir ancak hep bu sonuca nasıl varıyorlar akıl alır gibi değil