Işık Olarak Hayal Ettiğimiz Her Şey / All We İmagine As Light
CANNES’DAN BÜYÜK ÖDÜLLÜ HİNT FİLMİ
Günlük hayatın karmaşası içinde, Hintli yönetmen 2 hemşire kahramanı üzerinden filme adını veren “ışığa” ulaşmaya çalışır. Filmin arzulanan sosyal toplum ütopyasına duyulan öfkeyi cesur bir dille işlediği söylenebilir. Ancak teknik yönden film çok ilkel.
Cannes Film Festivali her ufuktan yenilikçi ve kışkırtıcı sinema eserlerini keşfetme ve sergileme becerisiyle ünlüdür. Festival bu yıl Hintli yönetmen Payal Kapadia’nın dramatik filmi “Işık Olarak Hayal Ettiğimiz Her Şey / All We İmagine As Light”ı ana yarışmaya dahil ederek, izleyicileri son derece insani ve görsel olarak büyüleyici bir hikayenin içine çekti. Bundan etkilenen jüri heyeti, Kapadia’nın eserine festivalin 2.sine verilen Grand Prix Ödülü’nü layık görerek bu ananeyi sürdürdü. Senaryo yazarı, yönetmen, 38 yaşındaki Payal Kapadia’nın filmi, yaklaşık 30 yıl sonra Cannes’a katılan ilk Hint filmi oldu. Bu ülkenin son olarak Cannes’da yarışan filmi, Shai N. Karun’un “Swahami”si (1994) olmuştu.
Kadın kahramanların üzerinden duyarlı ve samimi filmleriyle tanınan Kapadia, bu son filminde dayanışma, kardeşlik, erkeklerin egemen olduğu dünya temalarını ustalıkla, duyarlılıkla işliyor. “Işık Olarak Hayal Ettiğimiz Her Şey” kadınların verdikleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinin perdede hakkını veriyor. Bu duygusal dramaya Kapadia beğenilen bir giriş yapıyor; kadınların güçlendirilmesi ve sosyal dinamikler temalarını geleneksel normlara meydan okuyan bir duyarlılık ve derinlikle keşfediyor. Film Hintli yönetmenin zorlayıcı ve karmaşık bir hikaye anlatıcısı olarak yeteneklerini sergilediğini ortaya koyuyor.
Hindistan’ın batısındaki kalabalık Mumbai şehrinde (eski adıyla Bombay) görücü usulüyle evlendirilmiş bir hemşire olan Prabha, aşkını yaşamak için gizli bir yer bulmak isteyen genç oda arkadaşı Anu ile birlikte yaşamaktadır. İlki romantik ve mütevazidir, ikincisi daha ateşli ve iddialıdır. Prabha kayıp erkeğinin ardından yeni bir aşk bulmak için, Anu ayrı dinden bir genç erkekle ilişki kurma yolunda, özgürlük kazanmanın yolunu bulacaktır. Birlikte bir sahil kasabasına kaçarlar ve bu cennet gibi, ama karmaşık ortamda özgürlüklerini ve özerkliklerini keşfederler. Uzun bir süredir görüşmediği kocasından beklenmedik bir hediye alan Prabha, keşfettiği mistik tropikal ormanda rüyalarının gerçekleşeceğine inanır.
Ananelere bağlı Probha ile bağımsızlığına düşkün Anu, özgürleşme konusunda yol almak için, kişiliklerine uygun formülü bulacaktır. Payal Kapadia’nın sağnak yağmurlu Mumbai’sinde, insanlar çalışmak için civar bölgelerden geldiği bu devasa şehirde birbirlerini tanımadan iç içe yaşar. Şehir halkının yakınlaşma çabası yoktur ancak çizgi dışı bir davranış anında dikkat çeker; başka ülkelerde de olduğu gibi Hindistan halkı büyük kentlerin yalnızlığını yaşar, gençlerin beklentisine cevap vermez. Günlük hayatın karmaşası içinde, Hintli yönetmen 2 hemşire kahramanı üzerinden filme adını veren “ışığa” ulaşmaya çalışır. Filmin arzulanan sosyal toplum ütopyasına duyulan öfkeyi cesur bir dille işlediği söylenebilir. Ancak teknik yönden film çok ilkel; gece sekanslarında kararan ekranda olup bitenleri anlamakta zorlandım.
Filmin genç yönetmen ve senaryo yazarı Payal Kapadia 1987’da Mumbai’de doğdu. İlk kısa metrajlı 4 filminin en ünlüsü “Afternoon Clouds”tur (2017). İlk uzun metrajlı filmi “Hiç Bir Şeyin Bilinmeyen Gecesi / A Night of Knowing Nothing” (2021) mektuplar aracılığıyla anlatılan, rüyalar, anılar, fanteziler ve kaygılarla ilgili bir çalışmadır. Kapadia’nın tahsilini taptığı yıllara odaklanan bu film Cannes’da Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde Belgesel dalında Altın Göz Ödülü’nü kazandı. “Işık Olarak Hayal Ettiğimiz Her Şey”de geleneklerine bağlı ve sessiz Prabha rolünü oynayan Kani Kusruti, ”Biriyaani” filmiyle ödüller kazanmıştı. Bağımsızlığına düşkün Anu’yu canlandıran Divya Prabha geçen yıl “Family” dramasında kendinden bahsettirmişti.
Yönetmen / Senaryo : Payal Kapadia
Görüntü Yönetmeni : Ranabir Das
Kurgu : Clément Pinteaux
Müzik : Topshe
Oyuncular : Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam, Hridhu Haroon