Anna Todd’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan After başrollerinde Josephine Langford ve Hero Fiennes-Tiffin’in olduğu 2019 yapımı Jenny Gage Filmi. After hepimizin aşina olduğu klişelerden oluşan bir aşk filmi. Klişelerin bolluğu ve karakterlerin yüzeysel anlatılışı sebebiyle seyirciyi ikna etmede zorlanan bir film. Film ana iki karakter üzerinden anlatısını oluşturuyor yer yer tıkansa da genç seyiciyi aşk üzerinden yakalamaya çalışıyor ama pek de başarılı olamıyor.

Kendini Bulma

After üniversiteye yeni başlayacak Tessa’nın bireyleşme ve kendini keşfetme sürecini bir aşk hikayesi üzeriden anlatıyor. Tabi bu anlatının içine partneri Hardin’in de süreci dahil oluyor. Daha filmin başında Tessa’nın hayatında kontrolcü anne figürünü görmeye başlıyoruz. Filmin ilerleyen sahnelerinde ise babasının Tessa ve annesini terkettiğini öğreniyoruz. Babasının yokluğunda Tessa’nın annesine yer yer ebeveynlik yaptığına şahit oluyoruz. Bu süreçte annesinin Tessa’yı kendi uzantısı gibi görme hali ve Tessa’nın benliğini kendi benliğinin içine alan kontrolcü tutumuyla, Tessa’nın ayrı bir benlik oluşturmasına izin vermeyen bir anneye şahit oluyoruz. Bu süreçte Tessa’nın da kendi benliğini annesinin benliğinden ayrıştırmayı düşünmediğini, ego dengesinde süperegosunun daha baskın olduğunu görüyoruz.

Tessa’nın odasına yerleşeceği ilk gün Tessa için bireyleşme sürecin başladığını, annesinin artık onu istediği kadar kontrol edemeyeceğinin sinyalleri verilmeye başlanıyor. Tessa’nın üniversite hayatına dahil olmaya çalışırken ki bocalama sürecini izlerken, Tessa’nın babası tarafından terk edilişi ve annesinin mükemmeliyetçi tutumu sebebiyle ailesinden koşulsuz sevgi ve onay alamamış olması Tessa’yı hep en doğru olanı yapmaya itmiş olabileceğini düşündürüyor. Bu noktada üniversitede karşılaştığı hayat Tessa için bir dönüm noktası oluyor. Hardin ile tanışması Tessa’nın hep bildiği konforlu alanından çıkıp onu bilmediği bir sürecin içine çekiyor bu noktada Tessa’ya kendini bulma cesareti veren o çekim, Tessa’nın motivasyonunu oluşturuyor. Hardin’in tekinsizliği ve Tessa’ya olan kaba davranışları Tessa’yı etkisi altına alıyor. Babası tarafından terk edilen Tessa’nın tekinsiz ve güvenilmez baba figürüyle Hardin’in benzerliği oldukça dikkat çekiyor. Tessa’nın baba figürüne benzer bir erkeğe kapılmasının temelinde, yaşadığı sevgi eksikliğinin telafisi olabileceğini düşündürüyor.

Hikayeyi Hardin tarafından ele alırsak Hardin ve babasının arasındaki sorunların çözümlenmemiş ödipus kompleksiyle, Hardin’in fallik evreye fikse olduğu çıkarımını yapabiliriz. Aynı zamanda Hardin’in babasının yaşadığı alkol sorunu yüzünden annesinin başına gelenlere engel olamamasının babasına ve kendisine öfke duymasına yol açmış olduğu düşünülebilir. Hardin’in ailesiyle kurduğu güvensiz bağlanma sonucunda kaçıngan bağlanma stiline sahip olduğunu ve romantik ilişkilerden kaçtığını görüyoruz. Hardinin annesini kurtaramama suçluluğunu telafi edebilmek için Tessa’nın annesiyle sorunlar yaşadığı süreçte ona eve çıkmayı teklif etmesiyle Tessa’nın kurtarıcılığına soyunarak, Tessa’nın üzerinden annesinin kurtarıcılığını sembolik olarak yaşantıladığını söyleyebiliriz.

Tessa ve Hardin ilişkisinde Tessa’nın Hardin’in ebeveyni gibi davranma onu ‘adam etme’ eğilimi Tessa için baba otoritesinin yokluğunda anneye ebeveynlik yapma ihtiyacının Hardin üzerinden giderilmeye çalışıldığı bir süreç olurken, Hardin’in ona ebeveynlik eden anne figürünun eksikliğinin Tessa üzerinden karşılandığı bir süreç oluyor. Tessa bu süreçte kendi bedenini, cinselliğini ve kim olduğunu keşfetmeye başlıyor. Cinselliğinin ve bedeninin onun kimliğinin bir parçası olduğunu farkedip kendi benliğini annesinin benliğinden ayrıştırmaya çalışarak aslında konforlu alanından çıkıp kim olduğunu anlama sürecinin peşinden gidiyor bu anlamda After’a bir genç kızın kendini bulma hikayesi de diyebiliriz.

Misafir Yazar : Esma Gündü

Yönetmen : Jenny Gage

Senaryo : Susan McMartin, Jenny Gage, Tamara Chestna, Tom Betterton

Görüntü Yönetmeni : Adam Silver, Tom Betterton

Oyuncular : Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Samuel Larsen, Dylan Arnold, İnanna Sarkis, Pia Mia, Selma Blair

ABD / Romantik-Dram-Erotik / 106 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

2 YORUMLAR

  1. Bu bir film eleştirmesi değil de, psikolog olmak istiyen birinin “totem ve tabu” okuyup, biraz irwin ekleyip, gösteri dünyasına girme çabası sanırım. kendinize haksızlık etmeyin, daha iyi çalışma yapabilirsiniz.

    analizi, göze sokar şekilde yapmayın. o anda, film yada insan “vahşi bir analiz” oluşuyor yada gösteri pornografisi.

    illa yapacaksınız da bu tarz popüler kültür ürünlerinde değildi, mesela “gece hayvanlarında” deneyin. yadda “kurban”, belki “Cyrano de Bergerac” keyefli okunur.

    söz,kelime,kavram ve nefesiniz boşlukta kalmasın.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz