İkinci Perde / Le deuxième acte

Kendine özgü alaycı ve yenilikçi tarz

Klasik sinemasal anlatımıyla, oyunculukla, güncel yaşamla, yapay zekânın sınırlılığı ve sığlığıyla, hatta #MeToo hareketi ile bile hınzırca dalga geçen müthiş zeki ve keyifli bir film. Kaçırmayın derim.

OrtaKoltuk Puanı:

 

77. Cannes Film Festivali’nin yarışma dışı açılış filmi Quentin Dupieux’nün “Le deuxième acte / İkinci Perde” si, yönetmenin absürde ve gerçeküstüne selam çakan kendine özgü alaycı ve yenilikçi tarzının son halkası. Louis Garrel, Léa Seydoux, Vincent Lindon, Raphaël Quenard ve Manuel Guillot’nun rol aldığı “İkinci Perde” yapay zekânın yazıp yönettiği bir filmin çekiliş öyküsünü, film içinde film olarak aktaran hınzır bir güldürü.

Birinci perdeyle ilgili hiçbir ipucu vermeden ikinci perdeye geçen, ya da ikinci perde olarak seyirciyi absürt ve anlamsız bir yolculuğa çıkaran öykü, yapay zekâ elinden çıkmış yapay bir gerçekliğin yansıması olarak gelişiyor.

Büyük ciddiyetle insan ilişkileri, varoluş, cinsellik, eşcinsellik, özgürlük gibi konuların tartışıldığı sekanslar anında tersyüz ediliyor; bir karakterden o karakteri canlandıran oyuncuya, oradan da karakteri canlandıran oyuncunun esas kişiliğine geçiliyor.

İzleyici bu labirentin içinde gezinirken devamlı kaybolarak kimin kim olduğu konusunda ipin ucunu iyice kaçırıyor. Örneğin Florence “hayatım boyunca bunun kadar yorucu bir durum yaşamadım” dediğinde bunu söyleyenin Florence mı, filmde Florence’ı canlandıran oyuncu mu, ya da Florence’ı canlandıran oyuncu rolündeki Léa Seydoux mu olduğu kesinlikle belli değil.

Bu bulanıklık sadece seyirci için değil, oyuncular için de geçerli. Ekibin tamamı film boyunca canlandırdıkları karakterlerle, onları canlandıran oyuncularla ve de kendileriyle alay ediyorlar.

Klasik sinemasal anlatımıyla, oyunculukla, güncel yaşamla, yapay zekânın sınırlılığı ve sığlığıyla, hatta #MeToo hareketi ile bile hınzırca dalga geçen müthiş zeki ve keyifli bir film. Kaçırmayın derim.

Yönetmen / Senaryo / Görüntü Yönetmeni / Kurgu : Quentin Dupieux

Oyuncular : Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon, Raphaël Quenard, Manuel Guillot, Françoise Gazio

Fransa / Komedi / 80 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz