Jurassıc World : Yıkılmış Krallık

JURASSİC WORLD CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY VAR!

Yönetmen koltuğuna ”Yetimhane (2007), Kıyamet Günü (2012), Canavarın Çağrısı (2016) ” filmleri ile iyi bir çıkış yapan Juan Antonio Bayona oturmuş. Bayona, genellikle çocuklara hitabeden bu filmin altında ezilmemiş. Jurassic World filmi için yazılan senaryoyu ve bütçeyi bana göre iyi kullanmış. Hikayeyi ve seyirciye vermek istediği mesajı net bir şekilde anlatıyor.

Yok edilmesi mümkün görünmeyen bir canlıyı, yok etmeye çalışan insanın; çaresizliğinin hikayesi bu. Böceğin insan karşısındaki çaresizliği gibi… Doğaya hükmediyor muyuz yoksa onun bir parçası mıyız? Birçok filmde bu konuya ya da felsefeye değinilmiştir. Bahsettiğim “yeni” bunlar değil. Yeni olan görsel efektler ya da aksiyon değil. Bu devirde bu bütçeyle görsel efektleri ve aksiyonu fazlasıyla yapabilirsiniz. Konusu mu diyeceksiniz? Yeniden çevrim değilse, istemesek de yeni bir konu olacak. Duyuyorum sizi, nedir o yeni olan diye isyan ediyorsunuz. İzninizle biraz daha bekleteceğim sizi..

Şimdi geçmişe gidiyoruz..

Çok değil 21 yıl önce çekilmiş, Jurassic Park 2’ye gidelim. Jurassic Park 2’nin konusu ”kabaca” adadaki dinozorları kurtarma operasyonuydu ama şirketin amacı farklıydı. “Jurassic Park 2” ve “Jurassic World 2” arasında benzerlik olabilir, önemi yok..

Peki, Jurassic evrenine göre “Jurassic World” filminde yeni olan neydi? Dinozorları savaş makinesine çevirmek ve “iyi” dinozorların varlığı. İyi dinozor olur mu? Bilinç ne kadar olgunlaşırsa vicdan da o kadar olgunlaşır. Ardından da nam-ı diğer “Blue” dinozoru anılarını hatırlamaya başlar ve insanlara yardım eder. Yani vicdanı olgunlaşmaya başlar. Bu yenilikler filmi taşıyan en önemli kolonlar oldu.

Peki, “Jurassic Park 2” filminde yeni olan neydi? Yeni olarak; dinozorun da annelik duygusunun olduğunu söyledi ve şehirde dolaşan bir T-Rex oydu. Ama filmi taşımaya yetmedi. Çünkü yeni olarak koyduğu içerik bir klişeyi dinozorlara uyarlamaktı. Bu klişeyi kötü anlatırsan başarısız bir film ortaya çıkar. Gerisi ise “Jurassic Park” filminin kötü bir taklidiyle onun başarısını tekrar etmeye çalışan bir film olur.

Gelelim “Jurassic World 2” filminde yeni bir şey olmasına. “Jurassic Park 2” filmiyle konu benzerliği ortada (Dinozorlar taşınır ve şirketin amacı farklıdır), “Jurassic World” filminden aldığı yenilikler de ortada (Savaş makinesi dinozorlar ve vicdanlı dinozorlar).

Peki “Jurassic World 2”de yeni olan nedir? Şirketin savaş makinesi dinozorlar yaratmasının dışında amacı, ”dinozorları zenginlere satmak” yeni olan bir şey. Peki bir film sırf bu yüzden kötü olur mu? Çiğnediği sakızı, hoca görmesin diye sıra altına yapıştıranlar aramızda çoktur diye düşünüyorum. Tekrar o sakızı çiğnemeye çalıştığınızda nasıl bir tat alırsınız? İşte “Jurassic World 2” filminden de o tadı alıyorsunuz. Çok az bir şekeri-aroması kalmıştır. Onu belli belirsiz tadarsınız ve gerisi yavan gelir. Kimin ne zaman öleceği belli, az sonra neler olacağı belli! Filmin ilk 5 dakikasında yeni bir şey izleyeceğinizi zannediyorsunuz ama film ilerledikçe hevesiniz kursağınızda kalıyor. Aksiyon sonlara doğru iyice sırandanlaşıp heyecanını yitiriyor. Görsel efektler bomba gibi doğal olarak. Ama elimizde ne var? Yeni “bir” şey! Sadece bir şey…

OrtaKoltuk Puanı:

1 YORUM

  1. Bu tür eleştriler bekliyorum Yönetmenin tüm filmlerini hayatını sıralayan değil. Ben film uzmanı olmayacağım film seyredip hem keyf almak hemde bilgi dağarcığıma ve insanlığıma biraz katkı yapacağım o kadar. Güneş Aktaş Kardeş müsait yerlerinden öpüyorum. Teşekkürler

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz