Anasayfa Film Eleştirisi ve Yorumlar Korkusuzlar

Korkusuzlar

1477
0

Korkusuzlar filminin yönetmen koltuğuna 1974 ABD doğumlu ”Tron Efsanesi(2010), Oblivon(2013)” filmleri ile adını duyuran Joseph Kosinski oturmuş. Filmde, 2013’te Arizona eyaletinin Prescott bölgesine bağlı Granite Mountain Hotshots’ta gerçekleşen orman yangınını söndürmekle görevli 20 itfaiyecinin gerçek yaşamları hikaye ediliyor.

Eric Marsh(Josh Brolin), ikinci sınıf itfaiye ekibinin amiridir. Ekibi birçok yangına başarı ile müdahale etmiş ancak bir türlü birinci sınıfa terfi ettirilmemiştir. Bu sırada ekibe, genç elemanlarda dahil olur. Bu gençlerden Brendan(Miles Teller), uyuşturucu bağımlısı problemli birisidir. Eric, Brendan’a güvenir ve eğiterek onu topluma kazandırır. Eric, ekibi ile çalışmalarını hızlandırır ve hak ettikleri 1. sınıf seviyesine yükselir. Ekip, Granite Mountain Hotshots’ta çıkan büyük yangını söndürmeye gider ve..

 Kahraman kimlere denir?  Kahraman deyince aklınıza ne geliyor? Kahraman nasıl olunur? Herkesin aklına asker ve polis geliyor değil mi? Bana göre, toplumun mal ve can güvenliği için çalışan herkes kahramandır. İtfaiyecilerde, ormanlarımızı, evlerimizi ve iş yerlerimizi yangınlara karşı koruyan kahramanlardır.

Yaşam içerisinde umursamadığımız itfaiyeciler, sizin canınıza ve malınıza zarar gelmesin diyerek canlarını hiçe sayarken aklınıza gelip umursuyorsunuz. Buda beni şaşkına çeviriyor. Bu filmin amacıda gerçekçi anlatımıyla, yönetmenin bir röportajında söylediği gibi ”insanları ters köşeye yatırıp şaşırtmak”.

Korkusuzlar, kalabalık bir kadro ile çekilmiş bir film. Anlatılan hikayenin de dolayısı ile bir çok kahramanı var. Hikayenin akışı içerisinde ailenin yada aile olabilmenin önemine de vurgu yapılırken eşler ve çocukları üzerinden mesajlar da veriliyor izleyiciye. Ama karakterlerin hepsinin derinine inilemiyor maalesef. Sadece iki ana karakter üzerinden derinlik veriliyor.

19 Kişiden oluşan ekibin, birbirlerine olan güveni, dostlukları, yardımlaşmaları, aileleri ile birlikte iş dışında da devam ediyor. Sıkıntılı anlarını ve sevinçlerini birlikte yaşıyor ekip. Filmin finalinde ailelerin bir salonda, büyük yangın sonucunda ekipten kim hayatını kaybetti, kim sağ kaldı haberini beklerken verilen duygu yoğunluğu hıçkıra hıçkıra ağlama isteği doğuruyor izleyicide.

Yönetmen, orman yangının etrafa hızla yayılan alevlerini aslan ve ayı ile neden resmetti anlayamadım. Yangından kaçan hayvanlar olarak mı? Yoksa, ormanları bilerek veya bilmeyerek yakan insanlara karşı tepki olarak, ”bakın ormanları yakıyorsunuz ama bu korumasız hayvanlara ve doğaya yazık ediyorsunuz, onların ormandan başka sığınacak yeri yok” demek için mi? Bence ikincisi. Sizce?

Filmin oyunculuklarını beğendim. Özellikle Miles Teller’ın oyunculuğuna bayıldım. Oscar’lık bir oyun sergilemiş. Filmin kurgusu ufak tefek hatalara rağmen sıkıntı yaratmıyor. Yönetmenin kamerasını beğendim. Geniş açı çekimleri oldukça tatmin ediciydi. Alevlerin hızlı ve korkunç bir şekilde yayılmasını dehşet içinde izlememizi sağlayan CGI teknolojisi de başarı ile kullanılmış.

Sözün özü: Gerçek yaşam öykülerine ilgi duyan izleyicilerin kaçırmaması gereken bir yapım Korkusuzlar. Filmin sonunda hikayeye konu olan itfaiyecilerin gerçek görüntülerine de yer veriliyor. Birbirlerine inanan ve güvenen bir itfaiye ekibinin yaşamlarına ortak olmak isteyenleri salona alalım lütfen. İyi seyirler.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz