Bir Zamanlar Gelecek : 2121

Kadın yönetmenler bilimkurgudan anlamaz mı?

Parlak bir fikir, ustalıklı bir yöntemle sinemaya aktarılmış. Yaşanmış olanların bireyler arasındaki var ettiği iletişimsizlikle kişisel bencillik ve insanların ruhsal ve bedensel olarak robotlaşması başarılı bir takım oyunculuğuyla yansıtılmış.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Neymiş efendim edebiyatta olsun sinemada olsun kadınlarımız bilimkurgudan hem anlamaz hem sevmezlermiş! Alın size kadın elinden çıkma, Serpil Altın’ın yönettiği, senaryosunu da Korhan Uğur’la birlikte yazdığı dört dörtlük bir distopik bilimkurgu öyküsü.

1979’da Eskişehir’de doğan Serpil Altın Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Sinema-TV Bölümü mezunu. Mezuniyetinden sonra sinema, dizi ve reklam sektöründe yardımcı yönetmen ve prodüktör olarak çalışmış, senaristliğini, yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı kısa filmleriyle ulusal ve uluslararası festivallerde ödüller kazanmış.

Bir Zamanlar Gelecek : 2121”, film yapımcılığı ve idari yapımcılık amacıyla 2016’da Serpil Altın Film’i kuran Serpil Altın’ın ilk uzun metrajı.

21. yüzyılın sonlarında iklim krizi ve kıtlık sebebiyle yeryüzü yaşanılmaz hale gelmiştir. Hayatta kalabilen az sayıda insan koloni halinde yeraltında kurdukları bloklarda yaşar. Verdikleri karalar yüzünden gezegeni tehlikeye atan, savaşlarda sayısız gencin ölümüne sebep olan yaşlıların egemenliği sona ermiş, Koloni Sisteminin kontrolünü Genç Yönetim’in ele almıştır. “Kıtlık Kanunları” gereği sisteme getirilen her “yeni hayat” karşılığında, yaşlı neslin bir bireyinin yok edilmesi zorunludur. Böylece, yer altındaki evlerinde kadın, adam, çocuk ve büyükanne olarak yaşayan bir ailenin hayatı yeni doğacak bebek yüzünden değişir…

Parlak bir fikir, ustalıklı bir yöntemle sinemaya aktarılmış. Yaşanmış olanların bireyler arasındaki var ettiği iletişimsizlikle kişisel bencillik ve insanların ruhsal ve bedensel olarak robotlaşması başarılı bir takım oyunculuğuyla yansıtılmış.

Peki, filmin ne kusuru var ki bu kadar az yıldız veriyorsun diye sorarsanız, aslında 45-50 dakikaya sığdırılarak çok başarılı bir orta metraj olabilecek öykü, gereksiz tekrarlarla uzun metraja uzatılmış. Bu sebeple hem öykünün aşırı kendi kendini tekrarlaması, hem de devamlı çok kısıtlı bir mekânda dolanmak izleyiciyi hem yoruyor hem de anlatıdan koparıyor.

Sonuç olarak artıları eksilerinden fazla bir film. Serpil Altın’ın yeni işlerini merakla bekliyoruz.

Yönetmen : Serpil Altın

Senaryo : Serpil Altın, Korhan Uğur

Görüntü Yönetmeni : Bilal Tamer Tanrıver

Kurgu : Erkan Tekemen

Müzik : Cihan Güçlü

Oyuncular : Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şanlıoğlu, Sukeyna Kılıç

Türkiye / Bilimkurgu-Dram / 92 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz