Parçalanmış filminin yönetmen koltuğuna 1970 Mahe/Hindistan doğumlu ” Praying with Anger(1992), Uyanış(1998), Altıncı His(1999), Ölümsüz(2000), İşaretler(2002), Köy(2004), Sudaki Kız(2006), Mistik Olay(2008), Son Hava Bükücü(2010), Dünya:Yeni Bir Başlangıç(2013) ve Ziyaret(2015) ” filmleri ile tanınan M. Night Shyamalan oturmuş. Shyamalan, genellikle kendi yazdığı aklı zorlayan fantastik hikayeleri senaryolaştırıp yönetmeyi ve filmlerinde ünlü oyunculara yer vermeyi seviyor. Kariyerinin en uzun filmi olan Parçalanmış’ın senaryosu da kendi kaleminden çıkma. X-Men serisinin genç Charles Xavier’i olarak tanınan baş rol oyuncusu James McAvoy, 2013 yapımı ”Filth” Filminde de çoklu kişilik bozukluğu olan bir karakteri canlandırmıştı. Bu filmde de yabancı olmadığı bir karakterle karşımızda.

Çoklu kişilik bozukluğu hastalığına yakalanmış olan Kevın ismindeki genç adamın, 23 ayrı Alter:Değiştirmek egosu vardır. Arada bir değiştirdiği karakterlerin lideri Kevın’dır. Kevın, üç kız arkadaşı kaçırarak evinin mahzenine hapseder. Kızlarla değişik karakterlerle konuşan Kevın, bu arada psikiyatri doktoru Fletcher’e tedavi olmayı da ihmal etmez. Kevın’ın hareketlerinden şüphelenen doktor Fletcher, evine girip inceleme yapınca kaçırılan kızları görür. Doktorun kaçırılan kızlarla temasa geçmesi, Kevın’ın içinde yıllardır saklanan en korkunç 24. kişiliğin zincirlerinden kurtulup ortaya çıkmasına neden olur. Artık 24. kişiliği kimse durduramayacaktır….

Kendine özgü bir karakteri olmayan Parçalanmış, değişik türde hikaye arayan fantastik-gerilim seven izleyicileri, sondaki finali ile azda olsa memnun edecektir diye düşünüyorum. Filmin senaryosundan kaynaklanan aksaklık kurguya da yansıyınca bazı sahneler ister istemez monotonlaşıyor ve tahmin edilebilen bir yapıya dönüşüyor haliyle. Filmi sürükleyen üç kişiden birisi olan Doktor Flecher, bazen bir kadın, bazen küçük bir çocuk, bazen şiddete eğilimli bir adam olan Kevın’ın içindeki diğer kişilikleri tek bilen kişi olarak olaya müdahil olsa da filmi yukarılara taşımaya gücü yetmiyor ne yazık ki..

Film, nedendir bilmiyorum ama sıkıştığı dar alandan bir türlü kurtulup özgürlüğüne kavuşamıyor. Yönetmen, Dissosiyatif kimlik bozukluğu ile ilgili doğaüstü bir psiko gerilim çekmeye çalışmış ama istediği düzeye ulaşamamış. Bezginlik içeren sahnelerinde, Kevın’ın içindeki kayıp kimlikleri bulmaya çalışması gerilim yaratsa da hikayenin özünün kaybolmasına engel olamamış. Kevın’ın içindeki nazik, garip, yetenekli, çocuk, ergen, kadın ve katil kişilikleri James McAvoy’un çok etkili olmayan yorumu ile izlerken neden bize 23 kişilikten sadece sekizi gösteriliyor? Diğer kişilikler neden ortaya çıkarılmadı? Belki devam filmi çekilirse orada görebiliriz diğerlerini:)

Sözün özü: Çocukluğunda yaşadığı travma yüzünden içinde bölünmelere uğrayarak çoklu kişiliğe sahip olan bir genç adamın, insanı rahatsız eden gerilimli hikayesi sizi heyecanlandırabilir. Ancak, bu tür hikayelere daha öncede aşina olduğumuz için beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var. Siz 24. kişiliğe hazır mısınız? İyi seyirler.

OrtaKoltuk Puanı:

 

 

 

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz