Börü

Hangi Börü Filmi?

Alper Çağlar, seyirciye bir film fiyatına iki film seyrettiriyor. Dağ filminin meşhur yönetmeni ve yazarı Alper Çağlar, bu sefer filmin yazarı ve yapımcısı. Bugüne kadar çıtasını hep yükseltmiş bir sinemacı… Alper Çağlar artık bir marka desek yanlış olmaz. Marka olması neyi getiriyor, bir filmde Alper Çağlar ismini görünce; izleyeceğim filmin belli bir kalitelinin üstünde olacağını bilirim. Şu aralar sinemamızda çok rastlamadığımız, “özenerek iş yapmak” filmlerinde kendini gösteriyor. Yani seyircisini önemsiyor. Ama Börü filmini izleyince aklıma acaba fazla mı önemsiyor, sorusu geldi. Çünkü Börü filmi aslında iki filmden oluşuyor. Birinci film, Börü dizisini izleyen sinema izleyicisi. İkinci film, Börü dizisini izlemeyen sinema izleyicisi.

Birinci Film

Börü dizisinin son bölümü olan, Börü filmi; birinci filmimiz. Eğer diziyi izlediyseniz birinci film ile duygudaşlık kurabilirsiniz. Ama izlemediyseniz… Karakterlerin üzüntüleri, sevinçleri sizi etkilemiyor. Filmden soğumaya başlıyorsun. Çünkü diziden referans alıyor, birinci filmimiz. Börü dizisinin hikayesi devam ediyor. Ama diziyi izlemeyenler, hikayeyi anlamaya çalışırken kendilerini bir bulmacayı çözmeye çalışırken bulabilirler. Ama en kötü bulmaca da bile bulmacayı çözenin elinde veri vardır. Börü dizisini seyretmediyseniz ve Börü filmini izlemek isterseniz, sizin elinizde o da olmayacak.

İkinci Film

Börü dizisini izlemeyenler için ‘Börü’ filmi, 15 Temmuz gecesi olanları Fethullahçı terör örgütünün sızamadığı belki de tek polis birimi olan, polis özel harekatın gözünden anlatıyor. İkinci filmin derdini anlıyorsun. Üzülüyorsun. Gözyaşlarını tutamıyorsun. Çünkü ikinci filmde duygudaşlık kuruyorsun. Anlattım dili o gece olanları hissetmemiz için oldukça yeterli, yani duygusu olan bir film… Kaldı ki filmde duygu; son zamanlarda sinemamızdaki en büyük eksiklik. O nedenle kötü bir yerli film izlediğimiz de çoğu zaman salondan dolandırılmışlık hissi ile çıkıyoruz. Teknik anlamda ise sinemamızın aksiyonda neler yapabileceği tek tek sıralanıyor ve altından başarı ile çıkılıyor. Kısaca ikinci film olan Börü filmi ‘başarılı’…

Ama 30 ila 40 dakika filmi izledikten sonra neler olduğunu anlamamaya başlıyorsunuz. Ve fark ediyorsunuz aslında perdede iki film var ve çaktırmadan size ikisini de izletiyorlar…
İkinci filmde hikaye polis özel harekatın o gece bombalanması ile başlıyor ve sabaha kadar olan mücadelesi ile devam ediyor. Birinci filmde ise hikaye nerede başlıyor, nerede bitiyor bilmiyorsun. Film, birinci filmin hikayesini anlatmaya yani diziyi referans göstermeye başladığında, seyirciye beyaz perdede bulmaca deneyimi yaşatıyor. Ne yazık ki de film ilerledikçe diziyi daha çok referans gösteriyor. Yavaş yavaş filmden kopuyorsun ve en sonunda beyaz perdeye bir yabancı gibi bakıyorsun.

Alper Çağlar neden, Börü filmini diziye bu kadar yaslamış? Diziyi izlemeyenlerin filmden kopacağını hesap edememiş mi, sanmıyorum. Çünkü Alper Çağlar‘ın sinemayı bildiği belli… O zaman diyorum, seyirciyi fazla önemsediği için ama sadece Börü dizisinin seyircisini… Ya diğerleri?

OrtaKoltuk Puanı:

27 YORUMLAR

  1. 15 Temmuzda sadece emniyet Özel Harekat işlenmış.Oysa ki 15 Temmuz günü Ankara emniyet personeli hatta Ankara emniyet müdürünün meşhur telsiz konuşması olmalıydı ve onlardanda bahsedilmeliydi.

  2. Kuşkusuz sualsiz, hayatımda izlediğim en güzel Türk filmiydi. Çekim açıları olsun efektleri olsun ustaca yazılmış senaryosu, üstü kapalı bir şekilde kurum ve kuruluşlara gönderme şekli ve olayları düzgün bir tekaffuz ile anlatışı tek kelime ile muazzamdı! Hele ki uçaksavarlar, tank ateşi, çatışmalarda kullanılan silahların vs. Efektleri ile Dağ 2’yi aratmayacak bir filmdi. Diziyi izledim izleyeli beklediğim her saniyeye değdi açıkçası. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyor, gitmeyenlere şiddetle tavsiye ediyorum..!

  3. Film oldukça başarılı.Kitap okuyan, film
    İzlemeyi seven , izlerken düşündüren,
    mesajlarını vermeyi başaran bir film olmuş.
    Hep hazırcılığa alışan düşünmeye tahammülü
    Olmayanlar için üzücü bir daha izleyeceğim
    filmi ikinci izlemede gördüklerim farklı olacak
    Lütfen izleyin ve izlerken anlamadığınız yerleri
    araştırın derim.Gerçek hayat hep duygu dolu
    kanatları olmayan meleklerin ülkesi ya !Teşekkür ediyorum filmde emeği geçenlere.

  4. 15 Temmuz ancak bu kadar kötü ve ruhsuz anlatılabilinirdi. Hazır senaryo, yaşanmış darbe girişimi, açılmış ortaya dökülmüş bir terör örgütü, onca can şehit Gazi görgü tanığı herşey hazır ona rağmen tatsız tuzsuz kalbe dokunamayan bir film olmuş. Verilen emeğe yazık olmuş

  5. Ciddi anlamda olmamış ben dağ ve nefes filminde de o hissi anlamamıştım zaten. Maalesef Türk polisinin, Mehmetçiğimizin peygamber ocağı dediğimiz yerin hissiyatını tam geçirememişti. Alper Çağlar şaşırtmadı yine Börü filmi de aynı şekilde idi. Yazık oldu yani 15Temmuz bu değil. 15Temmuzla ilgili bir fotoğraf bile bende daha çok his uyandırırdı diyebilirim. Fatih’in ferman’ı Deliler filmi yapımcısından bir 15 Temmuz bekliyoruz. Teşekkürler.

  6. Filmi yorumlayanlar herhalde filmi başka tarafıyla izlemiş.adamlar beklenti yaratmak istese 6 bölüm değil 3 sezon ya da 5 sezon yapardı kısa öz ve efsane olmuş

  7. 15 Temmuz üzerinemi yapıldı bu film? Bu film, TÜRK ASKERİ üzerine yapıldı. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ASKERLERİNİN, TÜRK ASKERİNİN FİLMİ BU..

  8. Ben filmi diziyi izlediğim için çok merak ediyordum. Beklentimin altında kaldı Daha akilci hareketler senaryo derinliği beklerdim. Kemal ‘in dizideki derin karakteri akıl oyunları çok az işlenmiş. Ayrıca Kaya rolünü oynayan eleman dizinin son bölümünde asker tıraşı vardı. Film dizinin finalinden başlıyor. 30 saniyede bu adam ne ara david beckham oldu derler adama. Kimsenin de bunu farketmemesine çok şaşırdım ve seyirciyi hafife aldıklarını düşündürdü. Dizide ketum bir yapıya sahip olan kaya ile filmdeki kaya bambaşka karakterler olmuş. Bir de saç eklenince üstüne bozmuş. Yine de balyoz göndermeleri olsun. Yine de ordunun içinde hala süper askerlerimizin olduğunu vurgulamaları. Bunlar güzel detaylardı. Bir de bayıldığım bir laf var ki. Ya devlet başa, ya kuzgun leşe.

    • iyi de sinema filmi ile dizisinde ki Kaya aynı Kaya, ne değişmiş ki.. Saçma sapan yorum yapıyorsunuz Kaya aynı kaya’ydı değişen bir yüzü yok.

  9. 15 Temmuz darbe girişimi sahte kurmaca planlı diyenlere yanıtlamalarını istedigim bir kaç sorum olacak .

    1-) Hangi aptal kendi vataninda kendi vatandaşına kameralar onunde ateş ederek onu oldurmek ister sirf siyaset ugruna.. kurmaca mı?

    2-) Hangi gerzek yuksek rutbeli iken askeriyeden ihraç edilecegini bile bile rutbelerinin söküleceğini bile bile herşeyden önemlisi vatan haini ilan edileceğini bile bile ve gerek ailesinin gerek ise şahsi mal varlığına el konulacağını bile bile bu planlı darbeyi kabul eder .. ? Mantıklı mı?

    3-) Devlet bu darbeyi madem kendi yaptı .. O halde paşaları nasıl bu oyunun icine dahil etti . Ne vaat vermiş olabilir ki devlet bu paşalara? Ben bir darbe senaryosu hazirladim sizlerin gorevide bu darbeyi gerçek darbe gibi göstermenizdir mi denildi acaba .. Darbe bittikten sonra biz sizi yakalayacağız aileniz perisan darmadağın edilecek sizler vatan haini ilan edileceksiniz eger yasa çıkarsa idam edileceksiniz vaatleri verildi paşalarda kabul etti oyle mi … Bunu siz kabul edermiydiniz

  10. devlet bu feto nun kovanına bilerek çomak soktuki şiddetlensin çatışma olsun atılacak adımlarda somut delil ve arkasına sıgınılcak sebep olsun.arıların haberi yoktu comagında haberi yoktu sadece comagı tutanın haberi vardı 😉

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz