Sosyete Polisi 4 / Beverly Hills Cop: Axel F

40. Yılında 4. Film kaldığı yerden devam ediyor..

Özellikle 80 kuşağı izleyici için geçmişin güzel bir hatırasını daha ailevi bir halden ilerleyerek sunan ve yapımın ana dinamiklerinden de kopmayan “Sosyete Polisi 4”, iyi vakit geçirmek isteyenler için zevkli bir seyirlik olarak önünüzde. Yapım, önceki serinin biçimini de koruyarak aksiyonun hakkını sonuna kadar veriyor.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Eddie Murphy ile özdeşleşen “Axel Foly” karakterinin yer aldığı film serileri her zaman ilgi uyandırmayı bildi. Yer yer absürt hallere göz kırpan olay örgüsüyle ve ana karakterin esprileri ve çoklukla yalana dayalı mizansenleri ile iyi bir seyirlik oldu. Serinin Martin Brest tarafından çekilen ilk filminden 40 yıl sonra dördüncüsünde bu kez yönetmen koltuğunda Mark Molly bulunmakta. Ve 3 Temmuz itibariyle de Netfix’de gösterime girdi.

Eddie Murphy Yine Muzip

Detroitli polis Axel, kendisinden bekleneceği üzere başına buyruk halleri ile amirlerince operasyonlardan uzak tutulur. Ancak o yine de rahat durmaz ve bir maç sırasında büyük bir hırsızlık vurgununu ortaya çıkarır. Önceki serilerden anımsanacağı üzere Axel’in kızı olan Jane (Taylour Paige) ile arası kötüdür. Hatta şimdi avukat olan Jane, soy ismini “Saunders” koyacak kadar da geçmişini silmek istemektedir. Hikâye aslında bu baba kız ilişkisini temel almakta. Çünkü kızı Beverly Hills’de masum bir cinayet zanlısının davasını üstlenerek çok önemli tehlikeleri de üstüne çeker. Aralarında özellikle kaptan Grant’in (Kevin Bacon) bulunduğu polis/suç örgütü karışımı yapıyla mücadele etmek sanılandan daha zordur. Kızının tehlikede olduğunu gören Axel, kızının eski erkek arkadaşı dedektif Bobby Abbott’u da(Joseph Gordon- Levitt) yanına alarak mücadeleye başlar.

80 Kuşağının Gözdesi

Serinin bu devam filmi aslında geçmiş yapımların üstüne çok büyük yenilikler getirmiyor. Zaten böyle bir amacının olduğunu da söyleyemeyiz. Bunu gerek Murphy’in oyunculuk tarzında gerekse karakterin yine esprileri ve olayın içinden çıkmayı beceren öyküleme / mizansen yaratma yeteneğinden de görmek mümkün. Yine yapımda özellikle 80’li yıllar çekimlerine öykünen ani ve yakın plan çekimleri ile film ile özdeşleşmiş “Family Affair” parçasının devamlı çalınmasında da bunu görmek mümkün. Tüm bu haller yapımın retro havasına katkı sunuyor. Oyunculuklarda Eddie Murphy kendisinden beklenen uçarı, muzip karakter halini başarıyla sunmuş. Kızı Jane rolüyle Taylour Paige ile önceki yapımlarda da yer alan Judge Reinhold, John Ashton gibi oyuncular da yine rollerinin hakkını vermişler.

İlk “Sosyete Polisi” filminin üzerinden tam 40 yıl geçti. 1984 yılındaki serinin ilk halkasının üstünden sinema anlamında nice değişimler yaşandı. Ancak zamanın Eddie Murphy’e acımasız davrandığını söyleyemeyiz. Fiziksel görünümü, dinamik halleri ve karakterinin o esprili yönünü sunmadaki yeteneğiyle yakın zamanlarda kendisini emekli bir polis rolünde göreceğimizi sanmıyorum. Özellikle 80 kuşağı izleyici için geçmişin güzel bir hatırasını daha ailevi bir halden ilerleyerek sunan ve yapımın ana dinamiklerinden de kopmayan “Sosyete Polisi 4”, iyi vakit geçirmek isteyenler için zevkli bir seyirlik olarak önünüzde. Yapım, önceki serinin biçimini de koruyarak aksiyonun hakkını sonuna kadar veriyor. Yani, süper kahraman olarak Axel Foly’in maceraları aksamadan devam ediyor.

Şimdi Netfix’de…

Yönetmen : Mark Molloy

Senaryo : Tom Gormican, Will Beall, Kevin Etten

Görüntü Yönetmeni : Eduard Crau

Müzik : Lorne Balfe

Oyuncular : Eddie Murphy, Joseph Gordon-Levitt, Kevin Bacon, Judge Reinhold, John Ashton, Bronson Pinchot, Paul Reiser, Taylour Paige

ABD / Aksiyon-Komedi / 115 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz