Kasırgalar / Twisters

“Hortum Avcıları” Yine Sahnede

Bu sıcak yaz günlerinde ve de sinemalarda sınırlı gösterimlerin olduğu salonlarda, bu haftanın iyi bir tercihi olarak görünen yeni nesil “Kasırgalar” ilk yapıma öykünen ve bir bakıma 90’lara da selam gönderen çekim başarısı ve Lainey Wilson’un “Out of Oklahoma (From Twisters)” albümünden iyi parçalarla da seyri daha da çekici hale getirmeyi başarıyor. Felaketin etkilerini gidermek için çırpınanlarla felaketi ranta çevirmeyi fırsat bilenler arasındaki çatışmayı da yer yer veren yapımı rahatlıkla önerebilirim

OrtaKoltuk Puanı:

 

Geçen günlerde okyanusa sınırı olan ülkelerde sıklıkla karşımıza çıkan bir habere yine denk geldim. Buna göre Karayipler ve çevresinde görülen “Beryl Kasırgası” 260.000’den fazla insanı etkilemiş. Kasırganın hızı saatte 257 km’yi bulurken, bu afet nedeni ile binlerce insan evsiz de kalmıştı. Kapitalizmin zaten tükettiği insanlar, bir de üstüne kasırganın etkisi ile hayatlarına daha zorlukla devam etmek zorunda kalmaktalar. Ve aslında bir doğal afet olarak görülmesi gereken kasırgalar bilim insanlarının tespitlerine göre aslında küresel ısınmanın etkisi ile son dönemlerde etkisini ve sayısını daha da arttırmakta. İşte kapitalizmin bir olumsuz yönü daha… İnsana ve doğaya düşman bir sistemin sonuçları.

Spielberg Yapımcılığının Etkisi Ve tam da bu haberleri okuduğum sırada, ilki 1996 yılında yönetmen Jan de Bont tarafından hayata geçirilen “Kasırgalar” filminin benzer yönleri bulunan aynı adlı yeni halinin vizyona gireceği haberini aldım. Bu kez de yine yapımcı olarak Steven Spielberg’in imzasının olduğu yapımın bu kez kamera arkasına Minari’yi de çeken Kore asıllı Amerikalı yönetmen Lee Isaac Chung geçmiş.

Film, izole bir kır ortamında Oklahoma’daki hortumların etkisini azaltmaya çalışan üniversiteli gençlerin o heyecanlı sahnesi ile başlıyor. Ancak işler beklendiği gibi gitmez ve büyük bir trajedi yaşanır. Hortumların etkisi ile yalnızca Kate (Daisy Edgar-Jones) ve Javi (Anthony Ramos) hayatta kalır. Daha sonra bu türden felaket filmlerinden aşina olduğumuz üzere beş yıl sonrasına gideriz. Kate, artık New York’taki bir meteoroloji istasyonunda masa başı bir işte çalışır. Bu arınık ve rahat ortam, yapımın başındaki o kaotik kötü hava koşulları ile boğuşmayı gerektiren çetin yaşamdan oldukça uzaktır. Ta ki, kendisini tüm arkadaşlarından hatta annesinden bile yalıtan Kate’in karşısına kendisi gibi felaketten kurtulmayı başaran Javi’nin çıkmasına kadar.

Javi, yıllar içinde Amerikan ordusuna girerek çeşitli afet takip sistemleri üzerine kendisini geliştirmiştir. Ve şimdi de Kate’e hortumu tespit eden yeni ve geliştirilmiş takip sisteminden bahseder. Kate, başlangıçta travmanın etkilerini yitirmediği için bu teklife sıcak bakmazsa da sonrasında ismi “Stone Par” olan ekibe dâhil olur. Ve yeniden o büyük hortumlu ve çetin günler geri gelir. Fakat bu kez bir farkla. Bu defa karşılarına hortum güreşçisi namlı, hortum anında çektiği tehlikeli videoları YouTube’a koyarak bir bakıma fenomen olan Tyler Owens (Glen Powell) çıkar.

Felaket İstismarına da Göndermeler Bence filmi diğer felaket yapımlarından ayıran iyi özelliklerinden birisi felaketten bile nemalanmaya çalışan, felaket istismarcısı yapıya zaman zaman değinmesi olmakta. Ki bu durum, nerede ise Kate ve Javi gibi iki eski dostu bile karşı karşıya getirir. Kate bir taraftan Oklahoma’nın tam göbeğinde kendisi ile düşmanlıkla başlayan ilişkisi nereye evrileceği finalde ortaya çıkacak kovboy özentisi Tyler ile uğraşırken, diğer yandan aslında iyi niyetle felaket yaşanmaması için bilimsel çalışmalarını sahada uygulayacağını düşünürken başka hesapların işin içinde olduğu bir ortama dâhil olur. Tabi yine bol hortumlarla uğraşmak zorunda olması da cabası.

​Hayatta kalma mücadelesi veren felaket filmlerinin kimi klişeleri bu yapımda da mevcut. Ama yine de özellikle Jurassıc World’un yapımcılığının da etkisi ile kasırga sahneleri oldukça iyiydi. Bunu yine zaman zaman Spielberg yapımlarında da gördüğümüz üzere kimi kapitalist eleştirisi tonuyla vermesi de önemli. Ancak ben daha önce “Top Gun: Maverick” ve “Senden Başka” filmlerinden tanıdığım Tyler rolündeki Glen Powell’in oyunculuğunu beğensem de, aynı şeyi Kate’i canlandıran ve yapımın belkemiği olan 1999 doğumlu Daisy Edgar-Jones için söylemem biraz zor.

İlk sekanslardaki travmayı iyi sunamadığı gibi sonrasındaki hortumun etkisini giderme azmini, heyecanını da duygu olarak sunmada başarılı olduğunu söylemem zor. Duygusal sahnelerde de yine kat etmesi gereken çok yol var. ​Bu sıcak yaz günlerinde ve de sinemalarda sınırlı gösterimlerin olduğu salonlarda, bu haftanın iyi bir tercihi olarak görünen yeni nesil “Kasırgalar” ilk yapıma öykünen ve bir bakıma 90’lara da selam gönderen çekim başarısı ve Lainey Wilson’un “Out of Oklahoma (From Twisters)” albümünden iyi parçalarla da seyri daha da çekici hale getirmeyi başarıyor. Felaketin etkilerini gidermek için çırpınanlarla felaketi ranta çevirmeyi fırsat bilenler arasındaki çatışmayı da yer yer veren yapımı rahatlıkla önerebilirim… Bu hafta çok sayıda salonda, vizyonda.

Yönetmen : Lee Isaac Chung

Senaryo : Mark L. Smith

Görüntü Yönetmeni : Dan Mindel

Kurgu : Terilyn A. Shropshire

Oyuncular : Daisy Edgar-Jones, Glen Powell, Anthony Ramos, Brandon Perea, Maura Tierney, Sasha Lane, Kiernan Shipka, David Corenswet, Nik Dodani

ABD / Aksiyon-Macera-Gerilim / 122 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz