ULUSAL KISA FİLM VE UZUN METRAJLI FİLM YARIŞMASI

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali, COVID-19 salgını nedeniyle ertelenmiş olan Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nı 17-28 Temmuz tarihlerinde yapılıyor. Çoğu Türkiye ve dünya prömiyerini yapacak filmlerin yer aldığı Türkiye Sineması bölümü, 31. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) işbirliğiyle 17-28 Temmuz arasında yapılacak yarışmada, 11 uzun metrajlı ve 12 kısa film yer alacak. SSM’de kurulacak açık hava sinemasında her gece 21.00’de bir uzun ve bir kısa metrajlı film, film ekiplerinin de katılımıyla gösterilecek.17-28 Temmuz tarihleri arasında SSM’de Covid-19 tedbirlerine uygun olarak düzenlenen açık hava sinemasında yapılacak festival gösterim biletleri, 9 Temmuz Perşembe 10.30’da İKSV Lale Kart Üyeleri için yapılacak indirimli ön satışların ardından, 10 Temmuz Cuma 10.30’da genel satışa çıkacak. Sakıp Sabancı Müzesi Biletleri; Biletix web sitesinden (www.biletix.com) satılacak ve basılı bilet uygulaması olmayacak.

Yarışmalarda yer alan filmler, aynı tarihlerde festivalin çevrimiçi gösterim sitesi filmonline.iksv.org’da aynı tarihlerde gösterime açılacak. Sadece filmonline.iksv.org’da gösterilecek filmlerin biletleri için satışlar 10 Temmuz saat 10.30’da başlayacak. Biletler filmler özelinde tekil veya kombine olarak alınabilecek.

Bilet fiyatları, tekil alımlarda 9 TL, kısa metraj film kombine paketi 29 TL, uzun metraj film kombine paketi 69 TL’dir. Lale Kart üyeleri, kendilerine SMS ve e-bülten aracılığıyla gönderilecek kodları, satın alım sayfasındaki kişiye özel kod kutucuğuna yazarak tekil ya da kombine biletlerini indirimli satın alabilirler. Biletler ve kombine biletler kapasiteyle sınırlıdır. Çevrimiçi gösterimlerde filmler fiziki gösterimlerle eş zamanlı olarak belirtilen günlerde her gün 21.00’de bir film olmak üzere gösterime açılacak ve 30 saat süreyle gösterimde kalacaktır. 30 saatin ardından filmler gösterime kapanacaktır.

Kültür Sanat Kart’ının kullanabilmesi teknik sebeplerden ötürü maalesef mümkün değildir. Bu kartlar Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’taki fiziki gösterimlerde kullanılabilir. Gösterimler yalnızca Türkiye’deki izleyicilere açıktır ve tabii ki filmlerin indirilmesi mümkün olmayacaktır.

17-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirecek gösterimlerin ardından Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ödül kazanan filmler, 28 Temmuz Salı akşamı Sakıp Sabancı Müzesi’nin boğaz manzaralı terasında düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacaktır. Ödül töreninin ardından aynı gece, Selçuk Metin’in yönettiği, kendi anlatımı ve yakınlarının tanıklıklarıyla Metin Akpınar’ın yaşamını konu edinen “İyi ki Yapmışım” belgeselinin dünya prömiyeri, Akpınar’ın da katılımıyla yapılacaktır.

Bu yıl Filmekimi ile birleştirilerek yapılacak olan 39. İstanbul Film Festivali’nin fiziki gösterim tarihleri 9-20 Ekim 2020 olarak belirlenmiştir. Ödül töreninde yer alacak olan “İyi ki Yapmışım” filmi ekim ayındaki festival programında yer alacaktır.

Şimdi Ulusal Yarışma’da yer alan Kısa ve Uzun metrajlı filmlerin kısa ancak ayrıntılı bir tanıtımına geçelim:

İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri:

17 Temmuz Kısa Film : Kulak Misafiri (2019)

Süre : 20 Dk.

Yönetmen, Senarist ve Kurgu : Ahmet Toğaç

Görüntü Yönetmeni : Nusret Emre Bilgin

Oyuncular : Turgay Aydın, Deniz İnanç, Hülya Gülşen Irmak

Büyük bir merkeze taşınmanın arifesindeki bir şirketin eski santralinde çalışan Selamet, transferinin gerçekleşeceği zamanı beklerken tüm gününü tanımadığı insanların telefon konuşmalarını dinleyerek geçirmektedir. Telefondaki bir yabancıya karşı hissettiği yakınlığı keşfeden Selamet, kendi hayatını ona benzetmeye çalışacaktır.

KÖRLEŞME

17 Temmuz Uzun Metraj : Körleşme (2020)

Süre : 87 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Hacı Orman

Görüntü Yönetmeni : İlker Berke

Kurgu : Sedat Yılmaz

Oyuncular : Fatih Al, Asiye Dinçsoy, Vedat Erincin, Cüneyt Yalaz, İpek Tenolcay

Üç yaşındayken görme duyusunu yitirmiş olsa da körlüğüyle barışık olan şair Sinan’ın eşi Nilgün onu ameliyat olmaya ikna eder. Başarılı geçen ameliyatla birlikte Sinan belli belirsiz görmeye başlar ama bir müddet sonra tuhaf uyum karmaşaları baş gösterir. Yaşadığı kaosun körlükten kalma alışkanlıklarla ilgili olduğuna inanan Nilgün, görme dünyasına uyum sağlaması için Sinan’ın üzerindeki baskısını arttırır. Gerilim, birbirlerinin kişiliklerini sorguladıkları trajik bir hesaplaşmaya doğru ilerlerken doktor, ikinci bir ameliyat olmadığı takdirde Sinan’ın eskisi gibi kör olacağını açıklar…

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

EVDE YOK

18 Temmuz Kısa Fılm : Evde Yok (2020)

Süre : 14 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Murat Emir Eren

Görüntü Yönetmeni : Deniz Eyüboğlu

Kurgu : Yasemin Akıncı

Özgün Müzik : Ekin Fil

Oyuncular : Nihan Aker, Emre Yetim

Otuzlarında bir genç kadın, hayatı onun için yaşanmaz hale getiren huzursuzluk duygusuna son vermek için, kendisine ait izleri silip evini terk etmeye karar verir. Ancak evden kurtulmaya çalıştıkça ev ona daha da tutunur ve her şeyi denemesine rağmen bir türlü evden ayrılamaz. Yok olmanın da var olmak kadar zor olduğunu keşfeden kadın, hayaletlerin var olduklarını ve her an bizimle birlikte yaşadıklarını anlar.

ŞAİR

18 Temmuz Uzun Metraj : Şair (2020)

Süre : 99 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Mehmet Emin Yıldırım

Görüntü Yönetmeni : Hakan Körezli

Kurgu : Caner Küçük

Özgün Müzik : Bülent Ünal

Oyuncular : Hakan Atalay, Melissa Özge Yıldırımer, Sedat Kalkavan, Bilal Çatalçekiç, Suna Selen, Tonguç Oksal, Batur Belirdi, Açelya Dadalı, Mertkan Arat, Hazal Manduz, Baran Manduz

Psikolojik romanlar yazan Ahmet, yeni romanını sessiz ve huzurlu bir ortamda yazabilmek adına İstanbul Taşdelen’de tam ormanın içinde bir ev satın almıştır. Ama işler istediği gibi gitmez, altı ay geçmesine rağmen bir türlü romanına başlayamaz. Doğum gününün olduğu iş yükü bir hayli yoğun bir haftada, arabasıyla orman içindeki çeşmeden su doldurmaya giden Ahmet, dikkatsizce bir şeye çarpar. Etrafı araştırır, ama kazaya sebep olan hiçbir şey göremez. Zaten yazma sürecinden dolayı karışık olan zihni, zamanla, yaşadığı mahallenin keşmekeşi ve mahallelinin kazadan haberdarmışçasına tavırları yüzünden iyice bulanıklaşır.

GÖREMEDİĞİMİZ TÜM IŞIKLAR

19 Temmuz Kısa Film 1 : Göremediğimiz Tüm Işıklar (2019)

Süre : 13 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Şeyhmus Altun

Görüntü Yönetmeni : Eren Yıldız

Kurgu : Şeyhmus Altun

Özgün Müzik : Artem Litovchencko

Oyuncular : Sinan Demirer, Erhan Acun, Hasan Canberk Karaçay, Gökhan Taşdemir

Avlanırken kullandıkları tüfek yüzünden av olan baba-oğul, içinde bulundukları durumdan kurtulmak için beraber hareket etmek zorundadır. Babanın çocuğuna öğrettiği her şey bir bir karşısına çıkar.

BİR YAZDAN İZLENİMLER

19 Temmuz Kısa Film 2 : Bir Yazdan İzlenimler (2020)

Süre 12 Dk.

Yönetmen, Senarist, Görüntü Yönetmeni, Kurgu : Ayça Çiftçi

Deniz kenarında uyuyakalmış bir çocuğun rüyası, plaj şemsiyelerinin dansı, denizden kıyıya vuran ışıltı dalgaları, bulutların içinde taş sektirme oynayan küçük kızlar, ağaç yaprakları kıpırdadıkça dile gelen gün ışığı… Empresyonist ressamların denize, kumsalların manzarasına, suyun parıltısına, aylaklık hâlindeki insan figürlerine ve bitkilerin bedenlerindeki boşluklardan süzülen ışığa tutkularından ilham alan bu film, bir yaz mevsiminin ardında bıraktığı izlenimleri bir araya getiriyor. Hareketli tablolar olarak tasarlanmış bu gündelik hayat fragmanlarına ses izlenimleri eşlik ediyor. Duyabilseydik eğer, ışığın sesi neye benzerdi?

PLAZA

19 Temmuz Uzun Metraj : Plaza (2020)

Süre : 82 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Anıl Gelberi

Görüntü Yönetmeni : Kağan Kerimoğlu

Kurgu : Fırat Terzioğlu

Oyuncular : Onur Berk Arslanoğlu, Deniz Altan, Adnan Devran

Atanamamış̧ öğretmen Emre, ailesinin yönlendirmesiyle, eğitimini alıp güvenlik görevlisi olur. Önce bir bankada çalışır, banka Emre’den memnun kalmayınca şirketi onu yıllardır atıl duran bomboş̧ bir plazada görevlendirir. İstanbul’da, 27 katlı, içinde kendisinden başka kimse olmayan bu plazada 12 saat geçirmek zorunda olan Emre, kendini hiç beklemediği olayların ve karışık bir aşkın içinde bulacaktır.

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

YAĞMUR OLUP ŞEHRE DÜŞÜYORUM

20 Temmuz Kısa Fılm : Yağmur Olup Şehre Düşüyorum (2019)

Süre : 15 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Kasım Ördek

Görüntü Yönetmeni : Emre Pekçakır

Kurgu : Erhan Örs

Özgün Müzik : Mehmud Berazi

Oyuncular : Ramazan Ergin, Asuman Durmaz, Fatoş Yıldız, Eyüp Kan, Metin Kılıç, Savaş Işık, Yunus Albayrak

2020 İFSAK Kısa Film Festivali Birincilik–Kurmaca – 2020 Akbank Kısa Film Festivali Mansiyon – 2019 Malatya İkincilik Ödülü – 2019 Siirt Özel Ödül – 2019 İpekyolu Film Ödülleri En İyi Kurgu, Jüri Özel Ödülü – 2019 SETEM Akademi BAK Jüri Özel Ödülü, En İyi Kurgu–Kurmaca

Sait, ailesiyle beraber Diyarbakır’da yaşamaktadır. Kızı Hacer, nişanlısı İsa tarafından terk edilince durumu kabullenemeyen Sait, aynı zamanda eski çırağı olan İsa’yı aramak için yola çıkarak bazı gerçeklere yüzleşmeye başlar

BİLMEMEK

20 Temmuz Uzun Metraj : Bilmemek (2019)

Süre : 95 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Leyla Yılmaz

Görüntü Yönetmeni : Meryem Yavuz

Kurgu : Osman Bayraktaroğlu

Oyuncular : Senan Kara, Emir Özden, Yurdaer Okur

2019 Antalya İzleyici Ödülü

Selma ve Sinan, tek bağları 17 yaşındaki oğulları, su topu oyuncusu Umut olan birbirinden kopmuş mutsuz bir çifttir. Umut’un hayatı, eşcinsel olduğuna dair çıkan ve hızla zorbalığa dönüşen bir dedikoduyla sarsılır. Takımdakilerin yargılayıcı sorularını yanıtlamayı reddeden Umut’un kararlı tavrı hakkındaki yargıları keskinleştirir ve takımdan dışlanır. Linç dayanılmaz bir hale geldiğinde, Umut ortadan kaybolur. Selma ve Sinan oğullarını ararken, kendi kayboluşlarıyla yüzleşirler. Gündelik hayattaki cevapsız sorular, daha büyük soruların karşısında anlamsızlaşır. Selma ve Sinan, kaybettiklerini bulmak için nereye varacağını bilmedikleri bir arayışa başlarlar.

FREE FUN

21 Temmuz Kısa Fılm : Free Fun (2019)

Süre : 5 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Fehmi Öztürk

Görüntü Yönetmeni : Bünyamin Karair

Kurgu : Muammer Koçak

Özgün Müzik : İnal Bilsel

Oyuncular : Mustafa Kınalı, Tuvana Türkay, Serdal Ay

Kika, eğlenmek için oyuna girdiğinde beklemediği bir şeyle karşılaşır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

CEVİZ AĞACI

21 Temmuz Uzun Metraj : Ceviz Ağacı (2019)

Süre : 116 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Faysal Soysal

Görüntü Yönetmeni : Vedat Özdemir

Kurgu : Mostafa Kherghehpoosh

Özgün Müzik : Payam Azadi

Oyuncular : Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Rıza Akın

Annesinin bahçesindeki kurumuş ceviz ağacını diriltmeyi takıntı haline getiren Hayati, yazma yeteneği körelirken evliliği de çökmekte olan bir yazardır. Karısı Yaprak’ın başkasıyla ilişkisi olduğunu bilse de sinik ve pasif kişiliğinden dolayı ciddi bir tepki gösteremez. Babasının ölüm sebebini ve geçmişi kurcaladıkça yalnızlığı daha da derinleşir. Her şey ters giderken yakın arkadaşının nişanlısı Serap ile tanışır. Zamanında âşık olduğu kıza benzeyen Serap, yazma konusunda Hayati’ye ilham verirken ceviz ağacı da tomurcuklanmaya başlar. Annesinin ölümü ve karısının başkasıyla kaçışından sonra evi yanan Hayati, yangından sonra kasabayı terk eder. Polis gölde yanmış bir kadın cesedi bulup karısını öldürmekle suçlandığında, Hayati, masum olmasına rağmen bu iddiayı kabul eder.

YOLCULAR

22 Temmuz Kısa Film : Yolcular (2020)

Süre : 17 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Farnoosh Samadi, Ali Asgari

Görüntü Yönetmeni ve Kurgu : Iman Tahsin

Oyuncular : Alihan Türkdemir, Emir Dinçer

İstanbul’da yaşayan annelerini aramak için babalarına haber vermeden, yaşadıkları köyü terk eden iki kardeş, annelerini son kez çok küçük yaşlarda ziyaret ettiklerinden, onun nerede yaşadığını hatırlamakta zorlanırlar. Gitmek istedikleri yere vardıklarında, yollarını kaybettiklerini fark ederler. Ne geri dönmek için beş kuruş paraları, ne de babalarını aramak için cesaretleri vardır.

UZAK ÜLKE

22 Temmuz Uzun Metraj: Uzak Ülke (2020)

Süre : 93 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Erkan Yazıcı

Görüntü Yönetmeni : Murat Karabina

Kurgu : Umut Sakallıoğlu

Özgün Müzik : Burak Beşir

Oyuncular : Haydar Şişman, Abdurrahman Gönan

Karadeniz Sahili 1925. On iki yaşındaki Trabzon Rum’u Paris, babasının annesi için yonttuğu hediyeyi almak üzere mübadil kampından kaçıp geri döndüğünde mübadillerin gönderilmiş ve kampın boşaltılmış olduğunu görür. Kampta sadece yeni rejimin hain ilân ederek tutuklayıp buraya kapattığı Binbaşı Osman vardır. Yeni gemi gelene kadar, köklerin ve bağlılığın sorgulandığı bu alacakaranlık, ikisine vatan olacaktır.

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

#21XOXO

23 Temmuz Kısa Fılm : #21xoxo (2019)

Süre : 9 Dk.

Yönetmen : Sine Özbilge & İmge Özbilge

Senarist, Görüntü Yönetmeni, Kurgu : Sine Özbilge

2020 Canlandıranlar (İstanbul) En İyi Film – 2020 Banjaluka Uluslararası Canlandırma Film Festivali Sanatsal İfade ve Yaratıcılık Ödülü – 2020 Prix Ars Electronica Mansiyon

Belçika yapımı “#21xoxo”, izleyiciyi bir genç kızın nihilist paralel evren serüvenleri aracılığıyla 21. yüzyılın aşk öykülerini ve gerçeküstü siber dünyayı sorgulamaya davet ediyor. “Hipster”lar, internet meraklıları ve sosyal medya bağımlıları bu rengârenk maceranın başrollerinde; piksel piksel, Photoshop karelerinin arasında…

BİNA

23 Temmuz Uzun Metraj : Bina (2020)

Süre : 116 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Orçun Behram

Görüntü Yönetmeni : Engin Özkaya

Kurgu : Burç Alataş

Oyuncular : İhsan Önal, Gül Arıcı, Levent Ünsal, Enis Yıldız, Işıl Zeynep, Murat Sağlam, Eda Özel, Elif Çakman, Mert Toprak Yadigar

Yakın bir geleceğin distopik Türkiye’sinde Devlet, tek bir koldan yayın yapan yeni yayın ağları kurmuştur. Mehmet, inşaat alanlarının arasından güvenlik görevlisi olarak çalıştığı apartmana ulaşmak için yürürken belediyenin apartmana yeni bir anten yerleştireceğini öğrenir. Belediye görevlisinin anteni takarken düşmesi sonucu Mehmet’in gerçeklik algısı bozulmaya başlar. Anten ve antenden gelen yayın apartman sakinleri için bir tehdit haline gelmeye başlayınca, Mehmet buna sebep olan tuhaf varlığın peşine düşer.

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

CEMİLE SEZGİN

24 Temmuz Kısa Fılm : Cemile Sezgin (2020)

Süre : 10 Dk.

Yönetmen : Aylin Kuryel & Raşel Meseri

Senarist : Resident of Dominik Caddesi Sakinleri

Görüntü Yönetmeni : Raşel Meseri

Kurgu : Fırat Yücel

Oyuncular : Residents of Dominik Caddesi Sakinleri

Cemile ve Sezgin, İzmir sokaklarında beş yıldan bu yana duvarlara ve sokaklara aşklarını kazımaktadır. Şehir yüzeylerine ve efsanelerine dair bu kısa belgeselde yazılanların olduğu Dominik Caddesi sakinlerinin bu gizemli karakterlerin kim olduğu hakkında çok çeşitli teorileri vardır.

NASİPSE ADAYIZ

24 Temmuz Uzun Metraj: Nasipse Adayız (2020)

Süre : 105 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Ercan Kesal

Görüntü Yönetmeni : Barbu Balasoiu

Kurgu : Ali Aga

Özgün Müzik : Saki Çimen

Oyuncular : Ercan Kesal, Selin Yeninci, İnanç Konukçu, Müttalip Müjdeci, Nazan Kesal, Valeriu Andriuta

Bir adayın gözünden siyasetin farklı yüzünü, yapılan pazarlıkları, politik stratejileri ve insanın karanlık yüzünü gerçekçi bir üslupla anlatan “Nasipse Adayız”, Ercan Kesal’ın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı film. Nasipse Adayız, İstanbul’da bir belediyenin başkan aday adayı olan Doktor Kemal Güner’in bir günde geçen trajikomik hikâyesini anlatıyor. Başkan adayı olmak için çalışmalarına devam eden Kemal, Bir Numara’nın adaylığını anons edeceği geceye heyecanla hazırlanmaktadır. Eski eşi de dahil, Kemal’in etrafındaki herkes bu delice koşturmaya şahit olur. Bir Numara’nın gözüne girip aday olabilmek için her yolu deneyen Kemal, adaylığının açıklanacağı önemli gecede beklenmedik olaylarla karşılaşacaktır.

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

AHTAPOT

25 Temmuz Kısa Film: Ahtapot (2019)

Süre : 13 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Engin Erden

Görüntü Yönetmeni : Firar Güney Kayran

Kurgu : Sezer Uçar

Özgün Müzik : Ömer Özgür

Oyuncular : Yusuf Bayraktar, Lidya Akkuş

8 ve 9 yaşlarındaki iki arkadaş, Ece ve Efe, sıcak bir yaz günü sahilde yetişkinler tarafından kenara itilmekten sıkılıp kendilerini kanıtlamak için bir plan yaparlar. Fakat bunun için ödeyecekleri bedelden habersizdirler.

AŞK, BÜYÜ VS.

25 Temmuz Uzun Metraj : Aşk, Büyü vs. (2019)

Süre : 96 Dk.

Yönetmen ve Senarist : Ümit Ünal

Görüntü Yönetmeni : Türksoy Gölebeyi

Kurgu : Ümit Ünal & Melike Kasaplar

Oyuncular : Ece Dizdar, Selen Uçer, Ayşenil Şamlıoğlu, Emrah Kolukısa, Uygar Özçelik, Damla Ersan, Murat Toprak, Tonguç Radar, Şirzat Bilallar

2019 Antalya En İyi Kadın Oyuncu (S. Uçer), Behlül Dal Jüri Özel Ödülü, SİYAD En İyi Film

“Aşk, Büyü, vs.” aşka ve doğaötesine duydukları inancı sorgulayan iki kadının hikâyesi. Varlıklı bir milletvekilinin kızı olan Reyhan ile ailenin yazlık evindeki bekçinin kızı Eren 16-17 yaşlarındayken Büyükada’da bir aşk yaşamışlar, ilişkileri ortaya çıkınca Eren’in ailesinin zoruyla ayrılmışlardır. Eren yirmi yıl sonra Büyükada’ya döndüğünde, yirmi yıl önce adalı yaşlı bir kadına bir aşk büyüsü yaptırmış olan Reyha,n onu adaya getiren şeyin aşk değil, bu “büyü” olduğuna inanır. diye düşünmeden duramaz.

Bu aşktan vazgeçemeyen Eren, büyüye inanmasa da bir gerçeklik payı durumunda büyüyü bozdurması gerektiğini düşünür. İki kadın Büyükada’da eski bir aşkın, eski bir büyünün peşinde, tek günlük bir yolculuğa çıkarlar.

SİYAH GÜNEŞ

26 Temmuz Kısa Film : Siyah Güneş (2019)

Yönetmen : Arda Çiltepe

Senarist : Arda Çiltepe & Julia Tielke

Görüntü Yönetmeni : Julia Tielke

Kurgu : Arda Çiltepe

Özgün Müzik : Nekropsi

Oyuncular : Enes Yurdaün, Nur Sürer, Ercan Kesal, Seren Şirince, Sencar Sağdıç, Ariya Toprak, Semih Gülen

2019 Locarno En İyi Uluslararası Kısa Film

Sıcak yaz günlerinin ardından gelen bir fırtına, uzaktaki bir adaya ailedeki bir cenaze için yapılan yolculuğu uzatır. Ölen alelacele gömülürken bir adam Ege’de dolanır. Cenazeye son arzunun gölgesi düşer.

SOLUK

26 Temmuz Uzun Metraj : Soluk (2019)

Süre : 94 Dk.

Yönetmen : Özkan Yılmaz

Senarist : Benan Baf Yılmaz, Özkan Yılmaz

Görüntü Yönetmeni : Özgür Eken

Kurgu : Ömer Özyılmazel

Özgün Müzik : Göktuğ Çitçi,

Oyuncular : Uğur Polat, Emrullah Çakay, Aslı İnandık

2019 Antalya En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (A. İnandık)

Orta yaşlı huysuz Tamer, ne kendisine ne de başkalarına bir yararı olamamış, hayata tutunmak için arkadaşlarına sarılmış hasta bir adamdır. Okuduğu okulu, hedeflerini, ailesini ve sonunda da yaşamını yarım bırakmıştır. Otuzlu yaşlarına gelmiş, annesi ve abisiyle aynı evi paylaşan işsiz Aslı, Tamer’in tam tersine hayat dolu fakat içine kapanık genç bir kadındır. Vaktinin çoğunu Tamer’in evinde geçiren Aslı, artık kendine bir amaç edinmiş, kendine bir dost, bir akıl hocası, bir yol gösterici bulmuştur. Hastalara son nefeslerinde eşlik eden hastabakıcı Celil ise, çocukluğu mezarlıklarda oynayarak geçmiş, hayatı ölümle tanımış bir adamdır. Zamanı hastalarının, belki de müşterilerinin hayatlarına dâhil olarak geçmiştir. Bu üç karakteri birleştirecek olan, hayata tutunma arzusudur.

(Bu film Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne adaydır)

BÜYÜK İSTANBUL DEPRESYONU

27 Temmuz Kısa Film : Büyük İstanbul Depresyonu (2020)

Süre : 20 Dk.

Yönetmen / Senarist : Zeynep Dilan Süren

Görüntü Yönetmeni : Deniz Eyüboğlu

Kurgu : Doruk Kaya & Yankı Akoğlu & Selda Taşkın

Oyuncular : Nazlı Bulum, Kübra Balcan, Şebnem Hassanisoughi

İstanbul’da yaşayan, öğrencilikleri biteli bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ iş bulamamış iki genç kadının yetişkinliğe adım attığı ve artık para kazanmaları gereken, insanlık için kısa, onlar için asla geçmek bilmeyen bu zaman diliminde, görünürde günlerin öncekinden ve birbirinden pek de farkı yoktur. Metropolün kıyısında, evlerinin terasından yükselen gökdelenlerin ve gecekondudan bozma apartmanların arasında kalakalmışlardır.

TOPAL ŞÜKRANIN MACERALARI

27 Temmuz Uzun Metraj : Topal Şükran’ın Maceraları (2019)

Süre : 75 Dk.

Yönetmen / Senarist : Onur Ünlü

Görüntü Yönetmeni : Vedat Özdemir

Kurgu : Ayris Alptekin

Oyuncular : Demet Evgar, Serhat Kılıç, Bora Akkaş, Halil Babür, Ayşe Melike Çerçi

“Topal Şükran’ın Maceraları”, on yaşında geçirdiği kazadan sonra sakat kalan ve hayatı boyunca insanlarla ortak bir nokta bulmaya çalışan Şükran’ın diyalogsuz ve trajikomik hikâyesini anlatır. Şükran, insanlarla bağ kurmak için ne kadar çabalasa da, özellikle karşı cins ile olan ilişkilerinde hep hüsranla karşılaşır ve sonunda hemcinslerine yönelir. Ancak burada da onun karşısına çıkan tek şey hüsran olacaktır ve Şükran tekrar yere düşecektir. Şükran’ın insanlarla iletişime girme çaresizliğinin, izleyici olarak bizim çaresizliğimizden pek de bir farkı yoktur.

Hepinize, hepimize sağlıklı ve keyifli bir yarışma dilerim.

Yazar : ERDOĞAN MİTRANİ

ortakoltuk.com

ortakoltuk.com

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz