Ortakoltuk Yazarlarına göre 2019 Yılının En İyi Filmleri
ortakoltuk.com sinema yazarları olarak 2019 yılında vizyona giren filmleri izledik ve siz sinemaseverlere ışık olması için bize göre en iyilerini belirledik. Doğal olarak her yazarın beğenisi ve sıralaması farklı. Mutlaka sizin sıralamanızda farklı olacaktır. Bu nedenle sitemizin gelişimine katkıda bulunacak olan görüş ve fikirlerinize önem veriyoruz. Lütfen, yorum yapmayı unutmayınız ! OrtaKoltuk Yazarları
ATİLLA DORSAY
2019 yılı bitiyor. Gösterilen onca film arasında yılın en iyilerini seçmek istedik, çok uzun yıllardan beri yaptığımız gibi… Burası bir internet sitesi olduğu için okurun işi daha kolay: hemen ‘geriye sarıp’ tüm yazılarıma erişebilir ve filmler üzerine merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Çalışkan bir yazar olup hemen hepsini burada yazdığım için!..
Önce yabancı filmlere bakalım. Hollwood iyiydi, ama diğer sinemalar da yabana atılacak gibi değildi. Kimileri önceki (yani 2018 yılı için) Oscar’larda kalan, ama bizde 2019 yılı içinde gösterildiğinden bu yılki sonuçlara giren filmler arasında hangi ülkeler yoktu ki…
Sürpriz sayılacak kültürlere kuşbakışı bakarsak… Güney Kore’den gelen bir başyapıt olan Parazit… Japon sinemasından Arakçılar… Bir Çin ustasından Gölge Savaşçı…
Lübnanlı bir yönetmenden Kefernaum… Bir İsrail ustasından Eşanlamlılar… Komşu Gürcistan’dan Ve Sonra Dans Ettik…Yunanlı usta Lanthimos imzalı Sarayın Gözdesi…
Bir Avusturya sinemacısından Küçük Joe… Bir Alman ustasından Asla Gözlerini Kaçırma… İtalyan sinemasından Loro… Bir İspanyol ustasından Acı ve Zafer… Küba sinemasından buralara gelen Yuli… Vs.vs
Bu elbette çok önemli. Bunca değişik kültürden gelen bunca filmin tüm dünyada gösterilebilmesi, çeşitli festivallerden Oscar’a farklı sanat yarışmalarından ödüller toplaması öylesine güzel bir olay ki…
Ve bunların bize dek gelebilmesi… Özellikle Başka Sinema girişimini ve kimi bağımsız dağıtımcıları kutlamak gerekiyor. Bize bunca güzelliği ulaştırdıkları, bunca yaşamsal mesajı almamızı sağladıkları için onlara ne kadar teşekkür etsek azdır!
DÜNYA SİNEMASI
1- Parazit / Bong Joon Ho
2- Alev Almış Bir Kızın Portresi / Celine Sciamma
3- Joker / Todd Phillips
4- Arakçılar / Hirokazu Kore-eda
5- Kefernahum / Nadine Labaki
6- Ve Sonra Dans Ettik / Levan Akin
7- Rocketman / Dexter Fletcher
8- Asla Gözlerini Kaçırma / Florian Henckel Von Donersmark
9- Güzel Oğlum / Felix Van Groeningen
10- Sarayın Gözdesi / Yorgos Lanthimos
BİR İKİNCİ ON FİLM
11- Yıldızlara Doğru : Ad Astra / James Gray
12- Hotel Mumbai / Anthony Maras
13- Biz / Jordan Peele
14- Yüzleşme / François Ozon
15- Loro / Paolo Sorrentino
16- İhtiyar Adam ve Silah / David Lowery
17- Beyaz Karga / Ralph Fiennes
18- Temizlikçi / Jon Knautz
19- Yuli / İcian Bollain
20- Yesterday / Danny Boyle
BİR ÜÇÜNCÜ ON FİLM
21- Laurel-Hardy / John S. Baird
22- Star Wars : Skywalker’in Yükselişi / J. J. Abrams
23- Gece Kuşu / Nisha Ganatra
24- Eş Anlamlılar / Nadav Lapid
25- Midway / Roland Emmericn
26- Acı ve Zafer / Pedro Almodovar
27- Küçük Joe / Jesica Hausner
28- Gölge Savaşçı / Zhang Yimou
29- Asfaltın Kralları / James Mangold
30- Glass / M. Night Shyamalan
TÜRK SİNEMASI
140 kadar filme karşın çok iyi bir yıl değildi. Ustaların çoğu ya istirahatlerini uzatmışlar, ya da yeni projelerine başlayamamışlardı. Yenilerden iyi işler geldi, ama çoğu henüz gösterime çıkmadı. Birkaç iyi filmi de ben kaçırdım.
İşte en iyi on filmimiz. Fatih Akın‘ın aslında elbette Alman yapımı olan filmini de katarsanız…
1- Kız Kardeşler / Emin Alper
2- Küçük Şeyler / Kıvanç Sezer
3- Sibel / Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti
4- Bağlılık Aslı / Semih Kaplanoğlu
5- Altın Eldiven / Fatih Akın
6- Görülmüştür / Serhat Karaaslan
7- Cep Herkülü / Özer Feyzioğlu
8- Nebula / Tarık Aktaş
9- Kapı / Nihat Durak
10- Kraliçe Lear / Pelin Esmer
Bir ikinci liste de, ancak beş filmle, şöyle olabilir:
11- Dilsiz / Murat Pay
12- Organize İşler : Sazan Sarmalı / Yılmaz Erdoğan
13- Karakomik Filmler : Cem Yılmaz
14- Çiçero / Serdar Akar
15- Merhaba Güzel Vatanım / Cengiz Özkarabekir
ERDOĞAN MİTRANİ
Bütün “en iyiler” listeleri gibi aşağıdaki seçki, yıl boyunca izlemiş olduğum filmler arasında en çok beğendiklerime ait tamamen kişisel bir listedir.
TÜRK SİNEMASI:
1 – Kız Kardeşler / Emin Alper
2 – Kraliçe Lear / Pelin Esmer
3 – Aidiyet / Burak Çevik
4 – Nuh Tepesi / Cenk Ertürk
5 – Görülmüştür / Serhat Karaaslan
6 – Sibel / Guillaume Giovanetti & Çağlar Zencirci
7 – Küçük Şeyler / Kıvanç Sezer
8 – Nebula / Tarık Aktaş
9 – Oray / Mehmet Akif Büyükatalay
10- Bağlılık Aslı / Semih Kaplanoğlu
DÜNYA SİNEMASI:
1 – Parazit / Gisaengchung – Bong Joon-Ho
2 – Sarayın Gözdesi / The Favourite – Yorgos Lanthimos
3 – Arakçılar / Manbiki kazoku – Hirokazu kore-eda
4 – Uzun Kız / Dylda – Kantemir Balagov
5 – Şüphe / Beoning Chang – Dong Lee
6 – Acı ve zafer / Dolor y Gloria – Pedro Almodovar
7 – Joker / Todd Philips
8 – Grâce à Dieu / Yüzleşme – François Ozon
9 – Mutlu Lazzaro / Lazzaro Felice – Alice Rohrwacher
10- Biz / Us – Jordan Peele
10- Ritüel / Midsommar – Avi Aster
NUSRET ŞEN
TÜRK SİNEMASI
1- 7. Koğuştaki Mucize Mehmet Ada Öztekin
2- Çiçero Serdar Akar
3- Cep Herkülü Naim Özer Feyzioğlu
4- Mucize 2 Mahsun Kırmızıgül
5- Kız Kardeşler Emin Alper
6- Bir Aşk İki Hayat Ali Bilgin
7- Küçük Şeyler Kıvanç Sezer
8- Türk İşi Dondurma Can Ulkay
9- Kapı Nihat Durak
10- Karakomik Filmler Cem Yılmaz
11- Organize İşler Yılmaz Erdoğan
12- Sibel Guillaume Giovanetti & Çağlar Zencirci
13- Saf Ali Vatansever
14- Bağlılık Aslı Semih Kaplanoğlu
15- Aykut Enişte Onur Bilgetay
16- Hareket Sekiz Ali Yorgancıoğlu
17- Görülmüştür Serhat Karaaslan
DÜNYA SİNEMASI :
1- Parazit Bong Joon-Ho
2- Kefernahum Nadine Labaki
3- Joker Todd Philips
4- Üzgünüz, Size Ulaşamadık Ken Loach
5-Uzun Kız Kantemir Balagov
6- Arakçılar Hirokazu kore-eda
7- Elveda Oğlum Wang Xiaoshuai
8- Altın Eldiven Fatih Akın
9- Yuli Icíar Bollaín
10- Tolkien Dome Karukoski
11- Avengers Endgame Joe Russo & Anthony Russo
12- Asfaltın Kralları James Mangold
13- Acı ve Zafer Pedro Almodovar
13- Midway RolandEmmerich
14- Hotel Mumbai Anthony Maras
15-Mutlu Lazzaro Alice Rohrwacher
16- Yıldızlara Doğru James Gray
17-Biz Jordan Peele
18- Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi Celine Sciamma
19– Hain Marco Bellocchio
2O- Yesterday Danny Boyle
VİKTOR APALAÇİ
DÜNYA SİNEMASI
Yılın en iyi filmlerini seçmek için vizyona giren yabancı filmler listesini incelediğimde, 2019’da parlak bir sinema sezonu geçirdiğimiz kanaatine vardım. 20 filmlik seçkimde, 7 filmle toplumsal sorunlara eğilen eleştirel filmlerin ağırlıkta olduğunu gördüm. Biyografik ve otobiyografik filler ve eleştirel tarihi filmler, dörder adet ile ikinci sırada yer alıyor. Özetle 2019’da sinemacıların, sanatçının yaşadığı toplumu sorunlarına ayna tutma işlevini yerine getirdiğini söylemek mümkün.
Geride bıraktığımız 2019 sinema sezonunun en kaliteli üç filmi, Güney Kore’ye ilk Altın Palmiyesi’ni kazandıran “Parazit”, Pedro Almodovar’ın duygu yüklü otobiyografisi “Acı ve Zafer” ve İsrail’in Altın Ayı Ödüllü filmi “Eşanlamlılar” idi.
2019’UN EN İYİ 3 FİLMi
1- Komedi – dram – korku filmi ve fantastic türlerini denge içinde harmanlama başarısını gösteren Bong Joon – Ho, “Parazit / Gisaengchung”ta farklı sosyal sınıflara mensup iki aile üzerinden etkileyici bir toplumsal eleştiri çıkardı.
Mizah duygusu yüksek, hicivden beslenen sinemasıyla Koreli usta, sınıf ve gelir eşitsizliğinin altını çizerken etkili bir burjuvaiz eleştirisi yapmaktan geri kalmadı.
Ettore Scola’nın başyapıtı “Çirkinler, Kirliler ve Kötüler”i akla getiren film, Napoli banliyösündeki kirli aile Seul’a taşıyor.
2- Hep kadınları anlatmakta ünlenen Pedro Almodovar, sıra erkeklere gelmişken, “Acı ve Zafer / Dolor y Gloria”da kendinden bahsetmeyi tercih etmiş. Bu otobiyografik filmde Almodovar, büyük bir sanatçı olmanın bilincinde, ancak narsizmden uzak için dökme fırsatını buluyor. Bunu yaparken, itiraf, acı veren hatıralar, suçluluk duygusu ve samimiyet temalarının hakkını veriyor. Filme adını veren “Zafer” filmin kahramanının parlak geçmişini, “Acı” ise emeklilik ve depresyon yıllarını tarif ediyor.
3- Altın Ayı Ödülü ile İsrail sinemasının Berlin’deki en büyük başarısını kazanan “Eş Anlamlılar / Synonymes”, Nadav Lapid’in otobiyografik bir filmi.
Genç yönetmen kendi deneyimlerinden yola çıkarak, kimliğini tamamen reddeden ve yabancı bir ülkede yeni bir kimlik kazanmak isteyen bir gencin karşı karşıya kaldığı sorunlarla yüzleşmesini anlatıyor.
Bu son derece özgün ve kişisel film aynı zamanda enerjik, dinamik ve şok edici idi. Ülkesi İsrail’e sırtını dönüp Fransa’da kök salmanın yollarını arayan genç “tersine aliya” yapıyordu.
YILA DAMGASINI VURAN ÜÇ NEFİS FİLM
4- Yorgos Lanthimos’un Venedik’ten Jüri Büyük Ödüllü filmi “Sarayın Gözdesi / The Favorite”i bir dönem filmi başyapıtıydı. Yunanlı usta, kışkırtıcılığının yanında eğlendirici de olabileceğini, bu çağdaş yaklaşımlı dönem filmi komedisinde kanıtlıyordu.
Lanthimos filmlerinin ana teması olan “iktidar” bu kez üç kadın kahraman arasında sürekli el değiştirirken, yönetmen tekinsiz bir dünya inşa etme alışkanlığını bu filmde de sürdürdü. Olivia Colman, bu filmle En İyi Yardımcı Aktris Oscar’ını kazandı.
5- JOKER Joker bizleri üst üste yediği darbelerle kaybedenler sınıfına giren bir insanın zihnindeki karanlık labirentlerine bir geziye götürüyor.Çizgi film uyarlamasından,alışılmadık güçlü bir sinema duygusu ile Tod Philips bizlere bir başyapıt yapılacağını ispat ediyor.
6- Berlin’den Jüri Büyük Ödülü ile dönen “Yüzleşme / Grace A Dieu”de, François Ozon mahkemesi süren bir pedofili davasını sinemaya taşıyarak, Katolik Kilisesi’ne cesur bir eleştiri getirdi.
Katolik Kilisesinin Vatikan’ın onayı ile pedofil bir rahibi korumasına alıp, suça iştirak etmesini, olayı örtbas etmek için tüm imkanlarını kullanmasını gözler önüne seren ve Ozon’un kariyerinin en cesur filmi olan “Yüzleşme” cesaretiyle övgüyü hak ediyordu.
7- Lübnan’lı Nadine Labaki’nin Cannes Jüri Ödüllü filmi “Kefernahüm / Caphernaum”u evrensel bir konuyu işleyen yüreklere hitap eden, duygu yüklü bir filmdi.
Film, fakirliğin dizboyu sürdüğü Beyrut gecekondu semtlerindeki yozlaşmayı, şiddetin içinde kendine bir yol bulmaya çalışan bir erkek çocuğun üzerinden anlatıyordu. Çocukluk, aile, göçmenlik ve sevgi gibi temaların hakkını veren filmdeki oyuncuların inandırıcılığı, çoğunun sokaktan toplanan amatörlerden oluşmalarından geliyordu.
DUYGU YÜKLÜ 4 BAŞYAPIT
8- Kore – Eda Hirokazu, 2018 Altın Palmiye Ödüllü sakin melodrama, “Arakçılar / Manbiki Kazoku” ile aile hayatını merkezine alan filmlerini sürdürdü. Çok iyi anlatılmış naif bir öyküyle Japon usta, yankesicilik yapan bir aile üzerinden, ülkesinin yaşadığı ekonomik modelin ahlaki sorunlarına ayna tuttu.
9- Florian Henckel Von Donnermark’ın 30 yıllık bir zaman dilimine yayılan filmi, “Asla Gözlerini Kaçırma / Weck Ohne Autor” sanat ve politika üzerine nefis bir tarihi fresk idi. Gerçek hayattan alınmış olaylardan esinlenen film, Nazizmin, yükselişini, 2. Dünya Savaşı ortamını, Sovyet işgalini, Berlin Duvarı’nın inşaası bir ressamın üzerinden anlatıyordu.
10- Genç Belçikalı yönetmen Lucas Dhont ilk filmi “Kız/Girl” ile Cannes’da Altın Kamera ve FIPRESCI Ödüllerinin sahibi oldu. Filmdeki ergen trans birey Lara, erkek vücudu içinde sarışın güzel bir kız olarak, kadın olmak için gerekli ameliyata hazırlanıyor. Ergenlik sorunları transeksüellik, kimlik bunalımı gibi zorlu temaları işleyen film, Lara’nın acılarını anlatırken, melodramın tuzağına düşmekten sıyrılıyor.
11- Yaşadığımız toplumda dar gelirli olmanın sıkıntı içinde yaşamanın zorluğunu bizlere, insanın içini acıtan bir tonla anlatmayı, Ken Loach, “Üzgünüz, Size Ulaşamadık / Sorry, We Missed You” ile sürdürüyor. Proleteryanın sesi olmayı inatla sürdüren senarist Paul Laverty – Yönetmen Loach ikilisi bizlere New Castle’lı 4 kişilik bir emekçi aile üzerinden, kapitalist sistemin hatalarını gözlerimizin önüne seriyor.
KALİTELERİ TARTIŞILMAZ 4 FİLM
12- İtalyan sinemasına yeni bir soluk getiren genç senarist-yönetmen Alice Rohrwacher “Mutlu Lazzaro / Lazzaro Felice” ile 2018 Cannes’da En İyi Senaryo ödülünü kazanmıştı. Rohrwacher, saf, naif, temiz kalpli genç köylü Lazzaro üzerinden, konusu İtalya taşrasında geçen, mistisizm, gerçekçilik ve fantastiği harmanlayan modern bir masal anlatarak pastoral tatlar içeren öykülere karşı olan zaafını yineliyor.
13- Sekseninde üretkenliğini sürdüren İtalyan usta Marco Bellocchio İtalyan yakın tarihini mercek altına aldığı filmler serisini “Hain / Il Traditore” ile sürdürdü. Film, İtalyan tarihinin en büyük mafya çatışmasını, Cosa Nostra itirafçısı Tommaso Buscetta sayesinde 475 kişinin tutuklanmasını ve yargılanmasını anlatıyor. Cesaret, ihanet, aile değerleri, sadakat gibi temaların hakkını veren filmin mahkeme sahneleri tenis maçı temposunda izleniyor.
14- Uyuşuturucu sorununu işleyen gerçekçi filmler zincirinin son halkası “Güzel Oğlum / Beautiful Boy”da, Belçikalı Felix Van Groningen bir babanın çaresizliğini, insanın içini acıtan bir tonda anlattı. Madde bağımlısı Nick ile oğlunu girdiği bataklıktan çıkarmayı yaşam sebebi sayan babasının bakış açısından anlatılan bu otobiyografik film yüreklere hitap ediyordu.
15- “Il Divo” ile kirli politikacı Giulio Andreotti’yi anlatan Paolo Sorrentino “Loro” ile bir başka başbakanı Silvio Berlusconi’yi anlatıyor. Hiciv yüklü sıradışı uslubuyla, yönetmen İtalya’da uzun süre başbakanlık koltuğunda kalmayı başaran, inşaat sektöründen kazandığı servet ve medya imparatorluğu kuran Berlusconi ile sınır tanımadan dalgasını geçerken, izleyicisini eğlendiriyor.
ÖZGÜN YAPILARIYLA ÖNE ÇIKAN 6 FİLM
16- Wang Xiaoshuai’nin hüzünlü Çin filmi, epik melodrama “Elveda Oğlum / So Long My Son”ın iki başrol oyuncusu, Berlin’de En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu Altın Ayı Ödüllerinin sahibi oldu. Çin’in katı bir şekilde uyguladığı “tek çocuk” politikasının tahribatını emekçi bir aile üzerinden anlatan film, zengin konusu ve getirdiği sert eleştiri ile övgüyü hak etti.
17- Suç dünyasının labirentlerinden dolaşmayı seven Matteo Garone’nin “Dogman”ı, Cannes’da oyuncusu Marcello Fonte’ye En İyi Aktör Ödülü’nü getirmişti. Herkes tarafından sevilen bir köpek bakıcısının, çocukluk arkadaşı bir gangsterin hayatına girmesiyle değişen yazgısını anlatan film iyiyle kötünün ilişkisine ayna tutuyordu.
18- 50 yıldır pop müziğini etkileyip damgasını vurmuş, İngiliz pop-rock ikonlarından Elton John’un hayatının bir bölümüne odaklanan “Rocketman” görsel ve işitsel bir şölen niteliğinde idi. Yönetmen Dexter Fletcher’in derinlikli filmi birinci sınıf bir müzikal idi.
19- İspanyol kadın yönetmen İciar Bollain, İngiliz Paul Laverty’nin yazdığı senaryo üzerinden “Yuli”de Kübalı efsanevi dansçı Carles Acosta’nın hayatını anlattı. Müthiş koreografisi ve ilginç hayat hikayesi ile “Yuli” ile kaliteli bir biyografik filmdi.
20- “New York’ta Yağmurlu Bir Gün / A Rainy Day in N.Y” ile durum komedilerinin büyük ustası olduğunu kanıtlayan Woody Allen, sinema sektörünü ve burjuvaziyi hedef tahtasına koymak için, kahramanları arasına bir yönetmen, bir senarist, bir süper star aktör ve bir seksi aktris koymuş.
21- “Küçük Beyaz Yalanlar 2 / Nous Finirons Ensamble 2” ile Guillaume Canet, 7 yıl önce çektiği “Les Petits Mouchoirs”ın devamını aynı kalabalık oyuncu kadrosuyla yapmış. Bir sayfiye evinde geçen konusuyla film, müthiş bir oyuncu kadrosuyla, bir arkadaş grubunu yıllar sonra bir araya getiriyor.
KEREM BUMİN
1- Parazit
2- Yıldızlara Doğru
3- Acı ve Zafer
4- Herkes Biliyor
5- Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi
6- Ritüel
7- Arakçılar
8- Asfaltın Kralları
9- Biz
10- Sarayın Gözdesi
11- Bir Zamanlar.. Hollwood’da
12- Joker
13- Güzel Oğlum
14- Kefernahum
15- Avengers : Endgame
16- Yesterday
17- John Wick 3
18- Hotel Mumbai
19- Van Gogh
20- Skandal
TÜRK SİNEMASI
1- Kız Kardeşler
2- Küçük Şeyler
3- Saf
4- Nuh Tepesi
5- Sibel
6- Bir Aşk İki Hayat
7- Bağlılık Aslı
8- Karakomik Filmler
9- Görülmüştür
10- Güzelliğin Portresi
ECE DORSAY
DÜNYA SİNEMASI
1- Kefernahum
2- Alev Almış Bir Kızın Portresi
3- Üzgünüz, Size Ulaşamadık
4- Joker
5- Ve Sonra Dans Ettik
6- Marianne and Leonard : Words Of love
7- Parazit
8- Marriage Story
9- Sarayın Gözdesi
10- Rocketman
TÜRK SİNEMASI
1- Küçük Şeyler
2- Görülmüştür
3- 7. Koğuştaki Mucize
4- Karakomik Filmler 1. Kısım
5- Naim : Cep Herkülü
6 – Organize İşler : Sazan Sarmalı
7- Cinayet Süsü
KAMURAN KAYA
DÜNYA SİNEMASI
1- PARAZİT
2- JOKER
3- ALEV ALMIŞ BİR GENÇ KIZIN PORTRESİ
4- KÜL EN SAF BEYAZDIR
5- ARAKÇILAR
6- SARAYIN GÖZDESİ
7- GÜZEL OĞLUM
8- BEYAZ KARGA
9- ACI VE ZAFER
10- ÜZGÜNÜZ, SİZE ULAŞAMADIK
11- UZUN KIZ
12- HERKES BİLİYOR
TÜRK SİNEMASI
1- KIZ KARDEŞLER
2- SİBEL
3- GÖRÜLMÜŞTÜR
4- KÜÇÜK ŞEYLER
5- SAF
6- BAĞLILIK ASLI
7- NEBULA
NURBANU KABLAN
DÜNYA SİNEMASI
1- Acı ve Zafer
2- Joker
3- Beyaz Karga
4- Kefernahum
5- En Sevdiğim Kumaş
6- Colette
7- Altın Eldiven
8- Van Gogh : Sonsuzluğun Kapısında
9- Güzel Oğlum
10- Elveda Oğlum
TÜRK FİLMLERİ
1- Kız Kardeşler
2- Nuh Tepesi
3- Bağlılık Aslı
4- Kraliçe Lear
5- Aidiyet
6- Çiçero
7- Organize İşler
8- Sibel
9- Görülmüştür
10- Bir Aşk İki Hayat
YAZGÜLÜ ALDOĞAN
DÜNYA SİNEMASI
1- Kefernahum
2- Parazit
3- Yuli
4- Ve Sonra Dans Ettik
5- Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi
TÜRK SİNEMASI
1- Çiçero
2- Güzelliğin portresi
3- Bir Aşk İki Hayat
4- Kapı
5- Türk İşi Dondurma
MAHMUT YAVUZ
DÜNYA SİNEMASI
1. The Irishman (Martin Scorsese)
2. Joker ( Todd Phillips)
3. Ash Is Purest White (Jia Zhangke)
4. The Lighthouse ( Robert Eggers)
5. Long Day’s Journey Into Night (Gan Bi)
6. Cold War (Paweł Pawlikowski)
7. Shadow (Zhang Yimou)
8. Monos (Alejandro Landes)
9. Vox Lux (Brady Corbet)
10. Birds of Passage (Cristina Gallego, Ciro Guerra)
11. The Souvenir (Joanna Hogg)
12. Sorry We Missed You (Ken Loach)
13. A Hidden Life (Terrence Malick)
14. Varda by Agnès (Agnès Varda)
15. Border (Ali Abbasi)
16. For Sama (Waad Al-Kateab, Edward Watts )
17. The Farewell (Lulu Wang )
18. Dylda-Beanpole (Kantemir Balagov)
19. Atlantique (Mati Diop)
20. If Beale Street Could Talk (Barry Jenkins)
21. An Elephant Sitting Still (Hu Bo)
22.Transit (Christian Petzold)
TÜRK SİNEMASI
1. Kız Kardeşler
2. Bağlılık Aslı
3. Aidiyet
4. Nebula
5. Sibel
ANİMASYONLAR
1. I Lost My Body
2. Toy Story 4
3. The Lion King
4. Frozen II
5. Klaus (Sihirli Plan)
6.The Addams Family
7. How To Train Your Dragon: The Hidden World
8. The Secret Life of Pets 2
9. A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
ERKAN BÜKER
DÜNYA SİNEMASI
3- Boyalı Kuş– Václav Marhoul
2- İrlanda’lı – Martin Scorsese
HİLMİ BİLENBAY
DÜNYA SİNEMASI
1- Acı ve Zafer
2- Ve Sonra Dans Ettik
3- Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi
4. Sınır
5- Parazit
6- Bir Zamanlar.. Hollywood’da
7- Joker
8- Kefernahum
9- Ritüel
10- Sarayın Gözdesi
TÜRK SİNEMASI
1- Kız Kardeşler
2- Küçük Şeyler
3- Sibel
4- Nuh Tepesi
5- Görülmüştür
6- Kraliçe Lear
7- 7. Koğuştaki Mucize
8- Aidiyet
9- Cinayet Süsü
10- Naim : Cep Herkülü
EMEL SEÇEN
2019 YILI FİLMLERİ ÜZERİNE
Güzel sayılabilecek bir film seçkisi izledik. Yıllar önce, Fransa’dan sektörü kapıp, patentini elinde bulundurmaya çalışan ABD’yi, gerçek ve sanatsal anlamda, ters köşe yapabilen filmler geldi geçti, 2019 yılında. Tam tamına hayatın içinden filmler görücüye çıktı. Bazılarını, biz Oscar ödülünden sonra izleyebildik. Dolayısı ile geçen yıl ki listemde de yer vermiştim, buna rağmen yine de belirtmekte fayda var. Çünkü dişe dokunurdan öte filmlerdi.
Önce farklıları belirtelim. Bu anlamda uluslararası bir mesele olduğu için, Göçmen sorunları ve malum; savaşı, açlığı, insanlık dramını, her türlü çaresizliği en iyi ifade edebilenler:
Lübnan’lı bir kadın yönetmenin (Nadine Labaki) gözünden ve mülteci kampından bulduğu gerçek bir oyuncudan daha fazla performans sergileyen (Zain Al Rafeea) ile kamera karşına geçtiği KEFERNAHUM(2018) / 9.ULUSLARARASI SUÇ ve CEZA FİLM FESTİVALİ’nde büyük ödülü kazanan BATMADAN (Yönetmen – Rodd Rathjen) / hem 9. ULUSLARARASI SUÇ ve CEZA, hem 26.ULUSLARASI ADANA ALTIN KOZA’da gösterilen, 76.VENEDİK FİLM FESTİVALİ’nde, ANGELINA JOLİE’nin, konuşmasında özel mesajla övdüğü, Afganistan’ın ilk bağımsız filmi ve bir kadın yönetmen tarafından çekilen HAVVA, MERYEM,AYŞE( Sahraa Karimi).
*Güney Kore filmleri, istisnasız her yıl üzerimizde iz bırakmaya devam ediyor.
9.Suç ve Ceza Film Festivalinde gösterilen, 8 Numaralı Jüri Üyesi (2019)-Yönetmen Hong Seung imzalı. ARAKÇILAR (2018/Japon)-Yönetmen Hırakozu Kore-Eda. Elveda Oğlum (2019/Çin)-Yönetmen Xiaoshuai Wang. Parazit (2019)-Yönetmen Bong Joon Ho
*Soğuk Savaş ülkeleri, yaşanmışlıkları yaşama en iyi uyarlayabilenler.
Geçen yıl da dâhil olmak üzere; akıl ve ruhta damga bırakan filmleri yine Rus, Ukranya, Polonya gibi ülkeler çıkardı.
Geçtiğimiz yıldan gidersek : DONBASS – UKRAYNA (Sergey Loznitsa) / SOĞUK SAVAŞ – POLONYA / FRANSA (Pawel Pawlikowski) / DOVLATOV – RUSYA, SIRBISTAN, POLONYA (Alexey German J) / MUG / POLONYA ( Malgorzata Szumowska ) /2019 – ONUN ADI PETRUNYA / MAKEDONYA -BELÇİKA – FRANSA (Teona Strugar Mitevska) VE SONRA DANS ETTİK /GÜRCİSTAN / İSVEÇ / FRANSA (Levan Akin) / UZUN KIZ – RUSYA (Kantemir Balagov)
*Akdeniz İncileri
Yine geçtiğimiz yıldan kalan yönetmen olarak, ruhu sarsan işlere imza atan bir Yorgos Lanthimos filmiydi, SARAYIN GÖZDESİ. Yine onun filmlerinin senaristi Efthimis Fılıphou’nun kaleminden çıkan ZAVALLI gibi. Tabii bu yıl övgülerle bahsedilen ACI ve ZAFER’de (Yönetmen-Pedro Almodovar) farklı bir yer aldı, kadrosu ile de. Farklı bir güzel, İspanya yapımı, YULİ’ydi.(Yönetmen-Iciar Bollain)
*Farklılar
Geçtiğimiz yıldan, MUTLU LAZZARO (2018) – İtalya-İsviçre-Fransa-Almanya (Alice Rohrwacher)
LORO – İtalya, Fransa (Paolo Sarrentino) / DERİ CEKET-Fransa, Belçika (Quentin Dupieux) / MONOS – Kolombiya, Arjantin, Hollanda, Almanya, İsveç, Uruguay, A.B.D, İsviçre, Danimarka (Alejandro Landes) / Türk Yönetmen Fatih Akın imzası ve Fransa, Almanya ortak yapımı ile ALTIN ELDİVEN / Küçük Joe – Avusturya, Almanya, İngiltere (Jessica Housner) / Eş Anlamlılar – Fransa, İsrail, Almanya (Nadov Lapid) / Hotel Mumbai– ABD, Hindistan (Anthony Maras) / Beyaz Karga – İngiltere, Fransa ( Ralph Fiennes) / Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi – Fransa ( Celine Sciamma)
*Gelelim Hollywoodlara…
Laurel & Hardy – İngiltere, ABD, Kanada (Jan S. Baird) / GLASS (M.Night Shyamalon) / YILDIZLARA DOĞRU : AD ASTRA (James Gray) / GECE KUŞU (Nisha Ganatro) / GLORİA BELL (Sebastian Lelis) / RESMİ SIRLAR – ABD, İngiltere (Gavin Hood) / RİTÜEL (Ari Aster) / SAKA KUŞU (John Crowley) / ASFALTIN KRALLARI (James Mangold) / MIDWAY (Roland Emmerich) / İHTİYAR ADAM ve SİLAH (David Lowery) / BİR ŞANS DAHA – ABD, İngiltere (Paul Feig) / TOLKIEN -İngiltere (Dome Karukoski) / JUDY – İngiltere (Rupert Goold) / ROCKETMAN – İngiltere (Dexter Fletcher) / JOKER – ABD, Kanada (Todd Phillips)
BUNA GÖRE 2019 YILI EN İYİ FİLMLERİ:
DÜNYA SİNEMASI
1-JOKER
2-UZUN KIZ
3-ALEV ALMIŞ BİR GENÇ KIZIN PORTRESİ
4-RESMİ SIRLAR
5-ELVEDA OĞLUM
6-PARAZİT
7-ARAKÇILAR
8-VE SONRA DANS ETTİK
9-ALTIN ELDİVEN(FATİH AKIN)
10-MONOS
11-DERİ CEKET
12-KÜÇÜK JOE
TÜRK FİLMLERİ
1-KIZ KARDEŞLER (EMİN ALPER)
2-GÖRÜLMÜŞTÜR (SERHAT KARAASLAN)
3-NAİM ( ÖZER FEYZİOĞLU, HİLAL SARAL)
4-7.KOĞUSTAKİ MUCİZE (MEHMET ADA ÖZTEKİN)
5-BİZİM İÇİN ŞAMPİYON (AHMET KATIKSIZ)
6-KÜÇÜK ŞEYLER (KIVANÇ SEZER)
7-KRALİÇE LEAR (PELİN ESMER)
8-AİDİYET (BURAK ÇEVİK)
9-KARAKOMİK FİLMLER (CEM YILMAZ)
10-MUCİZE 2 (MAHSUN KIRMIZIGÜL)