Exhuma / Pamyo

Güney Kore Sinemasının Şamanizmle Buluşması

“Exhuma” uzun süresine rağmen farklı bir Uzakdoğu Sineması yapımı izlemek isteyenler için ideal bir vizyon önerisi olabilir. İzlerken zaman zaman aklıma hayalet avcılarını da getiren, kimi zaman fantastik kayışları da olan filmin, tekrara düşmek pahasına söylemek isterim ki süresi çok uzun ve bu da konunun cazibesini yitirmesi nedeni ile yapımın seyrini gittikçe zorlaştırıyor. Bu zaafına rağmen haftanın dikkat çeken yapımlarından.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Dünya prömiyerini 74. Berlinale’da “Forum Bölümü”nde yapan Güney Kore yapımı “Exhuma”, bu hafta itibariyle ülkemizde vizyonda. Gösterildiği özellikle Güney Kore’de gişe başarısı gösteren yapım bakalım Türkiye’de nasıl karşılanacak. Filmin yönetmeni olan 1981 doğumlu Jang Jae-hyun özellikle Uzakdoğu gerilimine meraklı olanların anımsayacağı üzere “The Priest” ve “Svaha : The Sixth Finger” gibi korku yapımlarında kamera arkasına geçmiş bir isim. Bu kez yönetmen beş bölüm halinde, şamanistik ögelerle yüklü bir korku denemesine girişiyor.

Mezarın Çağrısı

Güney Kore sineması son dönem yapımları ile artık şiddeti doğrudan gösteren, yoğun bir kan atmosferi sunan yapımlardan ziyade; daha mistik, işin içine maddenin tüm hallerini de sokan, gizemi koruyan yapımlara doğru rotasını kaydırmış durumda. Film, tam da bu noktada, klasik bir ruh ve şeytan korku anlatısından sıkılanlar için yeni bir nefes oluyor. Los Angeles’ta varlıklı bir ailenin yeni doğan bebeklerine büyük dedelerinin ruhu musallat olur. Bu meselenin çözümü için aile, bu türden sorunlarla ilgilenen, şaman tarzı geleneklerle ruhların arınmasını sağlayan, toprak falcısı tabir edilen bir kişinin de içinde olduğu bir gruptan yardım ister. Tıpkı hayalet avcıları gibi bu parapsikolojik grup kendilerine has yöntemlerle mezarları kazarlar.

Ritüellerin bazıları tıpkı Orta Asya tarzı, animistik ve şaman yöntemlerini andırır. Mistik deyişler, domuzların dizilişi, dumanlar, yüze çizilen çeşitli işaretler bize geçmiş kültürlerden izleri yansıtır. Bu anlamda filmin bence diğer benzer korku gerilim türlerinden farkı salt Güney Kore’nin değil, daha geniş bir coğrafyanın kültürel ve folklorik yapısından beslenmesinde kaynaklanmakta. Büyükbabanın Kuzey Kore sınırına yakın, oldukça zor bir coğrafyada bulunan mezarının açılması ve yerinin değiştirilmesi ile artık bu grubun da içinde olduğu bir mücadele işin içine girer. Yılanın laneti, elementler, hatta Hristiyan inancındaki St. George’un ejderhayı öldürmesi gibi birçok göndermeleri bulunan bir yapıya evrilir.

Oldukça Uzun ve Sonlara Doğru Biraz Sıkıcı

Filmin beş bölüme ayrılması ve part şeklindeki anlatımla sunulması aslında genel olarak yapımın yapısına çok fayda vermemiş, Başlangıçta konunun anlaşılması gittikçe kolaylaşmışken ve izlenme seyri daha yüksekken, sonrasında bence konu çok dallandırılıp budaklandırılıyor. Ve sürekli de tekrara düşülüyor. Konunun gittikçe uzatılması yapımın cazibesine ket vurmakta. Filmin 2,5 saate yaklaşan süresi de cabası. Bence film bir saat daha kısaltılıp ilk yarısındaki gizemli ve dinamik anlatım yapısı korunsaydı üzerinde çokça konuşulacak bir yapım ile karşılaşacaktık. Ancak yine de kendi adıma belirtmem gerekir ki özellikle Güney Kore korku sinemasında Japonya yapımlarına benzer folklorik yönelimi daha az görüyorduk. Film, folklorik unsurları meraka araç etmesi ve Japon savaşı ve askerleri gibi tarihi verilere atıf yapmasıyla yine de dikkate değer olduğunu gösteriyor.

Orijinal ismi “Pamyo” olan “Exhuma” filminde şaman karakteri Kim’e Min-sik Choi hayat verirken, yardımcı olarak ise Kim Go-eun ve Jeon Jin-Ki gibi Kore’de bilinen oyuncular ona eşlik etmekteler. Kimi yönleri ile yine bir başka Güney Kore yapımı olan “Kara Büyü” filminden bazı esintiler taşıyan “Exhuma” uzun süresine rağmen farklı bir Uzakdoğu Sineması yapımı izlemek isteyenler için ideal bir vizyon önerisi olabilir. İzlerken zaman zaman aklıma hayalet avcılarını da getiren, kimi zaman fantastik kayışları da olan filmin, tekrara düşmek pahasına söylemek isterim ki süresi çok uzun ve bu da konunun cazibesini yitirmesi nedeni ile yapımın seyrini gittikçe zorlaştırıyor. Bu zaafına rağmen haftanın dikkat çeken yapımlarından yine de

Yönetmen / Senaryo : Jang Jae-hyun

Görüntü Yönetmeni : Mo-Gae Lee

Müzik : Tae-seong Kim

Oyuncular : Min-sik Choi, Go-eun Kim, Do-hyun Lee, Hae-Jin You, Jin-ki Jeon

Güney Kore / Korku-Gizem-Gerilim / 134 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz